Roadtrip på Kaphalvön

Roadtrip på Kaphalvön

En väldigt populär aktivitet att göra när man är i Kapstaden är att åka ner till Kaphalvön och se alla sevärdheter där. Kaphalvön ligger söder om Kapstaden och är en naturskön plats med sevärdheter så som Godahoppsudden och afrikanska pingviner. Det bästa sättet att upptäcka området på är genom bil. Antingen så hyr man en bil själv, eller så hoppar man på en guidad tur som tar en till de mest populära platserna.

Vi hade hyrbil när vi var i Sydafrika så vi upptäckte Kaphalvön på egen hand. Vägarna är i huvudsak väldigt bra, men på sina håll ganska så smala. Det är ju också vänstertrafik som kan vara lite skrämmande i början om man inte är van vid det. Men vi kom snabbt in i det och tyckte inte det var några konstigheter.

På Kaphalvön finns flera små orter att besöka och vackra utsiktsplatser. Trots att vi gav oss iväg ganska tidigt på morgonen så hann vi ändå inte riktigt med allt. Vi hann med de viktigaste sakerna som vi ville se, men det finns såklart mycket mer att se beroende på vad man gillar. Nedan följer lite bilder och info om platserna vi besökte. De är markerade med lila pluppar på kartan ovan.

1. Muizenberg strand

Ca 30 minuters bilresa från Kapstaden ligger den här populära stranden i bukten som heter False Bay. Eftersom stranden ligger något skyddad i en bukt är vattnet lite varmare än på andra stränder. Stranden är väldigt populär att besöka och mest känd för sina färgglada badhytter. På två ställen på stranden står det ett gäng med badhytter i massa olika färger uppställda. Vissa av hytterna var nyligen renoverade och nymålade och fina. Men ganska många av dem var också gamla och förfallna, lite synd.

Stranden i sig är en lång och vit sandstrand och väldigt omtyckt av både surfare och badare. Något som är lite häftigt var att detta är ett ställe där de kommit väldigt långt när det kommer till att förhindra hajattacker. Det är ju ingen hemlighet att det då och då finns hajar i vattnet här nere. Men då stranden är väldigt populär för surfare vill man ju inte ha hajar i vattnet! Så det finns faktiskt olika spanare som sitter uppe på bergen och runt omkring och spanar ut i vattnet. De letar efter skuggor som rör sig i vattnet och försöker identifiera med hjälp av deras storlek o.s.v. om det är en haj eller inte. I ett tidigt skede kan de därför se om hajar närmar sig och varna alla surfare och badare så de kan ta sig upp ur vattnet innan det blir riktig fara. Om vädret är lite sämre, så som skuggor från molnen eller mycket blåsigt är det dock svårare och då flaggar de svart för att visa att det är svårt att spana. Det fanns ett helt informationscenter här om dessa “Shark spotters”.

2. Pingvinkolonin vid Boulders beach

En av sakerna jag verkligen såg fram emot på vår Sydafrikaresa var att besöka de söta små afrikanska pingvinerna! Det bästa stället att besöka dessa häftiga fåglar på är på Boulders beach. Det tog bara ca 20 minuter att köra hit från vårt förra stopp. Boulders beach ligger i den lilla staden Simon’s Town och har fått sitt namn av de stora stenblocken som finns här på stranden. Hit flyttade två par pingviner 1982 och stranden har sen dess varit ett väldigt poppis besöksmål för turister. Idag finns det ca 3000 pingviner i kolonin som bor här. Området är en del av Table Mountain National Park Marine Protected Area (phew) och det kostar därmed en liten slant för att komma in i parken. Det här är utan tvekan en av de mest populära platserna på Kaphalvön.

Det finns två ingångar för att komma till pingvinerna. Antingen kan man gå in vid Foxy beach, den nordliga av ingångarna, och gå på träpromenader till utsiktsplatser för att kolla på pingvinerna. Här ser man massor med pingviner och får se dem leva livet genom att sola och bada. Här sitter också skyltar uppe lite här och var med information om den afrikanska pingvinen.

Väljer man istället den södra ingången kommer man ner till själva stranden. På stranden kan man sola och bada och har man tur så träffar man på en eller annan pingvin. Det såg inte ut att vara lika många pingviner här som på andra stället, men de flyttar såklart på sig som de vill i det här området. Det går inte att gå in genom ena ingången och ut genom andra utan man får välja. Dock tror jag att inträdet gäller för båda ställena, men jag hade inte möjlighet att verifiera det dock!

3. Gamla fyren på Kapudden

Den sydligaste delen av Kaphalvön kallas för Cape Point (Kapudden). Cape Point är en del av Table Mountain nationalpark och är ett naturreservat. Därför finns det både specifika tider och en avgift för att komma in i parken. Parken är öppen ungefär mellan soluppgången och solnedgången och man får inte stanna i parken över natten. Man måste därför ha med sig sitt kvitto man får när man betalar och visa det när man åker ut ur parken igen. Längst ner på Cape Point finns det två stora sevärdheter, det är den gamla och nya fyren, samt Godahoppsudden själv.

Vi började med att besöka området kring fyrarna när vi kom in i parken. Där finns en stor parkeringsplats och ganska många bilar och besökare också när vi var där. Vid parkeringen finns  souvenirbutiker och några restauranger och caféer. Utöver detta fanns det skyltar om både babianer och giftiga kobror! Som tur var såg vi ingen kobra, men en babian minsann!

För att ta sig upp till fyrarna kan man antingen gå eller betala en slant för att åka linbana upp. Det var en del trappor att traska på och det var ganska varmt, men det var bara att stanna om man behövde en paus. Efter en kort promenad uppför kom man upp till en plattform där det fanns ett litet museum och en utsiktsplats. Härifrån blev det lite förvirrat tyckte jag, det fanns så många olika leder man kunde ta åt massa olika håll. Det vi gjorde var att gå upp för trappan till den gamla fyren. Där uppe var det väldigt blåsigt! Men det var såklart fin utsikt därifrån.

Det finns många vandringsleder här nere på Kapudden. Bland annat kan man härifrån gå ännu längre ut på udden till den nya fyren. Från parkeringen kan man också vandra hela vägen bort till Godahoppsudden. Enkel väg är det 3,5 km, så det tar ju ett litet tag om man har kort om tid på sig. Vi valde att köra dit istället för att gå!

Det är Godahoppsudden som man ser på bilden nedan.

4. Godahoppsudden

Godahoppsudden är ett namn som säkert många människor har hört talas om. Det är en vanlig missuppfattning att Godahoppsudden är Afrikas allra sydligaste spets. Visst ligger den långt söderut, men det är “bara” den sydvästligaste platsen i Afrika. Udden var en ökänd plats för sjöfarare förr i tiden då den var väldigt svår att ta sig förbi på grund av höga vågor och allmänt stormigt väder.

Idag är platsen ett populärt besöksmål för alla som vill säga att de har varit på Godahoppsudden! Om man har kört hit och inte gått hela vägen kan man gå en bit på den första delen av vandringsleden och komma upp på ett berg och få en utsikt ut över havet. Det finns inte så mycket annat att göra här mer än att stå i kö för att få en bild med den berömda skylten. Vi behövde bara stå ett kort tag och lämnade platsen ganska snabbt igen. På bilvägen hit fick vi se både strutsar och en oryx, inget av det hade vi sett tidigare, så det var lite kul.

5. Nordvästra Kaphalvön

Efter vi varit på Godahoppsudden så började tillbakaresan till Kapstaden igen. När vi kommit ut ur nationalparken så körde vi åt nordväst. Misty Cliffs är första lilla orten man kommer till vid kusten. Här är man bara ett litet tag innan vägen går inåt land en liten bit.

5. Chapman’s peak drive

Efter att ha kört ett tag inåt land så vänder vägen ut mot kusten igen. Nu skulle vi köra på en populär och scenisk turiststräcka som heter Chapman’s peak drive. Den börjar vid Chapman’s peak i söder där man får en riktigt fin utsikt över stranden som heter Long Beach.

Sen kör man vidare på slingriga vägar med en bergsvägg på ena sidan och havet på andra. Vägen är faktiskt belagd med tullavgift då det kostar lite att underhålla den. Den är avstängd vid dåligt väder, så om det är lite sådär väder så är det bäst att kolla upp om den är öppen innan man kör hit.

Det var väldigt fina vyer här och det fanns några platser att stanna på för att fota utsikten. Hout Bay heter både bukten man ser här och även den lilla staden längst in i bukten.

När vi var här började vädret bli lite sämre och gråare. Det hade varit sol hela dagen, men nu började mörka moln dyka upp.

Vi fortsatte köra på Chapman’s peak drive tills vi kom fram till slutet i Hout Bay. Först stannade vi där för att leta efter någonstans att äta. Men vi trivdes inte alls i området så vi körde istället tillbaka till Kapstaden direkt.

Men det var vår lilla roadtrip på Kaphalvön. Nu hade vi testat vår hyrbil ordentligt och kände oss redo för att köra vidare i Sydafrika dagen efter.2 thoughts on “Roadtrip på Kaphalvön”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *