Att göra i Kapstaden

Att göra i Kapstaden

Kapstaden är en fantastiskt härlig stad i Sydafrika. Dess rika historia, livliga gator och fantastiskt fina omgivningar gör att många som besöker staden faller pladask och vill komma tillbaka igen och igen. Det finns massor med saker att upptäcka i stan och dess omgivning så det finns verkligen något för alla smaker.

I november 2022 fick jag äntligen nöjet att besöka denna storstad som jag drömt om under så många år. Det var då jag och en kompis gjorde en tre veckor lång resa i Sydafrika. 7 dagar av resan spenderade vi i Kapstaden och fick många härliga upplevelser.

Kapstaden och resten av Sydafrika har inte det bästa ryktet när det kommer till säkerheten. Visst är det också så att kriminaliteten är lite större här än i många andra länder. Men jag har övervägande bra saker att säga om staden och tycker inte det ska skrämma en från ett besök. Men som alltid gäller det att ha sunt förnuft och ta varningar på allvar.

Jag har skrivit mer allmänt om transporter i Sydafrika, prisläge och så vidare i mitt inlägg om att resa i Sydafrika, det hittar ni här.

På kartan nedan har jag markerat några av sevärdheterna i Kapstaden. Klicka på de olika markörerna för att se vilken det är.

Boende i Kapstaden

När vi bokade resan till Kapstaden tyckte vi det var lite svårt att veta var vi skulle boka boende. Vi hade hört flera som bott i Camps Bay och varit väldigt nöjda med det. Men tittar man på kartan så är det ändå en bit från centrum, så vi tänkte att det skulle vara drygt att åka Uber långa sträckor varje dag. De första dagarna vi bodde i staden bokade vi därför ett hostel i Green Point. Egentligen är det området inget speciellt, men det ligger lite mitt i och vi hade därför korta Uber-resor för att ta oss till stränderna, V&A Waterfront och till centrum. Det som dessutom var bra med det här boendet var att vi hade en matbutik bredvid där vi handlade snacks eller mat varje dag.

Under slutet av resan var vi tillbaka i Kapstaden igen och behövde ett nytt boende. Vi letade efter boende i Camps Bay eftersom vi verkligen gillade det området. Men vi hittade inget bra så vi valde istället ett billigt boende mitt i stan. Själva boendet var det inget fel på, men efter att ha varit i staden ganska länge och vi ville spendera de sista dagarna med att ta det lugnt så var det inte det bästa området att bo i. Vi hade i alla fall pool, vilket var härligt.

Jag skulle rekommendera Camps Bay för en förstagångsbesökare i Kapstaden. Speciellt om man är där många dagar och har tid att upptäcka staden i ett lugnt tempo. Om man är här få dagar och vill beta av så mycket sevärdheter som möjligt skulle jag välja ett boende mitt i centrum. Billiga boenden på airbnb är ganska lätt att hitta. Det var dock lite dyrare i Camps Bay. Så planerar ni en resa till Kapstaden, försök att leta upp ett boende här så tidigt som möjligt i reseplaneringen. Ser ni till att det är fri avbokning också så kan ni ju ändra er om planerna ändras.

Sevärdheter i Kapstaden

V&A Waterfront

V&A Waterfront är det mest turistiga området i Kapstaden. Det är ett område som är fyllt med butiker och restauranger som ligger vid hamnen. På gatorna står det liveband som spelar musik och sjunger och ibland körer som framför fina afrikanska sånger. Väldigt många människor samlas här varje dag för att shoppa eller äta tillsammans.

Affärerna är en blandning mellan märkesbutiker, så som Ray Ban till exempel, och mindre souvenirbutiker. Det finns dessutom ett skitstort köpcentrum med alla möjliga butiker. Utöver detta även mindre marknadsplatser där olika konstnärer visar upp sina verk och även några matmarknader.

I området finns också ett stort akvarium som heter Two Oceans Aquarium. Utanför Sydafrika så möts ju de två haven Atlanten och Indiska Oceanen. Så dit kan man gå om man är intresserad av att veta likheter och skillnader mellan de båda.

Oranjezicht marknad

Det finns flera olika marknader i Kapstaden. Vi besökte den som heter Oranjezicht som ligger i närheten av V&A Waterfront. Den är öppen under dagen på lördagar och söndagar och har kvällsmarknad på onsdagar. Vi var där en onsdagskväll och gillade verkligen stämningen där. Det var flera olika matstånd som sålde olika typer av mat. Det fanns pizza, mat från Etiopien, bao buns och mycket mer. Det var väldigt mycket folk när vi var där så det verkar vara väldigt populärt. Ett besök hit är verkligen att rekommendera om man gillar livligt häng och mat.

Greenmarket Square

Mitt inne i centrala Kapstaden ligger torget som heter Greenmarket. Torget har funnits här i hundratals år och använts till allt från slavhandel till att vara en parkeringsplats. Historian är dock inget som gör sig påmind när man besöker torget idag. Varje morgon blir torget en marknad där det sätts upp små butiksstånd som säljer souvenirer till turister. Här kan man hitta allt möjligt krimskrams att köpa för att ta med hem som minne från sin Sydafrikaresa. Skålar, slevar och olika djur gjorda av trä är något som i princip alla säljer! Utöver det finns det tygväskor i olika storlekar, målade tavlor och mycket mer.

Long Street

Sydväst från Greenmarket Square går det en väg som heter Long Street. Längs med den hittar man restauranger, hostels och butiker som säljer samma typ av souvenirer som på torget. Där Long Street slutar tar Kloof Street vid och fortsätter på samma tema. Husen man passerar när man promenerar längs med gatan är blandat mellan Viktoriansk arkitektur och lite mer modern stil.

Sista kvällen vi var i Kapstaden så åt vi middag på Kloof Street House. De hade riktigt god vegetarisk mat och väldigt bra drinkar också. Det blev ett perfekt avslut på vår resa. Rekommenderar verkligen ett besök här, men boka bord!

District Six Museum

District Six heter ett område i Kapstaden som har en väldigt tråkig historia. På 1970-talet så styrde apartheidregimen i Sydafrika och den var allt annat än vänligt inställd till den svarta befolkningen. I Distrixt Six bodde många svarta som blev tvångsförflyttade ut från stan. Familjer som bott i sina bostäder och trivdes bra i området blev tvingade att flytta för att göra plats åt det vita folket. Nu finns här ett museum med minnen från hur det var innan tvångsförflyttningarna och hur det var under apartheidtiden.

Man kan besöka museet antingen med eller utan guide. Vi valde att gå med en guide vilket var väldigt bra. Det varade inte så länge, men det var bra att få höra historien från en gammal kvinna som själv bodde i District Six och själv fått uppleva allt. Styret brydde sig verkligen inte för fem öre och det var minst sagt tråkigt att höra.

Bo-Kaap

Bo-Kaap har en resenörd som jag sett på bilder flertalet gånger genom åren. Det är ett område i centrala Kapstaden, bara ett stenkast från Greenmarket Square, med massa färgglada hus. Det är det äldsta bostadsområdet i Kapstaden som också har gammal arkitektur bevarad. Även detta området var påverkat av tvångsförflyttning, men till skillnad från District Six så förstördes inte området.

Idag är området populärt för besökare i Kapstaden. Hit kommer de flesta för att ta bilder framför husen med de fina färgerna. Men här finns också ett museum som man kan besöka. Bostäderna här är svindyra att köpa som gör att det tyvärr är svårt för “vanliga människor” att bo i området.

Taffelberget

Kapstaden är verkligen en riktigt fin stad. Den har flera berg som gör att omgivningarna blir speciella. Taffelberget heter det stora berget som ligger söder om stan och som man kan se från nästan överallt. På engelska heter berget Table mountain eftersom det har en platt ovansida och ser ut som ett bord. Ofta ligger det moln här uppe så det ser ut som en duk på ett bord. Riktigt coolt att se när molnen hänger ut över berget.

Med tanke på vädret så gäller det att passa på att ta sig upp på berget under första bästa dagen det är klart väder. Det bästa är att ta Uber hit och komma tidigt på morgonen när det öppnar. Det kan bli väldigt långa köer mitt på dagen. För att ta sig upp på berget kan man antingen vandra eller åka linbana. Det finns flera olika leder att vandra upp, men de allra flesta tror jag väljer det enkla sättet. Vi valde att ta linbana upp på toppen för att hinna med mer saker under dagen. Det tar ju lite tid att ta sig upp för ett berg med en högsta topp på strax över 1000 m.

Utsikten från toppen är helt klart värt antingen pengarna för linbanan eller en jobbig vandring. Nu vandrade jag ju inte upp, men ändå… Härifrån ser man hela centrala Kapstaden, Lions head med Signal Hill till vänster och Robben island ute i vattnet.

Taffelberget ingår i Table Mountain nationalpark och har flera miljoner besökare varje år. Området är verkligen fixat och välkomnande för besökare också. Det finns gångbanor gjorda här uppe och även en shop och restaurang med en liten uteservering. Det finns många olika växtarter här och man kan också springa på en del mindre djur.

Från andra sidan av berget får man utsikt mot stränderna och ännu mer berg!

Lions head

Det spetsiga berget som man ser från flera platser i stan och även från Taffelberget heter Lions head. Detta berget är också väldigt populärt att besöka! Hit måste man dock vandra, det finns ingen linbana här inte. Berget är speciellt populärt att vandra upp för under kvällen för att se solnedgången därifrån.

Vandringen börjar på breda och enkla stigar och direkt går det uppför. Man vandrar runt berget för att komma upp vilket gör att man får utsikt 360 grader runt under sin vandring.

Vi klurade länge på hur vi skulle göra med vår vandring upp för berget. Vi hade läst att det inte var det allra säkraste att göra själv som två tjejer. Därför teamade vi upp med ett gäng killar från vårt hostel som vi vandrade med. Det funkade väldigt bra och det var ett gäng sköna snubbar. Det var dock väldigt mycket folk, både tjejer och killar, längs med hela vandringen så jag hade lite svårt för att se vad som kan hända. Men man ska ju absolut inte utmana ödet. När vi var klara och vid vandringens slut var det dock helt mörkt medan vi väntade på vår Uber, och där hade jag inte velat vara själv!

Efter ett tag blir vandringsleden smalare och smalare och det krävs lite mer för att ta sig framåt. Det är många stenar att kliva över och den allra sista biten är det faktiskt klättring som gäller. Det var väldigt fina vyer runt hela som bara blev finare och finare när ljuset ändrades av att solen var på väg att gå ner.

Väl på toppen är det bara en liten yta, åtminstone i jämförelse med Taffelberget. Utsikten härifrån samtidigt som solen går ner var väl värt mödan att vandra upp. Här satt en del människor och njöt av solnedgången, tog foton och drack en öl eller två.

Sea Point Promenade

En dag så började vi med att promenera längs med hela strandpromenaden, från Green Point ända till Camps Bay. Det var ett riktigt bra sätt att starta dagen på och det var en väldigt fin strandpromenad också. Precis där vi började vår vandring finns ett monument till minne av Nelson Mandela. Det är ett par stora solglasögon som blickar ut mot Robben island.

Strandpromenaden är bred och fin och det kändes väldigt rent och städat tyckte jag. Jag gillade verkligen att promenera här med havet på ena sidan och staden på den andra.

Det fanns när vi var här en fotoutställning med bilder från olika fotografer om djur och natur. Fina bilder och intressant info.

Längs med vägen passerar man stränder, speciella badplatser och ju längre och längre söderut man kommer, ju mer lyxigare hus.

Första sandstranden man kommer till är Clifton 1st beach. Det såg flådigt och fint ut här!

När vi passerat den här stranden började vi bli ganska hungriga och letade efter någonstans att äta. Vi bestämde oss att vi skulle äta när vi kommit fram till Camps Bay. Vi gick därför ganska snabbt förbi de andra stränderna som heter Clifton 2nd, 3rd och 4th beach.

Det vi reagerade på när vi gick här var att på första parkett ute vid kusten med havsutsikt fanns det inte hotell eller restauranger utan parkeringshus! Kändes verkligen som med slöseri på guldlägen.

Camps Bay

Sen kom vi till slut fram till Camps bay och fick se en riktigt fin vy. Den klassiska vyn för en som googlat Kapstaden mycket genom åren!

Vi tyckte Camps Bay var ett väldigt mysigt område med flera restauranger längs med en palmkantad gata, en vit sandstrand och med de fina bergen runt omkring. Riktigt härligt verkligen! Det enda tråkiga här är att havet är så jäkla kallt, hehe, annars är det en perfekt plats!

Dagsturer från Kapstaden

Roadtrip på Kapudden

Att åka ut på den lilla udden söder om Kapstaden som heter Kapudden är populärt att göra under en resa hit. Där kan man besöka Godahoppsudden, kolla på pingviner och mycket annat. Jag har skrivit ett helt inlägg om att åka runt på Kapudden som finns att läsa här.

Vinprovning i vindistrikten

Från Kapstaden är det enkelt att ta sig ut till vindistrikten Franschhoek eller Stellenbosch för att besöka en eller flera vingårdar. Om man inte har möjlighet att spendera flera dagar i någon av de städerna så är en dagstur dit det näst bästa. Vi uppskattade våra dagar på vingårdarna väldigt mycket, så det kan jag verkligen rekommendera. Det finns turer att boka dit eller så kan man ta en hyrbil. Det tar lite över en timme att köra till Franschhoek och ca 45 minuter till Stellenbosch.

Bloubergstrand beach

Om man har hyrbil är det lätt att ta sig till stranden Bloubergstrand som ligger längre norrut i Taffelbukten. Här finns en fin vit sandstrand med fin utsikt mot Kapstaden. Här ser man hur stort och maffigt Taffelberget är. Jag var här för ett kort fotostopp under min gruppresa från Kapstaden till Windhoek i Namibia.

Det vi inte hann med

Vi spenderade som sagt totalt ganska många dagar i Kapstaden, ändå kunde vi inte klämma in alla upplevelser och sevärdheter som finns i staden. Kvar på min lista inför framtida besök är:

Signal Hill – Det här är en annan kulle med utsiktsplats i staden. Den kallas ibland “Lion’s Rump” eftersom det är den andra delen på det liggande lejonet…

Besök i ett township – Det finns flera townships som är öppna för rundresor. Hit kan man åka för att se hur livet är för en stor del av Sydafrikas befolkning.

Robben island – Den lilla ön som ligger 14 km utanför Kapstadens kust. Här finns fängelset där Nelson Mandela satt tillfångatagen i massa år.

Kirstenbosch botaniska trädgård – På den östra sidan av Taffelberget finns den här stora botaniska trädgården.

Hermanus – Att åka på valsafari från Hermanus stod länge på vår itinerary, men vi fick stryka det till slut tyvärr. Det skulle jag dock verkligen vilja göra som en dagstur från Kapstaden någon gång.

 7 thoughts on “Att göra i Kapstaden”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *