Att resa ensam – varför jag reser själv och mina tips

Att resa ensam – varför jag reser själv och mina tips

Varför du ska resa ensam

Resa ensam, ska du göra det eller inte? Självklart säger jag: JA JA JA! Att resa ensam är jättebra på så många sätt. Det bästa är såklart att du får se världen. Vill du verkligen gå miste om en möjlighet att besöka ett nytt land eller åka tillbaka till din favoritstad bara för att dina kompisar inte kan följa med? Det finns så många fina och fantastiska platser här i världen som bara väntar på att upptäckas.

När jag berättar för folk att jag reser ensam får jag alla möjliga reaktioner. Det kan låta “Jag önskar att jag också kunde göra det.”, “Hur vågar du?!”, “Shit vad coolt!” och “Är det inte tråkigt?”. Lite då och då tycker jag mig höra en undermening “Stackars dig som inte har någon att resa med.”.

Jag tycker verkligen om att resa med mina vänner och hade gärna gjort det oftare. Men ärligt talat så hänger de inte riktigt med i mitt tempo. Antingen så har de inte samma intresse som jag för att resa eller så har de helt enkelt inte tiden för att resa så mycket som jag.  Och inte vill jag stanna hemma bara för det. Jag har turen att jag kan vara ledig ganska mycket så då reser jag gärna. Jag reser mycket hellre ensam än inte alls helt enkelt. Dock så har ju ensamresande i sig sina fördelar också!

En soloresa kan du skräddarsy precis efter dina egna önskemål. Fyll dem med det du vill göra utan att behöva kompromissa. Vill du besöka så många sevärdheter som möjligt i ett högt tempo? Ligga och läsa hela dagarna? Ta en morgonlöptur? Äta, äta och äta? Det är bara upp till dig själv. Du får en väldigt stor frihet när du reser själv och det är upp till dig för att få ut det bästa av resan.

Det är inte alltid bara glass och ballong dock. Men det är det ju inte alltid oavsett om du reser själv eller med andra. För din första ensamresa kan du behöva planera lite annorlunda mot vad du gjort innan och tänka igenom alla beslut lite mer. Det är också en bra idé att vara beredd på att allt kanske inte kommer gå som planerat. Förhoppningsvis är det just de sakerna som gör dig starkare och tryggare i slutändan. Längre ner kommer jag berätta om mina sämsta reseminnen. Inte för att skrämma någon utan för att säga att det mesta löser sig.

Ganska ofta tycker jag också det känns som det är enklare att ta in alla intryck av en plats om du är själv med dina egna tankar. På ett sätt kommer du närmare kulturen när du inte kan “fly” genom att prata svenska med en kompis. Om du bara är öppen för det kan du lära dig så mycket och lära känna dig själv bättre.

Varför jag började resa ensam

Jag har alltid älskat att resa, och i vuxen ålder har jag alltid försökt få mina kompisar att resa med mig. Men det hände inte (tillräckligt) ofta. Innan 2015 hade jag inte ens tanken att det var möjligt att resa själv, jag såg det inte alls som ett alternativ. Men när längtan ut i världen bara blev större och större började jag googla på att resa själv och göra lite efterforskningar. Det dröjde dock ända till oktober 2016 innan jag tog steget och åkte på min första ensamresa! Innan den resan hade jag flugit själv och så men hade alltid haft någon kompis att möta upp på andra sidan. Men nu skulle jag då ha en weekend helt för mig själv i ett främmande land! Här kommer jag, Prag!

Anledningen till att jag inte reste själv innan dess var inte det att jag var rädd eller otrygg eller så. Det var snarare just det att jag inte ens såg det som en möjlighet, jag tänkte inte ens “att man kunde” och senare även att det skulle vara tråkigt. Jag är dock ganska van vid att vara ensam, men ändå tog det ett tag innan jag reste själv. Men så en dag slog det mig plötsligt, om jag ändå ska vara ensam i helgen kan jag lika bra vara ensam i ett annat land. Jag hade varit på ganska mycket resor så jag kände mig väldigt komfortabel med själva resandet i sig. Efter den där första resan då tröskeln var passerad blev det bara fler och fler ensamresor. Jag fick verkligen blodad tand som man säger.

Typen av ensamresor som jag åker på

Sen jag började resa ensam 2016 (till nu maj 2022) har jag åkt på 14 resor helt själv. Jag gillar alla möjliga typer av resor och har gjort några olika typer på egen hand. Det har varit weekendresor till San Sebastián och Málaga, längre resor (2-3 veckor) där jag rest genom landet och bott på olika platser i Costa Rica och Thailand/Kambodja. Jag har också rest runt i Österrike och Italien, vilket var riktigt bra. Jag har också varit på roadtrips i Sverige och Norge på jakt efter fantastisk natur. Då sov jag i min bil eller i ett tält och vandrade på dagarna.

De flesta av mina resor har varit väldigt bra. Den första jag gjorde, den till Prag, var nog den “sämsta”. Jag vet inte varför egentligen, men jag tror att jag tänkte lite för mycket på hela grejen att jag faktiskt var där helt själv. Efter den resan har jag varit lite mer avslappnad och inte brytt mig så mycket om just själva grejen att jag är där själv. Kanske var det också det att det var en stadsresa, även om jag gillar dem också, är det inte min absoluta favorit. Speciellt inte när det är smockat med folk där! Men min resa till Porto och Lissabon var dock riktigt riktigt bra!

Saker jag gillar med att resa ensam

 • Jag bestämmer precis ALLT, var jag ska gå, vad jag ska göra, när jag ska sova och äta.
 • Jag kan fotografera allt jag vill och hur länge jag vill.
 • Jag måste prata med andra och får öva på andra språk. Både andra turister och lokalbefolkningen.
 • Det är lättare att få ett bord för en person eller sitta i baren och äta om restaurangen är full.
 • Känslan av att vara stark och självständig.

Saker som jag tycker är mycket eller lite irriterande

 • Hotell, taxiresor och annat blir mycket dyrare.
 • Inga som helst inputs från någon annan och man måste göra all research helt själv. Ibland blir man trött och det hade varit skönt om någon annan fattade beslut också.
 • Måltiden är över alldeles för snabbt.
 • Man måste verkligen anstränga sig för att få till bilder på sig själv…

Mina värsta erfarenheter från att resa ensam

Det är säkert många som läser det här som har egna erfarenheter av dåliga saker som hänt på en resa. Det kan vara allt från missat flyg till matförgiftning. Tyvärr så kan ju tråkiga saker hända på en resa. Dessa saker kan kännas lite värre när man är helt själv och på andra sidan jorden. Jag har haft tur och har inte haft så mycket problem genom åren, men jag tänkte berätta om de värsta sakerna jag varit med om. Inte för att avskräcka utan för att visa att saker löser sig till slut.

Transportstrul

I februari 2019 reste jag runt i Thailand och Kambodja. Min plan var att åka från Siem Reap i Kambodja till ön Koh Kut utanför Trat i Thailand. För att resa mellan dessa platserna kan man antingen flyga, ta taxi eller shuttle bus. Det absolut billigaste var shuttle bus. Alltså att dela en buss med ett gäng andra som ska till samma ställe. Det finns många företag som erbjuder transport på det här sättet. Jag försökte hitta en taxi, men det var alldeles för dyrt då jag inte kunde hitta någon att dela taxi med. Flyga var inte heller ett alternativ för mig, jag ville undvika det. Så i Siem Reap bokade jag en plats i en shuttle bus till Trat.

Själva bussresan var inte särskilt kul och gränsövergången var hemsk. Ditresan från Thailand till Kambodja var också väldigt dålig med scamming och hemsk gränsövergång, det tog tid och var bara jobbigt. Så jag var ju inte alls sugen på den här resan till att börja med…

Väl framme på den Thailändska sidan var det ett annat företag som tog över för att köra oss resten av vägen. Gränsövergången kan ta väldigt lång tid att gå igenom. Därför fick chauffören vänta väldigt länge på de sista människorna innan han kunde köra i sista minuten. Vad var då sista minuten? Jo sista minuten för att hinna med dagens sista färja från Trat över till den populära ön Koh Chang. Alla andra på bussen skulle till Koh Chang och jag skulle till Trat. Sista båten till Koh Kut hade gått så jag skulle sova en natt i Trat innan jag åkte vidare. Vi hade alla fått klistermärken för att visa var vi skulle och företaget skulle känna igen oss vid gränskontrollen. Min sa Trat!

Chauffören körde sen som en galning hela vägen för att hinna. Vi kom till slut till färjeterminalen i Trat lagom för att de skulle kunna ta färjan. De bara släppte av mig där, mitt i ingenstans vid en ödslig hamn. Själva staden Trat ligger inte vid färjeläget Trat… Chauffören hade ju ingen koll på var jag skulle och brydde sig inte ett dugg när jag försökte prata med honom heller. Jag blev så arg när han betedde sig så dåligt. Men där var jag då, helt ensam i mörkret, 30 km från Trat.

När färjan hade åkt var färjeläget helt ödsligt och det var knappt några andra människor där. Där var en liten affär som hade stängt och det fanns inget alls att göra. Hela resan dit hade varit kass och jag hade redan förlorat en natt på Koh Kut då jag inte kunde ta mig dit på en dag från Siem Reap. Jag var ganska upprörd faktiskt. Men jag hade en väääldig tur också att jag hittade en man som sov i sin taxi och som kunde köra mig till Trat. Jag har ingen aning om vad han gjorde där och han var inte särskilt trevlig när jag behövde hans hjälp. Jag fick betala honom lite väl mycket för att köra mig till Trat. Men om han inte hade varit där vet jag inte vad jag hade gjort. Jag blir lite arg när det inte går att lämna klagomål till någon heller, sånt man får stå ut med i vissa länder när man köper vissa saker…

Men jag kom till slut till Trat och fick ett väldigt litet och varmt rum med stenhård säng…

Vad har jag lärt mig av detta då? Att man aldrig kan lita på såna där shuttle bussar, det tar alltid längre tid än de säger det ska ta. Jag brukar också planera ganska bra, men den här gången gick det inte så bra. Jag försöker också undvika att vara dumsnål, men i det här fallet kunde jag verkligen inte motivera att betala en förmögenhet för att ta en egen taxi hela vägen.

Men men, dagen efter kom jag äntligen fram till Koh Kood, och det var som att komma till paradiset!

Min andra historia är inte så illa egentligen, men jag berättar den ändå för att det vid tillfället var irriterande och energikrävande.

Hotellstrul

När jag reste i Costa Rica hade jag inte planerat hela rutten i förväg och därför inte heller bokat alla hotell i förväg. Jag visste på ett ungefär var jag ville, men ville få tips väl på plats. Precis i början av resan reste jag från Puerto Jiménez till Drake Bay. I Puerto Jiménez bokade jag ett hotell via Hotels för kommande natt. Sen efter en lång och svettig resa till Drake bay säger personalen på hotellet att de inte har något rum ledigt och att de inte vet hur det kunde gå att boka det på sidan jag var inne på. De hade dock sett min bokning och cancellerat den (jag hade ju dock inte internet hela tiden). Så då var jag tvungen att leta upp ett annat boende för några nätter. Det här var en ganska liten by, men jag hade tur att jag hittade ett hotell som hade ett ledigt rum.

Egentligen hade jag ett annat hotell bokat i samma by från natten efter. Men när jag kom till byn så insåg jag att det hotellet inte alls låg där det såg ut att ligga på internet. Så jag avbokade det (eller det gick inte ens att avboka) och stannade istället på det andra hotellet resten av vistelsen. Jag letar alltid efter hotell beroende på läge, det är oftast det viktigaste för mig, så när det hotellet låg långt utanför byn i en djungel var det inget snack om saken. Speciellt när jag reser själv vill jag bo i ett område där jag känner mig trygg. Som sagt, inte så jättefarligt, men det här var precis i början av resan och det var riktigt störigt att behöva leta hotell och skriva och klaga på hotellet som inte var där det skulle… Jag fick faktiskt bra respons från Hotels den gången och fick tillbaka pengarna trots att det egentligen inte gick att avboka.

I såna här lägen, när allt inte går som man tänkt, är det viktigt att man försöker behålla lugnet och inte stressa upp.

Tips om du känner dig ensam

Jag gissar att det det är ganska många människor där ute som jag som vill resa men som är rädda att de ska känna sig ensamma. Men om man vill kan det faktiskt vara lätt att träffa andra människor.

 • Bo på hostel
  Ibland bor jag på hostels, men i ett privat rum. På det sättet har jag mitt egna rum, men jag kan också träffa personer i de gemensamma utrymmena om jag vill. Jag bodde på ett hostel i Manuel Antonio i Costa Rica till exempel där jag började prata med en tjej. Vi hängde vid poolen och tog någon drink i baren tillsammans med några andra på kvällen. Det är dessutom sociala människor i regel som bokar hostel, så här finns det ofta någon att prata med.
 • Boka guidade turer
  Till exempel gjorde jag en “Free walking tour” när jag var i Bratislava. På den turen började jag prata spanska med en person som också var och turistade i stan. På shuttle bussarna är det också lätt att börja prata med andra personer. En gång började jag prata med en tjej som jag fortsatte hänga med dagarna efter, bland annat för att utforska Angkor Wat och festa på Pub Street. (I San Sebastián gick det lite sämre dock. Jag bokade en mat-tour via Airbnb. Turen var bra, men det var ingen annan mer än jag och guiden där. Men visst, fick pratat lite med honom några timmar.)
 • Använd sociala medier
  Det finns så många Facebook-grupper om resor nuförtiden. Gå med i lokala resegrupper och fråga om där är någon som vill hänga och visa dig runt.
 • Res till ett vänligt land
  Det här kan betyda att antingen åka till ett land där folket är bra, eller till länder som har många backpackers. När jag reste i Costa Rica träffade jag nya människor att prata med varje dag, det var på guidade turer, hostels, shuttle bussar och så vidare.
 • Håll kontakten med vännerna där hemma
  Jag och mina två bästa vänner har en Whatsapp-grupp där vi alltid pratar under resor (och alltid annars). Det får mig att känna mig mindre ensam när jag är borta, jag kan alltid höra av mig till dem. Detta är också bra ur säkerhetssynpunkt att hålla kontakten med de där hemma så de alltid har koll på vad du gör eller var du är, om något skulle hända.

Tips inför din första ensamresa

Om du känner dig osäker på om du ska boka den där första soloresan, men känner nånstans ändå att det är dags och det är det du vill göra så är mitt tips att börja enkelt och med något du är van vid. På din första soloresa behöver du inte gå all in och åka till en plats väldigt olik någon plats du varit på innan. Fundera över vilka miljöer du är van vid och skulle känna dig mest bekväm med. Kanske skulle det passa dig bäst att åka på en storstadsweekend eller göra en charterresa till ett land du varit i förut. Testa det först då! Har du tillsammans med kompisar rest runt i t.ex. Thailand tidigare så kanske du känner att du skulle kunna göra det på egen hand också? Då känner du ju till landet redan och vet vad som väntar dig där, då skulle det inte vara en lika stor grej. Om du inte gjort det tidigare och känner dig osäker så vänta med det tills du känner dig lite mer trygg med att resa själv.

Pratar du något annat språk? Kanske franska? Kanske är det till Frankrike du ska åka. Om du väljer att åka till ett land där du inte kan språket är det alltid en god idé att lära sig några enkla fraser och ord av det lokala språket. Det kan göra många saker lite enklare och det är ju skönt.

Kanske är det inte så att du känner dig rädd för att resa själv utan snarare rädd för att det ska bli tråkigt att inte ha någon att dela resan med. Det tror jag är väldigt vanligt och så kände jag med länge. Men det viktigaste för att din resa ska bli så bra som du vill att den ska bli är att du lär dig att trivas och ha kul i ditt eget sällskap.

Sen vill jag också säga att om din första soloresa inte blir så bra som du hade tänkt, låt dig inte bli nedslagen av det! Om du verkligen vill resa, försök igen. Första gången kan det kännas ovant och risken är att du tänker för mycket på hela grejen med att du reser ensam snarare än njuter av resmålet.

Viktiga saker och praktiska tips inför din ensamresa

 • Gör ordentligt med research innan och planera allt i förväg. Boka hotell och andra saker i förväg så du inte behöver bry dig om de sakerna under resans gång.
 • Skriv ner all information om din resa: Din planerade rutt, hotell, datum, flightnummer o.s.v. Skicka det här till dina föräldrar och/eller dina vänner och håll dem uppdaterade om något ändras. Jag har allt i ett dokument på Google drive som jag kan ge andra behörighet till.
 • Kolla upp var Sveriges konsulat eller ambassad finns i landet och markera ut det på Google maps. Det är alltid bra att veta var det finns om du skulle behöva det. Jag gör det här för länder lite längre bort och utanför Europa.
 • Ta kopior på dina viktiga dokument: pass, reseförsäkring och vaccinationskort. Dessa förvarar jag återigen på Google Drive och min mail.
 • Ta med mer än ett konto-/kreditkort! Helst av olika utgivare, som t.ex. ett Visa-kort och ett Mastercard.
 • Var öppensinnad och var beredd på allt! Försök vara avslappnad och inte stressa.

Tips under ensamresan

 • Undvik att vara ute ensam när det är mörkt. Speciellt på sidogator där det är mindre folk.
 • Gör ordentliga efterforskningar! Boka hotell centralt där du troligtvis kommer vilja äta och hänga på kvällarna. Då behöver du sällan gå några längre sträckor i skumma områden på väg hem.
 • Lämna aldrig din dricka obevakad och var uppmärksam så ingen lägger något olämpligt i glaset. Undvik alkohol så du inte tappar kontrollen.
 • Förvara dina pengar på mer än en plats. Om du skulle råka bli av med ditt handbagage med alla värdesaker är det skönt att åtminstone ha lite pengar i någon annan väska så du klarar dig någon dag. Därför tar jag ofta risken att förvara lite pengar i min stora resväska som jag har i hotellrummet. Helst har jag rum med säkerhetsbox som man kan förvara saker i.
 • Var försiktig med hur du skyltar med dina värdesaker. Beroende på var jag bor brukar jag stoppa ner kameran i väskan innan jag kommer fram till mitt hotell.
 • Många platser har Wifi nuförtiden, men kanske är det värt att köpa ett simkort där du är så du har tillgång till internet var du än är (utan att få en redig telefonräkning när du kommer hem).
 • Om du ska ge dig ut på en snorkeltrip eller annan dagsutflykt är det bra att berätta för någon vad ska du göra. Definitivt om du väljer att möta upp någon person du träffat på resmålet.
 • Ta med en vattenpåse som du kan förvara dina värdesaker i när du badar. Lämna aldrig dina värdesaker på stranden!

BONUS: Ta foto på sig själv under resan

Slutligen till en ganska vanlig fråga. Det här är något som jag definitivt inte är expert på men jag skulle vilja bli bättre. Jag måste verkligen anstränga mig för att få foton på mig själv. Under början av resan tar jag lite foton på mig själv, men sen glömmer jag det, blir för trött eller känner mig för ofräsch för att fotas, haha. Men det är ju kul att ha foto på sig själv på resor så det är synd jag inte tar fler bilder. Men jag inser ju nu att hela det här inlägget är fyllt med foton på mig. :)

Jag brukar ha med mig ett litet stativ (gorillapod) när jag reser. Det kan jag ställa var som helst och försöka få till bra bilder. Jag är dock inte så bekväm med att använda det när jag är på platser med mycket folk, men det är också något jag jobbar på. Men det är något man inte ska bry sig om egentligen! Det man också ska göra är att våga fråga andra runt omkring om de kan ta en bild. Kom ihåg att folk är snälla och du har säkert hjälpt någon annan att ta bild någon gång. Jag brukar fråga någon som har en stor kamera eller som ser snäll ut, hehe. Om du letar efter någon att hänga med kan det vara en bra icebreaker också.

Så egentligen är mitt tips att inte vara rädd för att be folk om en bild eller vara rädd för att folk tittar på dig när du använder ditt stativ eller selfie-stick. En selfie-stick är faktiskt riktigt bra!

Jag har aldrig ångrat någon resa som jag har gjort. Jag önskar bara att jag hade börjat lite tidigare. Det finns så mycket att se i världen och jag har precis bara börjat upptäcka allt! Kolla in mitt arkiv för soloresor för mer inspiration. Jag hoppas att detta inlägg har övertygat dig om att det är kul att resa ensam!

Att resa är alltid härligt. Men känslan av frihet och självständighet som jag får av att resa ensam är något speciellt.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *