Vinprovning i Stellenbosch

Vinprovning i Stellenbosch

Stellenbosch är en universitetsstad i Västra Kapprovinsen i sydvästra Sydafrika. Staden ligger i ett område där förutsättningarna för att göra goda viner är väldigt bra. Här finns det hela 150 vingårdar och det var här som druvsorten Pinotage blev till. Stellenbosch är den näst äldsta staden i landet och grundades år 1679.

När vi varit i Franschhoek åkte vi vidare till Stellenbosch för att upptäcka vingårdarna även här. Mellan de båda städerna tar det ca 40 minuter att köra. Stellenbosch är en betydligt större stad än lilla Franschhoek och här finns det väldigt mycket mer att göra än bara besöka vingårdar. Att ta sig hit från Kapstaden tar bara ca 45 minuter, därför är det väldigt lätt att bara åka hit över dagen om man är i Kapstaden.

I Stellenbosch hade vi två dagar på oss att upptäcka vingårdarna runt omkring. Här finns ingen Wine Tram som i Franschhoek men däremot finns det Hop on Hop off bussar att ta mellan olika vingårdar. Vi testade dock inte det här då vi kände att vi ville välja ut några specifika vingårdar att åka till och inte bara åka var som helst. Så första dagen vi var här åkte vi Uber till två vingårdar för att göra vinprovningar. Den andra dagen tog vi bilen och körde runt mellan olika vingårdar för att besöka gårdsbutiker och så vidare. Då var det jag som körde och smakade därmed inget vin. Men vingårdarna ligger ju så himla fint så det var kul att åka runt ändå.

Fairview Wine & Cheese

Fairview är en mysig vingård med lummig trädgård och vacker vinprovningslokal. Något som stack ut med den här vingården var tornet för getterna som man möttes av så fort man kom dit. Det var lite kul!

På denna vingården görs det också mycket ost. Och jag älskar ost. Något som var bra var att alla dessutom görs utan animaliskt löpe vilket betyder att vegetarianer också kan äta ostarna här. Min erfarenhet efter att ha varit i Sydafrika i tre veckor är att det generellt är mycket vanligare i Sydafrika än i Sverige att göra ostar så.

Vi gjorde en vinprovning med 6 olika viner med tillhörande ost. Vinerna och ostarna var väldigt goda, men vår servitör var lite seg med att komma med nästa vin till oss. Här fick man ett vin åt gången och inte alla på samma gång som är vanligt på andra vinprovningar. Det här kostade 30 kr per person. Sjukt billigt för i princip 6 glas vin.

Här finns också en gårdsbutik som säljer mycket gott och hemgjorda grejer. Detta var nog en av de bästa gårdsbutikerna vi besökte under resan.

Eikendal Vineyards

Eikendal ligger söder om stan och det tog ett tag att ta sig dit med Uber från Fairview som vi var på precis innan. Det som lockade oss hit och gjorde att vi valde denna vingården var deras vinprovning med cheesecake. Det var lite annorlunda och något vi blev sugna på att testa.

Vi började dock med en källartur i deras vinkällare och fick veta intressant information om hur de tillverkar och lagrar sina viner. För mig som inte kan någonting alls om vin var det mycket ny och intressant information.

Efter vi gjort vår källartur var det dags för vinprovning. Den gjorde vi på deras uteservering i den sköna eftermiddagssolen. Varje cheesecake var mycket god och även vinet var såklart gott. Här räknade vi på hur många olika viner vi testat på under resan och det var upp emot 50 st…

Roadtrip

Vår andra dag i Stellenbosch tog vi bilen och körde runt lite på måfå. Överallt är där skyltar mot olika vingårdar och vi körde och stannade där vi kände för. Flera av vingårdarna bjöd på fina vyer och några hade lite trevliga små gårdsbutiker att kika i. Vingårdarna har ofta bra restauranger och vi avnjöt en god lunch på en av dem. Det var allt som allt en bra dag med en trevlig roadtrip i vindistrikten i det fina vädret.

Boschendal Night Market

Boschendal vingård ligger mitt emellan Franschhoek och Stellenbosch. Vi hade nöjet att besöka vingården vid två tillfällen under vår resa i Sydafrika. Första gången var när vi åkte runt bland olika vingårdar med Franschhoek Wine Tram. När vi var i Stellenbosch tog vi även bilen dit för att besöka deras Friday Night Market. Varje fredag anordnar de en marknad med liveband och olika matstånd. Det var härlig stämning och väldigt trevligt. Det var lite kallt på kvällen, men väldigt mysigt ändå. Man kunde promenera runt i deras örtträdgård, besöka gårdsbutikerna och dansa till livebandet.

Stellenbosch och vingårdarna runt omkring är verkligen värt ett besök om man är i Sydafrika. Vi hade fina dagar i både Stellenbosch och Franschhoek som har så himla fina omgivningar och såklart mycket goda viner. Rekommenderas varmt!2 thoughts on “Vinprovning i Stellenbosch”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *