Höga Kusten – Skuleskogen nationalpark

Höga Kusten – Skuleskogen nationalpark

Skuleskogen i Höga Kusten är en av Sveriges 30 nationalparker. Jag besökte skogen under en dag på min resa till Höga Kusten. Den bjuder på storslagna vyer, fina små sjöar, skog och tydliga tecken på landhöjningen. Jag hade en mycket bra dag i Skuleskogen och nedan följer en massa bilder från trippen.

Det finns tre ingångar till Skuleskogen: norra, västra och södra. Skogen är stor nog för att vandra i under några dagar eller bara ta en dagstur till de populäraste besöksmålen. Det finns markerade områden i parken på var det är tillåtet att tälta. Eftersom det är en nationalpark får man inte göra det var som helst.

När jag besökte Skuleskogen parkerade jag min bil utanför den södra ingången för att börja min vandring där. Inledningsvis är leden väldigt snabb och lättvandrad och går på spångar. Men ju längre in man kommer i skogen desto svårare blir leden.

Höga Kusten-leden går rakt igenom parken, men det finns också fina leder som avviker från den. Efter att ha gått en bit in i parken kan man välja mellan att fortsätta på leden till Slåttdalsskrevan eller ta omvägen upp på Slåttdalsberget. Och eftersom jag verkligen gillar utsikter valde jag såklart att gå upp på berget. Det rekommenderar jag att du gör med! Ganska så snabbt så ändras landskapet från skog till mer berg och snart börjar utsikterna komma.

Efter en inte alltför lång stigning över stora stenar når man toppen och har en alldeles fantastisk utsikt. Vädret var helt perfekt med strålande sol och nästan helt vindstilla. Jag var verkligen nöjd över att vara där på toppen med den fina utsikten och slogs än en gång av hur fint Sverige verkligen är. Här åker man runt halva jordklotet för naturupplevelser så finns det såhär fina ställen nära hem. Bilderna ger inte riktigt utsikten rättvisa.

På toppen passade jag såklart på att äta min lunch samtidigt som jag njöt av utsikten.

Från berget är det inte långt till Slåttdalsskrevan men det var lite svårt att klättra ner för de stora stenarna för att ta sig dit. Slåttdalsskrevan är en skreva som delar berget i två delar. Den är 200 m lång och 30 meter djup. Ganska så maffig faktiskt.

Innan man går igenom skrevan rekommenderar jag att gå till utsiktsplatsen precis bredvid. Även här är en bra fikaplats med en fin utsikt över Tärnättholmarna.

Efter Slåttdalsskrevan gick jag vidare norrut till Tärnättvattnet som är en liten fin sjö. Här finns en övernattningsstuga och grillplatser för den som vill stanna över natten. Väldigt fridfullt ställe tycker jag.

De här tre platserna: Slåttdalsberget, Slåttdalsskrevan och Tärnättvattnet, är de mest populära platserna i parken och ligger relativt nära varandra. Många som vandrar i parken vänder tillbaka efter de sett Slåttdalsskrevan istället för att se resten av parken.

När jag hade sett dessa platserna möttes jag ännu en gång av ett vägskäl. Jag valde att vandra vidare ner till Tärnättholmarna. På vägen dit har man än en gång en väldigt fin utsikt. Jag kan inte riktigt få nog av den här utsikten.

Först var stigen faktiskt väldigt svår att vandra ner för. Det var stora stenar man var tvungen att klättra över och jag var tvungen att vara försiktig eftersom jag hade min stora kamera hängandes runt halsen. Jag ville inte riskera att slå sönder den mot stenarna. När man var klar med den svåra delen väntade dock en väldigt lättvandrad stig hela vägen ner till holmarna.

Tärnättholmarna är en annan bra plats för en fikapaus. Det var ett väldigt fint och lugnt ställe. Det här är också en av platserna i parken där man kan tälta och stanna över natten. Väldigt mysigt att tälta här vid vattnet tror jag.

Leden tillbaka till södra ingången går längs kusten i ungefär 6 km. Även denna led är väldigt enkel och platt att vandra på. Lite då och då finns det en liten stig ner till vattnet.

Efter att ha vandrat en hel dag var det dags att ta kväll. Jag hade redan innan planerat att tälta i Kälsviken inne i nationalparken som ligger nära den södra ingången. Så när jag kom tillbaka till bilen hämtade jag mitt tält och övriga saker och gick ungefär 15 minuter tillbaka in i parken. Det här är ett väldigt fint campingställe och det var flera andra som hade satt upp sina tält här.

Det var en väldigt fin kväll jag fick här. Jag tog ett dopp i vattnet innan det var dags att äta middag. Vattnet var väldigt långgrunt dock så det var inte speciellt djupt där jag doppade mig.

Det var verkligen en jättebra dag i Skuleskogen. Jag hann se väldigt mycket på bara en dag och det var ett stort plus att jag även kunde tälta på ett så fint ställe.

Det blev väldigt många bilder i det här inlägget, det var så fint överallt och lite svårt att välja ut bilder. Men hoppas att ni gillade dem. Ni kan väl lämna en kommentar om ni lyckades läsa hela inlägget. :)3 thoughts on “Höga Kusten – Skuleskogen nationalpark”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.