Vinprovning i Franschhoek

Vinprovning i Franschhoek

Västra Kapprovinsen (Western Cape) ligger i de sydvästra delarna av Sydafrika. Det är i detta området man hittar de allra mest populära och fina vindistrikten i landet. Många välkända platser så som Paarl, Franschhoek och Stellenbosch ligger här. Oavsett om man gillar vin eller inte är vindistrikten väl värt ett besök för de otroligt fina omgivningarna som finns här. Har man inte tid att vara här under flera dagar så är det nära Kapstaden och funkar därför att åka till bara över dagen. Vi hade dock nöjet att spendera flera dagar i både Franschhoek och Stellenbosch under vår Sydafrikaresa.

Vi började vårt besök i vindistrikten i härliga Franschhoek. Här bodde vi tre nätter och hade därmed mycket tid för att besöka olika vingårdar. Efter Franschhoek åkte vi vidare till Stellenbosch där vi bodde i två nätter. Hela området här är fullt med vingårdar och var man än kör finns det skyltar mot olika vingårdar. När man börjar planera sin resa till vingårdarna kan det kännas överväldigande till en början då det finns så många olika.

I det här inlägget kommer jag berätta om de olika sätten vi använde oss av för att besöka vingårdar och vad vi tyckte om de olika som vi besökte.

Franschhoek

Franschhoek är en liten stad som ligger väldigt vackert belägen i Franschhoek-dalen. Själva centrum av Franschhoek är inte alls speciellt stor. Det finns en stor huvudgata där det ligger några caféer och restauranger. Det finns några lite finare och dyrare restauranger här som vi inte testade. Ställena vi testade var allt från jättegott till det sämsta jag åt i Sydafrika. Så ja, lite blandat.

Men frukosten däremot! Första dagen i stan så åt vi frukost på en av vingårdarna då vi började dagen tidigt. Men de andra två dagarna så åt vi frukost på ett ställe i stan som heter Terbodore Café. Här åt jag stora frukostar så jag stod mig länge. Jag kunde ju inte motstå varken avokado-mackorna eller våfflorna. Så gott!

Vinprovning

I flera hundra år har det tillverkats vin här på olika vingårdar. I området finns det idag 45 vingårdar och flera av dem välkomnar besökare för vinprovningar. Vinprovningarna är generellt väldigt billiga och man får faktiskt mycket vin i glasen. Det tar emot lite att man slänger så mycket vin eftersom man egentligen bara ska smaka på det och sen slänga resten… Vinprovningarna kostar från så lite som 20 kr. Priset beror på hur många viner man testar, om man gör någon provning tillsammans med mat, t.ex. ost eller choklad. Också såklart på vilka viner som man testar.

Vingårdarna har i regel öppet dagtid mellan 9-10-tiden till 17-18-tiden. Åtminstone de delarna som erbjuder vinprovning. Men vingårdarna är av väldigt olika storlekar. Många av dem har restauranger och någon liten gårdsbutik också. De allra största har olika event man kan besöka också, till exempel marknader eller så kan man köpa picknickpaket att avnjuta på vingårdens ägor. Då kan de ha öppet även på kvällar.

På kartan nedan har jag markerat vingårdarna som jag pratar om i inlägget.

Franschhoek Wine Tram

För att besöka de olika vingårdarna som finns i och runt omkring Franschhoek är det väldigt populärt att åka med Franschhoek Wine Tram. Det är ett tåg och/eller buss som går mellan olika vingårdar. Det finns 10 st olika linjer som alla besöker 8-9 olika vingårdar. Man hinner dock inte besöka alla vingårdar på en linje under en dag så det gäller att välja ut 3-4 vingårdar som man vill besöka.

Turerna utgår från Franschhoek Terminal eller Groot Drakenstein Terminal. De linjerna som går på räls utgår från den senare av dem och ligger en bit utanför stan. Det går dock skyttelbussar från terminalen inne i stan ut till tågstationen, så man behöver inte ta sig ut dit på egen hand.

För att åka med Franschhoek Wine Tram köper man en biljett för en specifik avgång och man får sen åka med under dagen så länge man vill. Första avgången är omkring kl. 9 på morgonen och sista hämtningstiden från vingårdarna är någon gång mellan kl. 17 och 18. Vid varje vingård kan man som kortast välja att stanna ungefär en timme. På den tiden hinner man beställa vingårdens vinprovning, ta en kort promenad i området och titta in i deras lilla butik innan det är dags att åka vidare igen. Man kan såklart också stanna längre och äta lunch, ta en källartur eller bara njuta av vingården. Man bestämmer själv hur man vill göra.

På vingårdarna kan man självklart köpa med sig en flaska vin och ta med sig hem. Gör man det kan man förvara flaskorna på tåget/bussen och sen hämta ut dem när man är klar med sin tur. Personalen på tåget tar hand om det till en. Väldigt smidigt!

Det som ingår i priset när man köper en biljett med Franschhoek Wine Tram är bara själva transporterna. Vinprovningarna på de olika gårdarna får man betala för själv.

Vi åkte den lila linjen, som är den som går på tågrälsen. På den besökte vi vingårdarna Boschendal, Plaisir, Babylonstoren, Anura och Vrede En Lust.

Boschendal

Den här vingården var en av de få vingårdarna som jag hade lite koll på innan resan. Den ligger mitt mellan Franschhoek och Stellenbosch och är väldigt stor och populär. Det är också en av de äldsta vingårdarna i Franschhoek.

Den här vingården var verkligen jättebra. Vi gjorde en vinprovning med Boschendals MCC, alltså deras bubbel. Här satt vi i deras lummiga trädgård och provsmakade det bubbliga. Vi beställde också in lite mat i form av bröd med olika röror till frukost. En riktigt härlig start på dagen fick vi här. Det här blev direkt vår favoritvingård.

Vi åkte tillbaka till Boschendals vingård efter några dagar då de hade Friday Night Market. Mer om det kommer i mitt inlägg från Stellenbosch.

Plaisir

Vårt nästa stopp på den lila linjen blev vingården Plaisir. Den här vingården är också ganska gammal och ligger i dalen mellan Franschhoek och Paarl. På deras lilla uteservering tog vi en vinprovning av blandade viner tillsammans med små tryfflar. Det röda var ingen favorit för mig då det smakade lite väl mycket kanel. Julsmaker är inte riktigt min grej. Men det var häftigt att känna hur vinets smaker ändrades tillsammans med de väl matchade tryffelbitarna.

Babylonstoren

Det tredje stoppet var den populära Babylonstoren. Det är en annan stor vingård som är väldigt populär att besöka. Här finns det större gårdsbutiker och även ett museum. Vi hade tänkt vi skulle äta lunch här, men det fanns inget tillräckligt vegetariskt på menyn varken att äta eller dricka. Därför spenderade vi en timme här med att strosa omkring på ägorna och kolla in deras vinmuseum. Hit hade man kunnat åka och spendera en hel dag, de har även turer genom trädgården och deras vinkällare med mera.

Anura

När vi väl kom till Anura var vi hungriga och inte så sugna på vin. Restaurangen och vinprovningsdelen var i olika delar av vingården så vi såg bara själva restaurangen. Det var inte alls mycket folk här, men det tog ändå tid att få vår mat. Något speciellt gott var det inte heller. Jag testade inte deras vin så kan inte säga så mycket om den tyvärr.

Vrede En Lust

Sista vingården vi besökte för vinprovning var Vrede En Lust. De hade en trevlig terrass med utsikt över dalen. De var dock riktigt slöa på att komma med vinerna till både oss och andra sällskap. Alla vingårdar vet att man kommer med Wine Tramen och ska vara beredda på det, så det här var lite dåligt. De som satt bredvid oss hade förbokat en vinprovning med mat för att de rekommenderar att göra det för att hinna, ändå blev det alldeles för tight med tid för dem. Så inte så bra. Det vita vinet vi provade var inget speciellt heller. Åtminstone var utsikten fin och det kändes ändå som en trevlig vingård.

Uber i Franschhoek

Om man har några specifika vingårdar man vill besöka som inte finns med på någon av Wine tramens linje eller om de oturligt nog finns på olika linjer kan det vara lite knivigt att besöka dem. Har man hyrbil kan man alltid ta sig till de olika vingårdarna, men utan det är det svårt. För oss svenskar som inte dricker och kör samtidigt är det lite svårare. Tyvärr är det väldigt vanligt att man kör runt mellan vingårdar och gör vinprovningar. Men kanske dricker inte sydafrikaner lika mycket av vinet som kommer i glaset som vi svenskar gör?

Vi hade i alla fall kollat ut några vingårdar vi ville besöka under vår andra dag i Franschhoek. När vi var i Kapstaden funkade Uber så himla bra så vi ville testa hur det var även här. Till en början gick det bra, vi kunde ta oss till och från vår första vingård. Det gick därefter utför. Det finns inte alls så många Ubers i Franschhoek och de är inte helt pålitliga. Vi lyckades haffa några som avbokade direkt vid flertalet tillfällen. Det var lite frustrerande.

Franschhoek Cellar

Vi kom till Franschhoek efter en lång bilresa från Knysna. När vi kommit fram till stan bytte vi om och gick direkt ut till Franschhoek Cellar för att gå på en vinprovning där. Vingården ligger i utkanten av stan så det var lätt att gå dit från centrum där vår lägenhet låg.

Här testade vi deras vinprovning som heter Passport. Den består av en provning på 18 olika viner och lite snacks. Det var en rolig upplevelse att testa så många viner även om det inte var de allra bästa vinerna. Vi fick några viner åt gången av olika sorter och typer och fick antingen ost, popcorn eller lite bröd till. Det här var min första riktiga vinprovning som jag gjort så det var lite kul. Man fick jättemycket vin i glasen och fick hälla ut det som blev över i en liten hink som de ställde på bordet. Det här kostade oss ynka 125 kr per person. Galet.

Dieu Donne

Dieu Donne var en vingård som jag fått nys om när jag googlat på vingårdar med de bästa vyerna. Hit åkte vi det första vi gjorde på vår andra heldag i stan med hjälp av Uber. Vingården ligger relativt nära centrum ändå och det gick bra att ta sig både hit och hem med Uber, så vi hade höga förhoppningar på resten av dagen.

När vi kom till vingården var det väldigt blåsigt så vi kunde tyvärr inte sitta utomhus. Men den här vingården hade verkligen de bästa vyerna av dem vi besökte. Här hade man utsikt över vinrankorna, dalen, stan och bergen. Supermysigt verkligen! Vinerna här var bra också. Vi gjorde en vinprovning med choklad som jag tyckte mycket om.

Grande Provence

Vi blev upphämtade av en Uber på Dieu Donne som körde oss tvärs genom stan till nästa vingård som var Grande Provence. Den här vingården hade min kompis hittat under sin gedigna efterforskning på bra vingårdar med vegetariskt vin. Det som gjorde att vi valde att göra ett besök just här var att de hade en vinprovning med hummus. Det var lite kul och annorlunda tyckte vi så det ville vi testa. Vinerna var goda och hummusen var också god, men det var inget wow direkt.

Vädret började bli lite ruggigt när vi var här så vi ville inte sitta utomhus utan stannade inne. Det blev en kort liten promenad i deras trädgård där det fanns väldigt många olika skulpturer.

Att ta sig härifrån var inte det lättaste ska jag säga er. Det var ingen Uber som ville hämta upp oss så vi hade inget annat val än att gå tillbaka till stan. Vi hade bokat bord på ett lunchställe så vi var tvungna att rappa på lite. När vi gått typ 20 minuter var vi tillbaka i stan och fick där tag på en Uber som tog oss till vårt lunchställe.

Lunchstället hade fått bra betyg, men det var helt dött när vi kom dit så det var lite tråkigt. Maten var okej, men kändes lite omständligt att vi åkt ut till en annan vingård för att testa lunch och sen åka tillbaka igen. 🙂 Men vi hade i alla fall en väldigt tur att vi snabbt fick tag på en Uber som kunde ta oss härifrån igen.

Haute Cabriere

Efter lunchen åkte vi vidare till en annan riktigt populär vingård i Franschhoek, nämligen Haute Cabriere. Vingården ligger i utkanten av Franschhoek precis vid vägen in till stan. Här kan man sitta och testa deras viner och samtidigt spana in den fina utsikten över dalen. Vi tog en vinprovning med olika bubbel. Men även här var de lite sega med att komma ut med vinerna till oss. Men jag gillade verkligen att sitta här på bänken och kolla in vyerna. Solen tittade fram då och då vilket gjorde allt lite bättre.

Att ta sig härifrån var inte heller det lättaste. Vi fick inte tag på någon Uber för att ta oss härifrån. Sen dog våra telefoner dessutom så det blev lite svårt. Här hade vi träffat några personer från USA som vi snackade lite med. Tillsammans med dem så promenerade vi in till stan igen. Det tog ca 30 minuter. Tyvärr hade det börjat regna då så det var inte optimalt, men det gick bra!

Vinprovning i Franschhoek var en rolig upplevelse och något jag verkligen kan rekommendera. Det kändes väldigt lyxigt och lite annorlunda mot vad jag brukar göra på resor annars. Efter Franschhoek åkte vi vidare till Stellenbosch för ännu mer vinprovning.2 thoughts on “Vinprovning i Franschhoek”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *