Dag 4 i Rom – Fina utsiktsplatser

Dag 4 i Rom – Fina utsiktsplatser

De första dagarna på min weekend till Rom hade jag bland annat sett de populära sevärdheterna Fontana di Trevi, Colosseum och Vatikanstaten. Då kan man fråga sig vad det egentligen finns kvar att göra? Faktum är att det finns så otroligt mycket att göra i Rom och man har inte en chans att hinna med allt på en långhelg. Den här fjärde och sista dagen i Rom var det även min födelsedag, därför hade jag sparat det bästa till sist: Utsiktsplatser!

På kartan nedan har jag markerat några av de platserna jag besökte under min resa. I det här inlägget besökte jag de blåa plupparna.

Det första jag gjorde på morgonen var att promenera från Centro Storico där jag bodde till Trastevere via bron Ponte Garibaldi. Det var en sån lugn och stilla morgon och jag fick en fin utsikt redan här från bron över till kupolen på Peterskyrkan i Vatikanstaten.

I Trastevere satte jag mig på ett mysigt café och käkade frukost innan jag gick vidare till dagens första mål.

Utsiktsplatser

Giardino degli Aranci 

Giardino degli Aranci är ett litet torg som ligger en bit utanför Roms innersta kärna uppe på en kulle. När man går in till torget eller den lilla parken kommer man in i en allé som kantas av träd och man slås direkt av tystnaden och lugna atmosfären. Åtminstone var det så för mig när jag var där. I slutet av allén ser man dessutom kupolen från Peterskyrkan i Vatikanstaten. I slutet av allén finns en utsiktsplats med bänkar där man kan sitta och njuta av den fina utsikten över Rom.

En bit ifrån den här parken finns en annan lite annorlunda turistattraktion. Det är inte alla som vet om att den här platsen finns eftersom den kan vara lätt att missa. Dock är det stor risk för kö under högsäsong så har man vägarna förbi kommer man åtminstone se en folksamling.

Buco della serratura dell’Ordine di Malta

Det här är en utsikt genom ett nyckelhål! Nyckelhålet sitter i en port som leder till Priory of the Knights of Malta, eller Malteseorden på svenska. Det är världens äldsta riddarorden som fortfarande idag är aktiv. Orden har 13 000 medlemmar (och många fler volontärer) i 120 olika länder. De verkar för att hjälpa människor i olika former av utsatthet över hela världen.

Det man får se genom hålet är kupolen på Peterskyrkan. Ganska häftig syn faktiskt.

Nästa stopp låg inte direkt runt knuten. För att ta mig till nästa utsiktsplats så skulle jag återigen passera genom Trastevere. Nästa utsiktsplats ligger nämligen där på en kulle på andra sidan om den populära stadsdelen. Innan jag traskade hela vägen dit i septemberhettan stannade jag dock och käkade lunch.

Janiculum

Från den här utsiktsplatsen ser man nästan hela Rom. Man får lite bättre överblick över stan, men samtidigt så är ju allt en liten bit ifrån. Men visst är det fin vy med med bergen i bakgrunden.

Viktor Emanuel-monumentet

Den tredje och sista utsiktsplatsen var högst upp på Viktor Emanuel-monumentet. Det är byggnaden som ni ser på bilden ovan, en stor vit och kantig byggnad. Byggnaden ligger mitt i stan och det kostar inget att gå innanför grindarna för att se byggnaden på nära håll utifrån. Däremot kostar det för att åka upp på taket till utsiktsplatsen… För att komma hit går in på framsidan av monumentet men måste sen ta sig runt byggnaden till baksidan för att komma till hissen. Hissen kostade 12 euro när jag var här och man kunde bara betala med kontanter. Det här var för övrigt enda gången (förutom bussbiljetter i tidningsstånden) jag betalade med kontanter. Överallt annars gick det att betala med kort.

Härifrån får man utsikt i nästan alla möjliga väderstreck. Man får se Kejsarfora uppifrån…

Colosseum och Forum Romanum

Och så ut över Rom och dess takåsar förstås.

Alla utsiktsplatser hade sin charm. Den sista sticker ut lite då man får se Colosseum och Forum Romanum på lite närmre håll, men å andra sidan var det dyrt att åka upp till terrassen och det var inte heller en plats man kunde hänga på länge. Så jag föredrar helt klart de andra utsiktsplatserna där man kan slå sig ner på en bänk och spana in utsikterna i godan ro.

Förutom dessa utsiktsplatserna finns det också Piazza del Popolo som jag besökte under min första dag i Rom. Inte heller att förglömma är den fina utsikten mot Peterskyrkan från Castel Sant’ Angelo.2 thoughts on “Dag 4 i Rom – Fina utsiktsplatser”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *