En weekend i Rom

En weekend i Rom

Rom, vilken magisk plats! Att strosa omkring i denna gamla stad är en upplevelse för alla sinnen. Överallt finns gamla byggnader som minner om en annan tid och historian är närvarande var man än går. Gatorna kantas av restauranger med italienarnas specialiteter; pizza, pasta och gelato. På torgen hörs porlandet av vatten från fontänerna och myller från människor av olika nationaliteter. En weekend till Rom kommer inte göra en besviken!

Jag tror det är nästintill omöjligt att ha tråkigt i Rom. Dagarna kan man spendera genom att äta och dricka på en trevlig uteservering och studera alla människor som passerar förbi. Eller så spenderar man dagarna med att besöka alla museum och historiska moment som staden har att erbjuda.

Rom är en stad jag haft ögonen på att åka till väldigt länge. Rätt tillfälle har bara inte dykt upp tidigare. I och med att det är en så populär stad så är det ju ofta så mycket folk där och jag kände att jag inte hade njutit om jag åkt dit under högsäsongen. När pandemin kom tänkte jag ganska tidigt att Rom nog skulle bli min första resa när restriktioner lättade, innan alla turister hittat tillbaka. Det blev dock inte så, resan till Skiáthos hann före någon månad innan. Rom känns dock som en perfekt höst-destination, så Rom fick det bli i september 2021.

Hur tar man sig hit?

Jag flög med Norwegians morgonflyg från Arlanda till Rom-Fiumicino. Jag sov på ett hotell på Arlanda och var väl på plats innan flyget gick 06:30. Framme på flygplatsen i Rom var jag redan kl. 09:40. Flera olika flygbolag har direktflyg till Rom så det finns en del att välja på. Det finns 2 olika flygplatser (Fiumicino och Ciampino) i Rom så det kan vara bra att hålla lite koll på vilken man flyger till och från.

På Fiumicino går det väldigt smidiga tåg till Roms tågstation Termini som heter Leonardo Express. Det tar bara 30 min enkel resa och är väldigt bekvämt. Biljetter köper man antingen i en automat eller i en liten kiosk på flygplatsen. Flygplatsen är jättestor så i värsta fall får man gå väldigt långt från sin gate bort till tåget.

För att ta sig runt i Rom finns det både bussar, metro och spårvagn. Jag använde Google maps söksystem för att hitta vilken buss jag skulle åka med när jag åkte runt i stan. Biljetter köper man i en liten kiosk vid tågstationen Termini. I stan tyckte jag det var svårt att hitta var man skulle köpa biljett. På väldigt få ställen fanns tidningsstånd som sålde…

Var ska man bo?

Jag valde att bo mitt i smeten i Centro Storico, som är de historiska kvarteren. Här ligger bland annat Piazza Navona och man har ett bra utgångsläge med sevärdheter åt alla väderstreck. Dessutom är det ett väldigt trevligt restaurangområde med mycket aktivitet under kvällarna. Jag trivdes verkligen med att bo här. Många som återkommer till Rom väljer att bo i det mysiga området Trastevere. Detta då man har gjort de klassiska sevärdheterna i stan och vill bo i ett avslappnat område och njuta av god mat och lite lugnare kvarter. Men för förstagångsbesökare röstar jag helt klart för nånstans i Centro Storico.

På kartan nedan har jag markerat där jag bodde (det lilla huset) och några av platserna jag besökte. Jag kommer i kommande inlägg gå in lite djupare på de olika platserna med ett inlägg för varje pluppfärg. 🙂

Vad ska man göra?

Vad ska man då göra på en weekend i Rom? Det finns så otroligt mycket att se i denna stad och det kan kännas överväldigande att veta var man ska börja. Åtminstone kände jag så. Jag brukar vilja se allt på platsen jag åker till, men hade ju inte en chans att få till det under bara några dagar den här gången. Jag googlade och sökte på olika forum för att se hur andra lagt upp sina resor till Rom. Därifrån fick jag mycket inspiration och kunde utefter det planera var jag själv skulle vilja bo i Rom och vad jag skulle vilja se och göra.

Det jag gillar att göra när jag är iväg i städer såhär är att strosa omkring i mysiga kvarter, leta upp utsiktsplatser, kolla in gamla byggnader och äta glass såklart. De dagarna jag var i Rom försökte jag dela upp så jag tog olika områden i stan under olika dagar. Även om det flesta sevärdheterna går att nå till fots så är det ändå en bit att gå om man t.ex. skulle ta både Vatikanstaten och Colosseum under samma dag. Nedan kan ni se upplägget som jag hade under mina dagar i Rom. Jag hann med mycket under mina dagar, men försökte också att ta det lugnt. Varje dag tog jag en liten siesta på rummet efter att ha promenerat hela dagen. På kvällarna åt jag på någon trevlig restaurang i mitt närområde och ibland försökte jag mig på lite kvällsfotografering.

Dag för dag i Rom

Dag 1 – Centro Storico

Gröna pluppar på kartan.

Jag kom fram till hotellet svettig efter en promenad från tågstationen. Just idag var det maraton i stan så det gick varken att ta buss eller taxi till innerstan. När jag installerat mig på rummet var det dags att göra stan. Den här första dagen höll jag mig i centrum och de lite mer norra delarna av stan. Det betyder att jag spanade in sevärdheterna i Centro Storico. Här finns Trevifontänen, Spanska trappan, Popelitorget, Pantheon och Piazza Navona för att nämna några. Dessutom otaliga glassbarer. Det var en mycket bra första dag och jag gillade verkligen Rom direkt! Så himla fin stad.

Läs mer här.

Dag 2 – Colosseum

Gula pluppar på kartan.

Andra dagen i Rom promenerade jag till Colosseum. Det är tveklöst den mest kända sevärdheten i hela Italien! I närheten av Colosseum ligger också Forum Romanum som är ett stort område med ruiner från Antikens Rom. Jag besökte dessa båda historiska platser efter att ha köpt en kombinerad inträdesbiljett dagen innan på nätet. Det är högt tryck på biljetter till dessa platserna så kom ihåg att köpa biljett i tid för att vara säker på att få komma in. Åker man mitt i sommaren får man nog ta och köpa flera veckor innan sitt besök. Dock tycker jag nödvändigtvis inte man behöver gå in. Om man vill lägga pengarna på t.ex. mat istället så får man mycket behållning bara av att se Colosseum, Forum Romanum och Kejsarfora utifrån.

Jag spenderade några timmar på Colosseum och Forum Romanum och gick sedan vidare till Trastevere för lunch och hängde där ett tag. 

Läs mer här.

Dag 3 – Vatikanstaten

Vinröda pluppar på kartan.

Tidigt den tredje dagen promenerade jag bort till Vatikanstaten som inte låg långt ifrån mitt hotell. Staden hade knappt vaknat och temperaturen var i min mening helt perfekt, ca 20 grader. Det var vid den här tiden inte alls mycket folk vid Petersplatsen framför Peterskyrkan. Här satte jag foten i mitt 41:e land i ordningen att besöka. Efter att ha fotat den maffiga basilikan gick jag tillbaka till Italien och åt frukost. 🙂 Därefter gick jag bort till ingången till Vatikan-museerna. Det är bara dessa museum och Peterskyrkan med Petersplatsen som turister får besöka. Resten av landet kommer man inte in i. Efter besöket i Vatikan-museet och Sixtinska kapellet åkte jag upp i kupolen på Peterskyrkan och fick utsikt över hela Rom. Under kvällen besökte jag Castel St’Angelo där man får fin utsikt över Vatikanstaten såväl som över Rom.

Läs mer här.

Dag 4 – Olika utsiktsplatser

Blåa pluppar på kartan.

Sista dagen i Rom promenerade jag främst i de södra delarna av stan och besökte olika utsiktsplatser. Jag började med att ta mig till Giardino degli Aranci (Apelsinträdgården) och Buco della serratura dell’Ordine di Malta. Det sistnämnda är minst sagt ett klurigt namn och en lite annorlunda utsiktsplats. Man kollar nämligen på Peterskyrkan genom ett nyckelhål! Härifrån gick jag vidare genom Trastevere och stannade för lunch innan jag kom till Janiculum som är utsiktsplatsen här. Härifrån får man utsikt över hela stan och har de fina bergen i bakgrunden. Den sista utsiktsplatsen för dagen var längst upp i Viktor Emanuel-monumentet. Inte riktigt i samma område som de andra, men jag ville ändå dit. Här kostade det att åka upp och kolla på utsikten medan övriga var gratis, och faktiskt trevligare.

Läs mer här.

Sammanfattning

Rom är helt fantastiskt och en perfekt weekend-destination. Jag vill definitivt åka tillbaka någon gång. Jag åkte i slutet av september, men skulle nästan vilja åka ännu senare på året. Det var lite för varmt för min del för att verkligen njuta av t.ex. Forum Romanum i den gassande solen. Åk under våren eller hösten när det inte är lika mycket folk, inte lika varmt, men fortfarande behaglig temperatur och öppna uteserveringar. 7 thoughts on “En weekend i Rom”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *