Tre veckor i Sydafrika
I november 2022 fick jag äntligen åka på en riktig drömresa. Under tre veckor besökte jag och en kompis de sydvästra delarna av Sydafrika. Vi fick uppleva den färgstarka staden Kapstaden, besöka ett reservat med vilda djur, vandra till vattenfall och testa massa viner i vinområdena Franschhoek och Stellenbosch. En resa som gav oss allt från naturupplevelser till lyx och flärd och några veckor vi sent kommer att glömma.
Vi började planera vår resa ca 1,5 år innan vi åkte. Det var under den perioden pandemi och det var till en början svårt att veta när resan skulle kunna bli av. Under slutet av 2021 kändes pandemin så pass nära sitt slutskede att vi började hoppas på hösten 2022. Men sen kom ett krig istället och massa flygstrul i hela världen. Det gjorde att vi inte riktigt trodde på att det skulle bli av. Jag brukar vara väldigt pepp inför resor (såklart), men den här gången så vågade jag inte, för i dessa tider kan ju allting hända. Men som tur var kom vi iväg tillslut!
Vår resrutt
Överblick
Den slutliga resrutten såg lite annorlunda ut mot vad vi tänkt från början. Vi tänkte börja i Krugerparken och ta oss med hjälp av hyrbil till Durban, sen därifrån flyg till Port Elizabeth och sen hyrbil igen till Kapstaden. Vi var av olika anledningar tvungna att kapa tid och platser på den planen och rutten blev därmed betydligt mindre omfattande än vad det var tänkt från början.
Upplägget på vår rutt blev till slut:
- Kapstaden: 5 nätter
- Garden Route Game Lodge i Albertinia: 3 nätter
- Knysna: 5 nätter
- Franschhoek: 3 nätter
- Stellenbosch: 2 nätter
- Kapstaden: 3 nätter
Vi planerade resan ganska luftigt för att ha tid för att koppla av och ha semester och inte ha ett alltför pressat schema. Vi landade på Kapstadens flygplats och tog oss därifrån in till stan med Uber. Under dagarna vi var i Kapstaden var det det sättet vi använde oss av för att ta oss runt på. Några dagar in i resan hyrde vi bil som vi hade fram till vi kom tillbaka i Kapstaden igen. På kartan nedan har jag markerat platserna vi besökte. Tiderna mellan de olika platserna jag skriver om nedan är med bil.
Kapstaden – dag 1-5
Resa med Uber tog 30 minuter från flygplatsen.
Vi började vår resa i Sydafrika i den färgstarka storstaden Kapstaden. Här landade vi en solig eftermiddag i november efter en lång resa via Addis Ababa i Etiopien. I Kapstaden spenderade vi flera dagar med att upptäcka staden. Vi gjorde många turistiga saker som att besöka V&A Waterfront, gå på museum, marknader samt besöka två bergstoppar i stan. Vandringen upp för Lions head var en av höjdpunkterna på resan. Vi gillade även att hänga i stadsdelen Camps Bay som har en vacker strand och härlig atmosfär. Vi tog även en dagstur ner till Kapudden där vi besökte Godahoppsudden och fick se pingviner.
Agulhas – dag 6
Kapstaden till Agulhas: Ca 2,5 timme.
När vi hade spenderat några dagar i Kapstaden var det dags för nästa etapp på resan. På dag 6 tog vi vår hyrbil och körde österut mot en safarilodge och Garden Route. På vägen dit tog vi en liten omväg för att besöka Agulhas.
Agulhas är den sydligaste platsen i Afrika och där Atlanten och Indiska oceanen möts. Här tog vi lite foto vid ett monument och promenerade omkring en stund. Vi såg också en orm! Som tur var satt vi i bilen då, annars hade vi nog gett oss av illa kvickt igen.
Garden Route Game Lodge – dag 6-8
Agulhas till Garden Route Game Lodge: 2,5 timme.
Efter vårt stopp i Agulhas fortsatte vi köra mot vår safarilodge som hette Garden Route Game Lodge. När vi kom dit så checkade vi in på ett härligt hotell och gav oss sen ut på vår första safari. Här hade vi sen några sköna dagar med safari, god mat och avkoppling vid poolen. Det var väldigt skönt. Reservatet var ganska litet, men det var oavsett kul att se lite olika djur så som elefanter, giraffer, geparder och flodhästar.
Garden Route & Knysna – dag 9-13
Garden Route Game Lodge till Knysna: 1,5 timme.
Efter safarilodgen åkte vi vidare österut på Garden Route. Vi valde att bo i Knysna och ha det som utgångsplats för att upptäcka mer av Garden Route. Garden Route är känt som en av de vackraste platserna i landet med långa stränder och annan fin natur. Det finns många äventyrsaktiviteter att göra här så som paddling och skärmflygning. Vi nöjde oss dock med att vandra och gjorde några kortare vandringar i Tsitsikamma nationalpark och även längs med kusten. Det finns väldigt mycket att göra i området om man gillar natur, men vi använde några av dagarna här till att vila upp oss lite också.
Franschhoek – dag 14-16
Knysna till Franschhoek: 5 timmar.
Efter Garden Route var det dags att packa ner vandringsskorna och träningkläderna och istället ta fram klänningarna. Vi styrde kosan mot vindistrikten där vi skulle spendera den kommande tiden. Vi började vinresan i Franschhoek där vi hade två heldagar. Franschhoek är bara en liten stad men det finns en massa vingårdar här. Här hade vi det riktigt bra och åkte runt mellan olika vingårdar och smakade på olika viner. Vi testade att åka runt mellan vingårdarna med både Franschhoek Wine Tram och med Uber.
Stellenbosch – dag 16-17
Franschhoek till Stellenbosch: 40 minuter.
Stellenbosch är en annan poppis vinstad i området bara en kort biltur från Franschhoek. Staden är en universitetsstad och mycket större än Franschhoek. Här åkte vi runt med Uber och besökte några olika vingårdar. Vi gjorde vinprovningar med ost och cheesecake och gick en liten rundvandring i en vinkällare. Utöver vinerna så är även miljön och vyerna en riktig behållning här.
Både Franschhoek och Stellenbosch var väldigt trevligt att besöka. Om man bara har lite tid att spendera här så skulle jag dock välja Franschhoek, främst för Franschhoek Wine Tram som var ett enkelt och roligt sätt att åka runt mellan olika vingårdar på.
Kapstaden – dag 17-19
Stellenbosch till Kapstaden: 45 minuter.
Vi avslutade vår resa där vi börjat den, i Kapstaden. Vi kände att vi hade gjort det mesta som vi ville under de första dagarna vi varit här, så dessa dagarna gjorde vi inget speciellt. Temperaturen gick också upp betydligt under dessa dagar, därför var det skönt att bara hänga vid poolen och ta det lugnt. Det var ju trots allt semester! Vi bodde på ett Airbnb mitt i stan med utsikt över en stor gata. Första kvällen vi var här stängdes gatan av för att det skulle vara ett stort event – julljusen skulle tändas. Det är tydligen en stor grej här.
Efter Kapstaden så åkte min kompis hem medan jag reste vidare norrut på en gruppresa i Namibia. Mer om det får ni läsa framöver.
Att resa i Sydafrika
Att resa runt i Sydafrika var något som jag verkligen gillade och jag tyckte det var relativt lätt ändå. Det går att ta sig hit från Sverige med bara en mellanlandning och man behöver inte fixa något visum innan avresa.
Jag upplevde det som väldigt lätt att kommunicera med folket som man stötte på under resan. Engelska är ett av landets officiella språk och det fjärde största vilket gör det lätt att förstå varandra. I området runt Kapstaden är afrikaans annars det största språket, som i hela landet är det tredje största. Flera av människorna i landet pratar flera språk, vilket är häftigt tycker jag.
Matbutikerna var generellt väldigt fräscha och välsorterade. Det fanns många fina mataffärer inne i städerna med allt möjligt som man vill ha för att laga mat. Vi lagade en del enklare mat själv så vi kollade igenom flera olika mataffärer och jag var positivt överraskad.
Nedan har jag skrivit lite fler åsikter om olika områden som man kan undra över inför en resa till Sydafrika. Detta grundar sig på de tre veckorna jag var där och de områden som vi besökte.
Ta sig runt i Sydafrika
Att resa runt i Sydafrika görs enklast med hjälp av egen hyrbil. Landet har inte den bästa kollektivtrafiken vilket gör att egen bil är bäst. Att resa runt med något bolag som genomför gruppresor är också ett alternativ om man gillar det.
Vi hade en hyrbil när vi reste runt i Sydafrika. Det funkade väldigt bra, trots att ingen av oss hade kört i vänstertrafik innan. Jag var ganska nervös i början, men det gick bra direkt. Vår bil var dock den segaste jag varit med om. Vi gasade och gasade, men så fort det var en liten uppförsbacke så tappade den fart om växeln var för hög. Det tog ett tag innan vi fick grepp på vår lilla bil. Men underlaget på vägarna var generellt väldigt bra, däremot var det lite läskigt ibland när det var höga hastigheter på vägar utan mitträcke. Det var också ofta människor som gick längs med vägkanterna och folk som satt uppe på bilflaken.
Att tanka i Sydafrika är lite annorlunda mot i Sverige. Hemma i Sverige är vi vana vid att göra allting själv, men här finns det personal ute vid pumparna. De frågar hur mycket bensin man vill ha i och fyller tanken åt en. Jag fattade det som att det inte är något alternativ att göra det själv utan det är deras jobb. Har man tur så passar de på att tvätta bilrutorna också. Det är lämpligt att dricksa personalen, men det räcker med 10-15% som med annan dricks. Även på vissa parkeringsplatser finns det parkeringsvakter som hjälper till att parkera. Dessa kan man också ge några rand för besväret.
Att ta sig runt i Kapstaden var förvånansvärt enkelt. Uber är verkligen ens bästa vän! Bara man har internetuppkoppling så kommer man åt Uber och kan beställa en resa. Det var helt otroligt att man kunde vara i princip var som helst i staden och beställa en Uber, på bara någon minut var den där och hämtade upp en. Väldigt skönt faktiskt. Vi använde Uber även i Franschhoek och Stellenbosch, det gick ibland, men det var inte alls så tillförlitligt som i Kapstaden. Vi betalade mellan 20-60 kr för resorna som vi gjorde inom Kapstaden. Verkligen prisvärt också. Man rekommenderar att ta sig runt med Uber i Kapstaden och inte röra sig ute bland gatorna för mycket, så det är skönt att det ändå är ganska billigt att resa runt.
Prisläge och betalsätt
I Sydafrika använder de ZAR, alltså sydafrikanska rand. När vi var där var 1 SEK ~ 0,6 ZAR. Vi upplevde att prislapparna i affärer och på restauranger hade samma siffra som hemma i Sverige. Alltså om en öl kostar 60 kr här hemma kostade den också 60 ZAR, eller mindre. Så allt var billigare där än här hemma.
I princip överallt kunde vi använda kort. Det är alltid bra att ha cash, men kort funkar väldigt bra!
Jag tycker alltid det är svårt att veta hur mycket man ska dricksa när man är utomlands. Här hade vi läst oss till att man ska göra det. Det kändes inte alltid som de ville ha dricks dock, alltså att det var en självklarhet, men vi gav alltid minst 10%. På vissa ställen står det att man ska ge 10-20% beroende på hur nöjd man är med servicen.
Säkerhetsläge
Denna ständiga fråga om säkerhetsläge är tyvärr än idag väldigt aktuell. Vi fick höra mycket innan vi åkte dit om hur kriminaliteten är och blev lite rädda av det. Men när vi var där upplevde i alla fall jag inte någon otrygghet vid något tillfälle. På vissa gator stod säkerhetspersonal vid korsningar och på andra ställen som var där för att hjälpa till om något hände, det var såklart lite märkligt. Det fanns människor som kom fram och bad om pengar eller mat. Det var också lite obehagligt och sorgligt, men det var inte på ett sätt som kändes hotfullt.
Vi kom snabbt in i det och var såklart försiktiga med var vi gick och var inte ute när det var mörkt. Men jag känner ändå nu i efterhand att vi, speciellt jag, slappnade av lite för mycket. För det är klart att det inte syns när man går på gatorna hur hög kriminaliteten är, men i verkligheten så är den ju där. Så vi kanske hade tur. Tror dock det är stor skillnad faktiskt på om man är själv eller är flera stycken. Jag har hört flera som fått halsband ryckta från halsen eftersom det är ett lätt byte. Även väskryckningar är vanligt.
På UD‘s hemsida står det “Trots den mycket höga brottsnivån och det stora antalet trafikolyckor avlöper de allra flesta besök i landet utan några allvarligare incidenter. Du bör dock vara uppmärksam och försiktig, särskilt i trafiken, efter mörkrets inbrott och när du hanterar pengar eller värdesaker.” (Hämtad 2023-03-29)
Load shedding / Elavbrott
Sydafrika har stora problem med elförsörjningen av landet. Det finns ett nationellt bolag som ska försörja landet med el, men elen räcker inte till. För att minska belastningen på elnätet så genomförs det planerade avbrott ganska ofta. Avbrotten planeras in i ett schema och delas upp i 8 olika stadier. Olika områden i landet är i olika stadier vid olika tillfällen. På elbolagets hemsida finns ett schema för när avbrotten kommer genomföras. Det kan vara allt från nån timme en gång om dagen till flera timmar flera gånger på en dag.
Alla som reser till Sydafrika kommer påverkas av detta på ett eller annat sätt. Vissa hotell och boenden har egna generatorer och då märker man inte av några avbrott. Det är dock inte alla som har det och då får man passa sig så man inte står i hissen precis när elen stängs av. Man får också klara sig utan Wifi under de timmarna. Men även restauranger kan påverkas och vid ett tillfälle satt vi i en helt mörk restaurang med bara levande ljus och åt middag.
För att kunna ladda sina enheter och använda elen när den väl är igång behöver man en adapter av typen Sydafrika.
Väder
Sydafrika är ett stort land och jag skriver såklart bara om området där vi var. Vi var där i november och då är det som bekant vår där nere på den södra hemisfären. Under en morgon ösregnade det när vi var i Kapstaden, i övrigt hade vi sol nästan varje dag. I Knysna och i Franschhoek var det mulet någon dag. Temperaturerna och vädret varierar på de områdena vi var då det är några mil emellan och ligger olika nära kusten o.s.v. Vi hade klänning och linne med shorts under flera dagar, men det var på gränsen att det gick. Vi är dock båda ganska frusna av oss, hehe. På kvällarna rekommenderas det dock alltid långärmat och långbyxor då det kan bli kyligt. I Kapstaden blir det väldigt blåsigt vilket gör det kallt. Men slutsatsen är att kolla upp vädret innan ni åker och vänta er inte att det kommer vara supervarmt.
Slutord
Sydafrika är ett riktigt härligt land som bjuder på storstad, naturupplevelser, lyxiga vingårdar och safaris. Det har helt klart något för alla. Jag åker gärna tillbaka igen! Det jag är mest sugen på är att åka till de nordöstra delarna och besöka Krugerparken. Det är en väldigt känd park för att åka på safari och ska bjuda på oförglömliga upplevelser.
Visste ni förresten att det ligger två stycken andra länder i Sydafrika? Alltså två länder som är helt eller delvis omringade av Sydafrika. Swaziland eller eSwatini som det också heter ligger i öster och gränsar till Sydafrika och till Mocambique. Sen mitt i landet har vi Lesotho som är helt omringat av Sydafrika!
Ser nästan ut som att fotot med gränsen för Indiska oceanen och Atlanten är samma som ormen. Alltså att ormen är nedanför haha. Det hade varit läskigt.
Alltså den där långa bron ger mig magont.
Så fina miljöer och vyer! Ska bli kul att se fler foton från de olika ställena 🙂
Hehe ja vi gick runt och kollade extra noga var vi satte ner fötterna resten av tiden vi var där…