Två veckor i Costa Rica

Två veckor i Costa Rica

Det som lockade mig att resa till Costa Rica var det rika natur- och djurliv som finns där. Landet är känt för sin ekoturism och fina naturupplevelser. Det finns många fantastiska platser och det var ganska svårt att ta fram den perfekta resrutten för min resa.

Jag började med att kolla runt på olika gruppresor och kom ganska snabbt fram till vilka de mest populära platserna var. Jag började då göra lite mer research på de platserna och bestämde vilka platser jag absolut ville besöka. Dessa var Corcovado nationalpark och La Fortuna. De sista dagarna på resan ville jag njuta av strandlivet och få lite avkoppling. Det var väldigt svårt att välja en plats för det tyckte jag! Till slut valde jag Manuel Antonio eftersom det låg närmare San José (och flygplatsen) än orterna på Nicoya halvön och på grund av den populära nationalparken där.

Resrutt Costa Rica

Överblick

  • San José: 1 natt
  • Puerto Jiménez: 1 natt
  • Drake Bay: 3 nätter
  • La Fortuna: 3 nätter
  • Monteverde: 2 nätter
  • Manuel Antonio: 4 nätter

Att resa runt i Costa Rica görs smidigast och billigast med hjälp av kollektivtrafik och shuttlebussar. Vägarna är inte de bästa att köra på själv och minibussar går ofta och mellan flera av de populäraste platserna att besöka. Då det var ett tag sen jag reste i landet tror jag många nya företag har dykt upp, googlar man får man upp många exempel på olika bolag. Jag reste bland annat med Interbus under min resa.

I Costa Rica använder man valutan Costa Rican colon (CRC). Det går också att använda amerikanska dollar. Betalar man med dollar, finns det stor chans att man får växeln tillbaka i colones, vilket kan göra att det krävs ganska snabb huvudräkning för att man ska veta om man fått rätt summa tillbaka. 1 CRC ~ 0,0189 SEK (2023-04-04).

1. San José – dag 1

Resan till San José gick väldigt smidigt. Jag kom fram vid 8 på kvällen och tog en taxi till ett hotell i närheten. Eftersom jag kom fram så sent på kvällen och skulle resa vidare utan att besöka San José hade jag inte så mycket till val än att bo en natt här. Allt jag hann göra var att ta en dusch och sen sova. Morgonen därpå skulle jag åka igen kl. 7.

2. Puerto Jiménez – dag 2-3

När jag vaknade hemma i Sverige dagen innan, samma dag som resan gick, hade jag fått ett mail om att mitt inrikesflyg i Costa Rica från San José till Puerto Jimenez var inställt. Inte riktigt bästa starten på resan eftersom detta var det första jag skulle göra. Jag hade bokat båda mina inrikesflyg med Nature air vilket var ett av två flygbolag i Costa Rica. Men eftersom de var med om en flygkrasch 31 december så var de tvungna att ställa in alla flyg i väntan på utredningen. När jag kom fram till Costa Rica hade jag tur att det andra bolaget, Sansa, hade lediga platser på sitt flyg så jag ändå kunde flyga till Puerto Jiménez. Några pengar för det bokade flyget fick jag aldrig tillbaka…

Efter en natt i San José åkte jag till flygplatsen igen. Många hotell nära flygplatsen har gratis transport dit, så det var smidigt. Terminalen ligger i närheten av utrikesterminal och var verkligen jätteliten. Här vägde de ens incheckade bagage och man fick ställa sig tillsammans med sitt handbagage på en våg så de hade full koll på vikten som skulle med planet. Det kändes lite konstigt att ställa sig på en våg, men det var ju ett väldigt litet plan så jag förstår självklart att de måste göra så. Säkerhetskontrollen var bara en snubbe som stod med en handburen metalldetektor som kollar i ens handbagage. Man fick fina boardingpass också.

Från terminalen tog vi en liten buss till det lilla flygplanet. Längs med vägen såg man tydligen hur det byggdes överallt, flygplatsområdet expanderades snabbt.

Utsikten från flyget var helt fantastiskt! Först såg vi vackra berg när vi fortfarande var i inlandet. Sen när vi åkte längre söderut var det den fina kusten och havet vi fick uppleva uppifrån.

Sen såg vi den lilla flygsträckan framför oss.

Flygfältet ligger precis intill några små hus och en kyrkogård. På bilden nedan ser man den lilla Sansa-terminalen. Minsta flygplatsen jag varit på!

Eftersom det var så varmt och jag hade en del packning så tog jag en taxi till mitt boende istället för att gå. Det var skönt! Jag kom till hotellet några timmar före check-in så jag fick vänta ett tag på mitt rum. Allt jag ville var att byta kläder och äta något! Men till slut så fick jag mitt rum och blev till och med uppgraderad eftersom några andra hade förlängt sin vistelse. Det var nice att jag nu fick ett rum med utsikt!

Eftermiddagen i Puerto Jiménez spenderade jag genom att promenera på stranden och kolla in stan. Jag var också tvungen att använda wifit för att planera de kommande dagarna.

3. Drake Bay – dag 3-6

Jag hade från början tänkt att ta en guidad flerdagarstur som började i Puerto Jiménez, gick genom Corcovado och sen slutade i Drake Bay. Men det gick inte så bra att hitta någon sån så jag fick planera om lite. Därför blev det att jag fick åka till Drake Bay lite tidigare än det var tänkt. Jag hoppades att det skulle vara enklare att hitta turer till Corcovado nationalpark därifrån. Jag hade alternativet att ta en snabb taxi för ca 100 dollar eller den väldigt mycket billigare och långsammare bussen. Det blev buss!

Bussen åkte från Puerto Jiménez kl 9 på morgonen och tog oss till den lilla staden Palma. Hit tog det ca 40 minuter. Jag och några andra resenärer hade inte riktigt koll på att vi skulle behöva vänta ett tag här på nästa buss vidare. Så vi hängde vid ett café och pratade lite med lokalbefolkningen som passerade förbi.

Efter två timmar kom till slut en sliten liten buss. Vägen till Drake Bay var sen väääldigt skumpig på vägar som var snirkliga och dammiga. Ca 1,5 timme åkte vi här tills vi till slut var framme i Drake Bay. Lite fin utsikt längs med vägen fick vi i alla fall.

Drake Bay är verkligen en liten stad. Det är inte den enklaste platsen att ta sig till. Antingen får man åka på den dammiga och skumpiga vägen som under regnperioden blir översvämmad, eller så får man ta båten från Sierpe. Det finns en flygplats, men den visade sig vara stängd när jag var här.

I Drake Bay åkte jag på en guidad tur i Corcovado nationalpark. Jag gjorde den som går genom Sirena ranger station. På turen fick jag se många coola djur som tapir, olika apor, papegoja, myrslok och krokodil.

Jag fick också se sengångare! Kan du se den där i trädet?

En dag åkte jag på en snorklingtur till Cano island. Här såg vi fina fiskar och åt lunch på en härlig strand.

4. La Fortuna – dag 6-9

På resans sjätte dag var det dags att åka vidare igen. Jag gick upp runt 6 på morgonen, packade det sista och gick ut för att äta frukost. Vid 7-tiden kom en taxi och hämtade upp mig och tog mig till stranden. Båten går omkring 7:15-7:30 från Drake Bay till Sierpe. I Drake Bay finns ingen hamn så man går helt enkelt ut i vattnet för att komma ombord båten. Det finns flera olika båtar som kör sträckan beroende på hur många som vill åka. Turen tar ca 45 minuter och går delvis genom en mangroveskog tills man kommer fram i Sierpe. Det är inte förrän man kommer fram som man betalar för resan. Det kostade 15 dollar när jag åkte.

Vi var fyra stycken från mitt hotell som skulle till San José. Så när vi hoppat av båten hoppade vi snabbt in i en taxi collectivo och var ganska snabbt därifrån. Det står massa chaufförer och väntar vid hamnen som erbjuder resor överallt. Vi behövde åka till Palmar och därifrån ta nästa buss.

När vi kom till Palmar så såg chauffören bussen, en rosa Transcopa buss, som gick till San José. Han tutade och följde efter bussen så den skulle stanna. Tack vare det kunde två av oss hoppa av taxin och hoppa på bussen. Bussen var dock full så vi fick sitta på golvet. Det var lite random men det blev ju bra för oss till slut som slapp vänta på nästa buss. Bussen åkte längs med kusten till Uvita, Quepos och Jaco. Den var framme i San José runt 13:45. Det var en ganska bekväm buss ändå, om man har ett säte det vill säga.

I San José var jag tvungen att ta en taxi till en annan bussterminal i stan. För att göra en lång historia kort så tog jag ingen officiell taxi med en taxameter så det slutade med att jag fick betala 12 dollar för resan genom stan. Och chauffören körde som en galning. Men men, jag kom fram snabbt åtminstone…

På busstationen måste man åka hela vägen upp till våning 3 för att köpa biljetter och sen ner igen till busshållplatsen. Det kändes lite omständligt, men jag gjorde det och hann precis med ett toabesök innan det var dags för nästa buss. Det går inga direktbussar till La Fortuna på eftermiddagen så man måste göra ett byte i Quesada. Min buss kom in 16:58 och sen gick nästa 17:00. Därifrån tog bussen en timme till La Fortuna. Det var små vägar men faktiskt väldigt fint! Herregud vilken resdag!

Det ska sägas att när jag planerade att ha med Corcovado som stopp på min resa så var flygplatsen i Drake Bay igång. Men bara någon vecka innan min resa så skedde en flygolycka och bolaget jag bokat biljetter med slutade flyga. Därav en lång resdag, jag skulle egentligen tagit flyget.

La Fortuna är en bra plats för många aktiviteter. Första dagen här tog jag en guidad tur som hette Arenal Observatory hike. På den tar man sig till en utsiktsplatå med utsikt mot vulkanen och sjön Arenal. Därefter tar man en vandring i skogen till ett vattenfall. Vi letade efter djur på vägen dit men såg inga tyvärr. Sen gjorde vi ett besök i en groddamm. Här fick jag äntligen se den gulliga rödögda bladgrodan! Turen avslutades med ett besök i några naturligt varma källor. Det var väldigt mörkt dock och vi fick lämna alla våra grejer i bussen, jag har därför inga bilder därifrån. Men det var riktigt nice faktiskt!

En dag här tog jag en guidad tur på en chokladplantage.

Jag besökte vattenfallet La Fortuna.

Sista kvällen tog jag en kvällstur där jag fick se massa fåglar och fler sengångare.

5. Monteverde – dag 9-11

Resan till Monteverde gick bra! Efter en shuttle bus hämtat upp mig på morgonen tog det cirka 40 minuter tills vi kom fram till den lilla hamnen vid den lilla sjön Arenal. Båten tog 30-40 minuter över till andra sidan och under tiden pratade en guide om miljösaker. Jag satt dock längst bak där motorn hördes ganska mycket så jag hörde inte riktigt allt han sa. Resan gav oss fina vyer men det blev ju lite blåsigt eftersom vi satt utomhus.

När vi kom i land igen stod det många bilar där och väntade. Vägen vidare till Santa Elena härifrån var väldigt skumpig men med vackra vyer och tog ca 1,5 timme. Tyvärr så stannade vi ingenstans längs med vägen för att ta foto.

När jag till slut kom fram slängde jag i mig en taco-lunch och hade sen bara tid till en två timmars vandring i Monteverde cloud forest.

Dagen efter besökte jag Santa Elena cloud forest.

Och hängbroarna i Selvatura Park.

6. Manuel Antonio – dag 11-14

Det var mycket kallare i Monteverde än jag var beredd på. Det var väldigt blåsigt och regnigt så det var väldigt skönt när jag kom ner till värmen vid kusten i Manuel Antonio. Här spenderade jag den mesta av min tid vid stranden och poolen på hostelet.

Men jag kunde såklart inte lämna innan jag hade besökt nationalparken Manuel Antonio, kanske den mest besökta platsen i hela Costa Rica.

Slutord

Och så var det med det! Två veckor gick väldigt fort. Överlag var det en bra resa med mycket vandring och mycket djur. Ett trevligt land att åka till för olika typer av resor tycker jag. Jag gillade verkligen Costa Rica och folket där är precis så trevligt som ryktet säger. Om jag hade gjort om resan så hade jag gjort lite annorlunda dock. Jag kanske hade skippat att åka hela vägen ner till Corcovado eller sparat La Fortuna till sist istället för att ha en så lång resdag mitt i resan. Jag hade också planerat lite luftigare. Nu blev det väldigt många tidiga mornar då jag skulle ut på utflykter eller resa vidare. Det tog på mina krafter.1 thought on “Två veckor i Costa Rica”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *