Dag 1 i Rom – Centro Storico

Dag 1 i Rom – Centro Storico

Mitt flyg till Rom gick väldigt tidigt från Arlanda, redan 06:20. Det positiva med det var dock att jag kom fram till Rom under förmiddagen och hade nästan en hel dag till för att utforska staden utöver de kommande tre dagarna. När jag tagit tåget till Roms tågstation från flygplatsen letade jag som en tok efter rätt buss för att ta mig till hotellet. Efter många om och men visade det sig dock att det var maraton i stan och flera vägar var avstängda. Så efter att ha förlorat lite tid på det här var det bara att börja promenera till hotellet som låg i Centro Storico, mitt i Rom i närheten av Piazza Navona.

Piazza Navona är ett stort torg som ligger mitt i Roms historiska centrum. På torget finns en maffig kyrka som heter Sant’Agnese in Agone och tre fontäner. Torget kantas av restauranger och är ett populärt tillhåll för turister. Här har man ett bra läge för att sitta och titta på turister medan man tar sig en drink.

När jag äntligen kom fram till hotellet var jag helt svettig och fick låna en toalett (rummet var inte klart än) för att byta om från mina jeans som jag rest i till shorts och linne. Det här var i slutet av september, men det var riktig sommarvärme. Efter det gav jag mig ut direkt och letade reda på en lunchrestaurang.

Jag tyckte direkt att jag hamnat i ett väldigt mysigt område. Det var gott om restauranger och mysiga gamla hus. Efter att jag slängt i mig resans första pasta tog jag mig tillbaka till hotellet för att få mitt rum. Jag gick upp och samlade mig lite och lämnade mina grejer och gav mig sen ut igen på lite sightseeing. Idag var planen att jag skulle strosa genom Centro Storico och röra mig norrut förbi många av de mest populära sevärdheterna i stan. Platserna jag besökte är utmärkta med gröna pluppar på kartan nedan. Kort om vad jag gjorde övriga dagar hittar ni här.

Centro Storico

Jag slogs direkt av hur mycket gamla kvarlämningar det fanns överallt. Riktigt häftigt faktiskt. Det finns gamla kyrkor och annat var man än vänder sig. Centro Storico är Roms historiska centrum och det märks tydligen när man går omkring här.

Trevifontänen

Efter att ha promenerat ett tag så kom jag fram till Fontana di Trevi. Fontana di Trevi är en mycket pampig och cool fontän som färdigställdes 1762. Så den är ganska gammal, men bara barnet jämfört med vissa andra sevärdheter i stan. Det var gott om folk här vid fontänen, ett självklart besöksmål när man är på besök i Rom. Legenden säger att om man slänger ett mynt i fontänen så försäkrar man sig om att man kommer tillbaka till Rom någon gång. Ganska ofta kan man bli besviken när man kommer till sevärdheter man har sett på film otaliga gånger innan. Men jag tyckte verkligen inte Trevifontänen gjorde en besviken. Skulpturerna som smyckar fontänen är mycket imponerande.

Efter mitt besök vid fontänen vek jag av norrut och mot Spanska trappan. Nästan varje sidogata hade en eller flera restauranger med en mysig uteservering.

Spanska trappan

Spanska trappan är en annan av alla kända sevärdheter som finns i Rom. Den kan man beundra både både nerifrån och uppifrån. Jag kom först till den nedre delen där man kan se hela trappan nerifrån och även kyrkan uppe på höjden.

Spanska trappan däremot var mer av en besvikelse. Förstod inte riktigt grejen med den här platsen. När jag var där var det dessutom förbjudet att sitta på trapporna. Det stod vakter som skällde på en och blåste i sin visselpipa om man råkade sätta sig för att vila benen en stund. Jag hade redan innan resan hört att det skulle vara förbjudet att sitta där, så jag var inte förvånad. Däremot så såg jag på Instagram en annan som besökte trappan nån vecka efter då det var okej att sitta där. Så känns som det beror på vilken dag det är…

Jag stannade inte här så länge utan tog några bilder och gick sedan upp för alla trappsteg mot kyrkan. Härifrån ser man förutom trappan uppifrån även ner för den populära shoppinggatan Via dei Condotti.

När man kommit upp till kyrkan kan man fortsätta strosa norrut längs vägen som går här. Längs med detta promenadstråk får man då och då fin utsikt över Roms takåsar och kupoler.

Terrazza del Pincio

Till slut kommer man fram till en park med en utsiktsplats som heter Terrazza del Pincio. Härifrån ser man rakt ner på Piazza del Popolo. Själva parken heter Villa Borghese och är en väldigt stor park. Jag hade tyvärr inte möjlighet att se så mycket under mitt besök, men det ska finnas flera fontäner och trevliga promenadstråk här.

Efter att ha studerat den fina utsikten ett tag så tog jag trappan ner till torget. Maratonloppet var över och man höll på att plocka bort alla avspärrningar.

Därifrån strosade jag vidare via den lummiga bakgatan Via Margutta till shoppinggatan Via dei Condotti. Det var skönt att komma ifrån den varma solen ett litet tag.

Via dei Condotti var det gott om folk som spanade in alla lyxbutiker. Helt otroligt hur det längs med vissa gator knappt är några människor och sen är gatan bredvid helt full med folk. Mitt tips är att leta sig utanför turistgatorna för att få en härligare upplevelse.

Den stora shoppinggatan var det mest bara massa folk på, så här ville jag inte stanna länge. Härifrån strosade jag vidare i de gamla kvarteren och tittade mig omkring. Nu när jag sett några sevärdheter och utsiktsplatsen så hade jag ett nytt mål; hitta gelato! Jag hamnade till slut vid Gelateria Della Palma som hade såå många olika glass-smaker! Bara av choklad fanns det så många olika smaker att välja mellan. Det var inte ett lätt val att bara välja tre smaker… Men åh, gott var det.

Med en glass i min hand fortsatte jag strosa runt och kom fram till torget där byggnaden Pantheon står, mitt i hjärtat av Centro Storico. Det var väldigt mycket folk på torget och lång kö för att komma in i kyrkan. Jag orkade inte ställa mig i kön utan nöjde mig med att sitta på trappan till fontänen och spana in byggnaden och alla människor runt omkring. Byggnaden är en av det antika Roms bäst bevarade byggnad så det hade varit kul att gå in. Det blev inte den här gången dock.

Efter glassen och lite mer strosande tog jag en liten siesta på rummet och vilade (jag hade ju gått upp oerhört tidigt för att hinna med det tidiga flyget). Jag hann med väldigt mycket på min första dag i Rom, ändå hade jag mycket mer att upptäcka kommande dagar.3 thoughts on “Dag 1 i Rom – Centro Storico”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *