Garden Route i Sydafrika

Garden Route i Sydafrika

Garden Route i Sydafrika är ett område som är känt som en av de vackraste platserna i landet. Området börjar i väster vid staden Mossel Bay och går sen hela 300 km längs med kusten bort till Storms River. Här är det väldigt populärt att åka på roadtrip och njuta av den vackra naturen. Här finns det vita sandstränder, häftig skog och annan fantastisk natur.

När vi hade spenderat några dagar i Albertinia på Garden Route Game Lodge körde vi österut för att upptäcka Garden Route. Vi hade läst att det här var ett måste att besöka och såg fram emot lite naturupplevelser.

Det första stoppet för oss var att besöka en utsiktsplats. Platsen heter Map of Africa eftersom landskapet man ser här påminner just om en karta över Afrika.

Över gatan från utsiktsplatsen finns en utsiktsplats mot havet. Den här platsen är också en plats där man kan testa på skärmflygning.

Det är vanligt att man besöker Garden Route genom en roadtrip och upptäcker nya städer från dag till dag. Vi var dock inte så sugna på att åka runt så mycket så vi valde istället att bo i Knysna och göra dagsutflykter därifrån. Efter dagarna i Kapstaden och sen safari så var vi ca 1 vecka in på vår resa. Jag åkte dessutom på en mild förkylning och vi var lite trötta efter en intensiv vecka.

Det var skönt att vi hittade en bra lägenhet att bo i med välutrustat kök och till och med pool. När vi väl kom hit kände vi båda att vi behövde tiden till att varva ner och ta ner tempot lite. De senaste dagarna hade vi gått upp tidigt med så det var skönt med sovmorgon här. Här hade vi balkong där vi kunde avnjuta frukosten och våra hemlagade middagar med fin utsikt över lagunen.

Under våra fyra dagar här hade vi två dagar då vi åkte iväg på dagsturer, en dag som vi spenderade i Knysna som vi bodde i och den sista dagen då vi bara låg vid poolen. Det finns ganska mycket att göra i området, men jag tyckte också det var svårt att greppa vad man ska göra. Det finns många djurparker, naturområden, fina stränder och massvis med äventyrsaktiviteter. Jag kommer i detta inlägget bara skriva om vad vi gjorde under våra dagar här. Jag rekommenderar en ordentlig internetsökning för att hitta de perfekta upplevelserna för din resa.

Knysna

Knysna är en av de populäraste semesterorterna längs med Garden Route. Man uttalar inte K:et i Knysna, istället säger man “Najjsna”. Staden är vackert belägen vid Knysna lagun och erbjuder olika naturupplevelser för sina besökare.

På bilden nedan ser man att terrängen är lite högre där lagunen möter havet. Den östra av uddarna (vänster på bilden nedan) heter Knysna heads och är ett område där man kan få fina vyer över omgivningarna på kortare vandringsleder eller från restauranger. På den västra udden (höger på bilden nedan) finns ett naturreservat som heter Featherbed. Den enda möjligheten att ta sig dit är genom båt och med guidade turer. Det är bara ett begränsat antal besökare som får komma dit per dag för att skydda naturen här. Här får man en guidning i floran och faunan som finns i området och man kan gå kortare kustvandringar och besöka grottor.

När vi var på safaristället fick vi tips av några turister om vad man kunde göra i Knysna. De hade verkligen gillat staden och området så vi var taggade på att komma dit. Men vi blev inte så imponerade av Knysna. Jag vet inte om det var på grund av det lite mulna och trista vädret eller att vi var lite trötta, men vi tyckte inte det var något speciellt här.

Det område som turisterna besöker heter Knysna Waterfront eller Knysna Quays. Det ligger nere vid vattnet och är ett område med restauranger och några butiker. Om man är sugen på fisk och skaldjur är det hit man ska gå.

Från Knysna Waterfront kan man fortsätta promenera ut till den lilla ön som heter Thesen och ligger ute i lagunen. Här finns det ytterligare några små butiker och en väldigt populär restaurang som heter Il de pain. Tyvärr hann vi inte testa den dock. I detta området bor de som har lite mer pengar. Området är inringat av staket och bara behöriga får komma in bland husen. Men det märktes att detta var ett lite finare område.

Tsitsikamma nationalpark

Tsitsikamma nationalpark är en stor nationalpark med härlig natur fullt med vandringsleder och aktiviteter. Vi åkte till parken under en dag och gjorde då två olika vandringar.

Waterfall trail

Den första vandringen vi gjorde var till ett vattenfall. Det var en ganska kort vandring, men inte alls det bästa underlaget. Tidvis gick stigen inne i skogen, men den gick också över stora stenar. Man fick ta ordentliga kliv och vara väldigt försiktig för att ta sig fram. Mina sneakers hade tappat mönsterdjupet och det var därmed lite halt. Men det var en väldigt fin kuststräcka att vandra på.

Efter över en timmes vandring kom vi till slut fram till vattenfallet. För en gångs skull hade jag faktiskt inte sett några bilder på hur vandringsmålet såg ut. Det var en annorlunda upplevelse, hehe. Men det var fint och det var en hel del folk här. Några satt på klipporna och några var till och med i och badade.

Sen var det bara att vandra tillbaka samma väg igen! Till vattenfallet är det ca 3 km. Det är en del av en längre vandringsled som heter Otter trail. Så om man vill kan man fortsätta längs med kusten.

The Mouth trail

Den populäraste vandringen att göra i Tsitsikamma är den till flodmynningen vid Storms River. Den kortaste leden är ca 2 km och går nästan i huvudsak över spångar. Vid flodmynningen är där tre stycken hängbroar man måste gå över. Från den längsta av dem, på 77 m, får man fin vy in mellan klipporna.

Efter man passerat hängbroarna finns det en utsiktsplats man kan gå upp till. Man kan också vid vandringens start hyra kajak och paddla in i flodmynningen. Det finns mycket mer att göra i Tsitsikamma än det vi hann med och jag hade gärna utforskat mer av parken.

Robberg peninsula

Plettenberg bay är en annan populär ort som ligger fint vid kusten längs med Garden Route. I närheten av stan finns en liten halvö som heter Robberg peninsula. Här finns det en populär vandringsled att gå. Det finns olika varianter på leden och man kan välja av att gå den långa eller den korta. Oavsett är det väldigt fina vyer här. När vi kom tillbaka från vandringen såg vi till och med en val ute i havet. Den var svår att se, men jag lovar, den var där. 🙂

Monkeyland

Det finns en del djurparker man kan besöka här på Garden Route. Av någon anledning blev det att vi besökte den som heter Monkeyland. Har man aldrig sett apor innan kan det nog vara kul att ta sig en titt. Men jag tyckte inte det var någon höjdare faktiskt. Man var tvungen att följa efter guiden genom parken där det gick apor fritt. Guiden berättade inte direkt så mycket heller utan han var mest bara en ledsagare. Apor är ju alltid kul, men nja säger jag!

Garden Route är verkligen ett stort område med massor med saker att göra och vi såg bara en bråkdel av det. Speciellt är det naturupplevelser av olika slag som man kan få här. Den ruffa kustlinjen blandat med sandstränder och skog gör det till ett riktigt äventyrsmecka.4 thoughts on “Garden Route i Sydafrika”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *