Dag 2 i Rom – Sevärdheter från Romarriket

Dag 2 i Rom – Sevärdheter från Romarriket

Efter en ganska god natt på mitt hotell i centrala Rom vaknade jag tidigt och redo för att ge mig ut på en ny sightseeing dag. Den här dagen hade jag bestämt att jag skulle ta mig till sevärdheterna i de sydöstra delarna av staden. Åt sydost hittar man sevärdheterna Colosseum, Forum Romanum och Palatinen bland annat från det gamla Romarriket. De gula plupparna på kartan nedan var några av de platserna jag besökte den här dagen.

På väg till Colosseum passerade jag Largo di Torre de Argentina. Det är ett torg med arkeologiska utgrävningar från Romarriket. På den tiden stod det fyra tempel här som det än idag finns rester av. Bara mitt i stan såhär så går man förbi uråldriga byggnader!

Jag passerade också förbi Viktor Emanuel-monumentet vid Piazza Venezia. Byggnaden började byggas 1885 och blev klart först 1911. Monumentet byggdes till kungen Viktor Emanuel II’s minne och ära. Han var den första att bli kung för Konungariket Italien, alltså det Italien vi ser idag. Innan 1861 bestod det idag enade Italien av flera stater. Det är ett väldigt stort monument med en utsiktsplats på toppen.

Precis intill det stora monumentet finns ett område som heter Kejsarfora. Det är ännu ett område där det finns en massa kvarlämningar från gamla tider. Det var en gång i tiden fem stycken torg som byggdes då Forum Romanum började bli för trångt. I dessa lokaler fanns bland annat domstolar och mycket annat för att hantera administrationen av Roms befolkning.

På andra sidan gatan om Kejsarfora finns Forum Romanum. Det är ett av de mest populära sevärdheterna i Rom och är ett jättestort område. Det går dock att se väldigt mycket av det området bara från vägen. Med tanke på det och allt annat som finns i stan så behöver man faktiskt inte betala dyra inträdesavgifter för att få känna historiens vingslag på sin resa till Rom.

Dagen till ära hade jag ju dock köpt biljett både till Forum Romanum och Colosseum. Jag köpte biljetterna på nätet dagen innan. Är man här under högsäsong är det bäst att planera sitt besök i god tid, för biljetterna tar slut. Även när det inte är coronatider så finns det en begränsning i hur många som man släpper in.

Min första syn av Colosseum fick jag när jag promenerade nerför gatan från Kejsarfora. Jag stannade vid ett närliggande café med utsikt över mästerverket och käkade lite frukost i väntan på min slot-tid för att komma in.

 

När jag fått lite mat i magen gick jag ner för att ta mig en närmare titt på Colosseum. Jag tyckte det var oerhört svårt att få en bra bild på den stora byggnaden. Inte minst eftersom det överallt fanns en massa byggställningar och sånt. Jag förstår ju självklart att man behöver underhålla så gamla byggnader, det är bara tråkigt att det görs när man själv är där. 🙂 

Colosseum

Colosseum är en väldigt stor och mäktig byggnad som byggdes 80 år efter Kristus. På denna amfiteater har det genom åren genomförts gladiatorspel, teater och strid med vilda djur med mera. Även om jag inte har koll på alla detaljer om bygget och historien kring den så tycker ändå alltid det är så häftigt att besöka gamla byggnader och tänka på allt som hänt och varit för så många år sen. Colosseum är en av världens sju nya underverk. Den fjärde i ordningen för mig att besöka.

Ett besök till Colosseum måste bokas i förväg, som jag skrev tidigare, genom att köpa en biljett för en viss tid. Det finns dessutom olika biljetter som innehåller olika saker. Såklart kan man välja om man vill ha guide eller inte, men utöver det kan man också själv bestämma vilka delar av Colosseum man vill besöka. I en ordinarie entrébiljett får man tillgång till det våningsplan med en utställning och våningen där man kan gå runt och titta på skådeplatsen uppifrån. Men det finns också biljetter för att komma ner till arenan och till de underjordiska gångarna.

Ja och så finns det såklart kombobiljetter för att besöka Forum Romanum! Måste medge att det är en djungel och svårt att bestämma vad man ska välja. Läs mer här om de olika biljetterna. När jag var här i september 2021 fick jag, precis som på många andra sevärdheter i stan, vissa covidbevis för att få komma in.

Jag tyckte det var väldigt coolt att gå inne på Colosseum. Hade det varit en svalare dag hade jag gärna tagit en guidad tur och besökt de olika delarna för att få lite mer ingående historia om platsen. Nu var jag inte där jättelänge utan gick istället vidare till nästa historiska plats. Forum Romanum ligger precis invid Colosseum och ingången går att se därifrån.

Forum Romanum

Under Romarrikets tider var det här centrum och mötesplatsen för alla viktiga frågor och beslut. Här diskuterades allt från politiska, sociala och religiösa frågor. Området är verkligen stort och många byggnader ser ut att vara i bra skick fortfarande även om det mesta såklart är ruiner.

Palatinen

Palatinen är en av de sju kullarna som Roms stad är byggd på. Den ligger precis invid Forum Romanum och var under Romerska republikens tid förknippat med lyx och flärd. Här anlades palats och bostäder för de allra rikaste. Området sitter ihop med Forum Romanum så man kommer hit med biljetten som man har dit.

Här får man utsikt över Forum Romanum och Colosseum och stora delar av Rom.

Efter en lång förmiddag i den stekande solen så orkade jag inte vara kvar längre tyvärr. Jag hade tyckt det varit jättekul att komma tillbaka en dag med lite svalare temperaturer och inte soligt väder tillsammans med en guide. Det hade varit häftigt. Men jag var också nöjd med det jag sett nu, det var många nya intryck.

Det var så dags för en lite senare lunch och jag styrde kosan mot Trastevere. Det var inte riktigt dit jag planerat att gå till en början, men jag var sugen på ett mysigt område med lite lugnare tempo – det hittade jag inte vid Colosseum.

Trastevere

Trastevere är stadsdelen i de södra delarna av centrala Rom som har Tibern både norr och öster om sig. Så fort jag kom in i Trastevere så var det en lite annan stämning jämfört med turiststråken jag varit på tidigare. Det var inte lika mycket folk på gatorna, även om det var kö till några restauranger. Det är inte hit man ska gå om man letar efter sevärdheter, däremot om man vill ha ett lite mer avslappnat område, äta god mat och bara vara. Jag tyckte också det var skönt att komma undan solen i skuggorna av alla husen.

Trastevere var väldigt mysigt, men många restauranger var det väldigt lång kö till. Jag återkom hit vid flera tillfällen då det faktiskt inte var jättelångt hit från mitt boende.

Norrut över floden till Trastevere ligger bland annat det populära torget Campo de’ Fiori. Här finns det några restauranger, men framför allt en marknad som säljer både kläder och frukt.

Det finns verkligen så mycket att se och göra i Rom. Vad jag gjorde de andra dagarna går att läsa här.5 thoughts on “Dag 2 i Rom – Sevärdheter från Romarriket”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *