Drake Bay & Corcovado nationalpark

Drake Bay & Corcovado nationalpark

Drake Bay är en liten vik på Osa-halvön i södra Costa Rica. Hit reser man om man är intresserad av olika typer av naturupplevelser. Den otroligt fina och oförstörda nationalparken Corcovado ligger här och är det som lockar de flesta besökarna. Utöver ett besök i nationalparken kan man också åka på snorklingturer eller bara besöka någon av de fina stränderna som finns här. Hela halvön ligger väldigt avskilt och det är inte det lättaste att ta sig hit. Jag har skrivit mer om min resa hit och härifrån i mitt översiktsinlägg Två veckor i Costa Rica.

Drake Bay

Den lilla orten Drake Bay var där jag bodde under mitt besök till området. Den ligger uppe på en kulle i närheten av stranden. Jag upplevde det som en väldigt lugn plats och inte alls speciellt turistig. Det fanns inte så många rena souvenirbutiker och det var inte så mycket folk här. Det fanns några restauranger och turbolag och så, men inte mycket mer än så.

Jag hade bara planerat att bo i Drake Bay i en natt och hade bokat ett hotell som verkade ligga mitt i stan. Men när jag väl kom fram till Drake Bay insåg jag att det inte alls låg mitt i centrum. Istället låg boendet lite längre från stan och en bit in i djungeln. Sträckan kanske inte var superlång, men jag var inte så intresserad av att gå fram och tillbaka mellan hotellet och byn i mörkret. Nu skulle jag dessutom behöva stanna här flera nätter. Så istället letade jag upp ett annat boende i centrum. Som tur var fanns det ett som hade ett rum ledigt som dessutom hade en okej restaurang och kunde boka in mig på olika turer.

Första dagen i Drake Bay hade jag lite tid till att besöka stranden. Det var en fin strand, men kanske inte den finaste jag sett. Men helt okej plats att chilla lite efter en dag av resande eller vandring. Inte heller här (precis som i Puerto Jiménez) är det kritvit strand man kan förvänta sig, utan sanden är mer åt det bruna hållet.

Så till slut, efter flera dagars resande då jag bara flyttat mig från ställe till ställe hade jag äntligen en heldag i Costa Rica till att upptäcka saker. Det första jag såklart ville göra var att besöka nationalparken. Tyvärr så var turen jag ville göra till Sirena ranger station fullbokad. Istället fick det bli det näst bästa – en snorklingstur. Turerna var väldigt dyra här, jag betalade 75 dollar för en snorklingstur!

Snorkling till Cano Island

Jag vaknade 05:30 och kunde inte somna om igen. Så jag gick upp och gick till frukosten istället. Det här ingick inte på mitt boende, men det var bekvämt att äta här istället för att leta upp något annat ställe.

Vid 06:45 var det tänkt att turen skulle starta. Vid 06:55 blev jag och några andra upphämtade på hotellet och vi gick sen tillsammans genom stan tills vi kom till turbolaget. Här mötte vi upp andra resenärer från andra hotell och fortsatte vidare till stranden. På stranden hoppade vi på båten och en 45 minuters resa till havs väntade. Det var faktiskt ganska skönt och avkopplande att sitta på båten och stirra ut på havet och hoppas på att få se delfiner.

Jag hade min kamera i högsta beredskap ifall någon delfin skulle dyka upp. Sen plötsligt var de där, dock en bit på avstånd, men ändå kul att se dem hoppa i vattnet.

Vi åkte vidare till Cano Island och stannade precis utanför för att göra vår första timme av snorkling. Det var gott om fisk, men tyvärr inga sköldpaddor som jag verkligen velat se. Sköldpaddor är så fina! Väl uppe på båten dock så hörde jag att några andra hade sett både sköldpaddor och hajar! Så det var ju otur för mig.

Efter första timmen av snorkling var det dags för en liten rast. Vi gick i land på ön precis vid en ranger station, ett hus där parkvakter håller hus. Cano Island är en skyddad ö med både primär och sekundär regnskog. Primär regnskog har stått där den är under en lång period och har en stor biologisk mångfald. Den sekundära regnskogen är en skog som blivit störd på något sätt.

Här på ön kan man inte på gå toa, kasta sopor eller ens äta. Allt för att skydda naturen här. Det bor inte heller några däggdjur på ön.

Sen var det dags för ännu en timme med snorkling. Jag tyckte inte första timmen hade varit speciellt bra så jag stannade kvar i båten. Min mask satt inte alls bra och det gjorde för ont i ansiktet för att ha den på mig. Jag sa till guiden dock att säga till om han såg några sköldpaddor och att jag då skulle hoppa i. Jag skojade lite, men det tog inte lång tid förrän han hittade en och jag var tvungen att hoppa i. Den lilla rackaren gömde sig under en sten och jag såg bara en fena som stack ut. Det var ganska djupt ner så guiden lånade min kamera och dök ner och tog en bild.

Efter sköldpaddan stannade jag kvar i vattnet och snorklade runt lite till. Den här platsen gillade jag lite mer, korallrevet var lite mer imponerande nu, men svårt att få det på foto…

Precis när vi var klara för dagen så stoppade jag ner huvudet i vattnet en sista gång och såg plötsligt en haj. Jag berättade för de andra som blev glada att jag hade stoppat ner huvudet precis i rättan tid för att se den. Guiden berättade sen att det var en reef shark (tror den heter korallhaj på svenska).
Inga sköldpaddor nu heller, men fick åtminstone se haj på denna snorklingstur! Vi såg också tre rockor simma omkring.

På vägen hem satt vi alla och spanade ut över havet igen och hoppades på att få se fler delfiner. Några delfiner blev det inte den här gången, istället fick vi se några havssköldpaddor som låg och flöt uppe vid ytan.


När vi var klara med snorklingen var det dags för lunch som ingick i turen. Vi åkte till Playa Josecito som är en vacker liten strand som man antingen kan ta sig till med båt eller 3-5 timmars vandring från Drake Bay. Jag hade ju inte tid att göra vandringen, men har hört från andra att den ska vara väldigt fin. Det är smartast att komma hit tidigt på morgonen och ta med sig lite lunch. Om man inte vill vandra tillbaka igen kan man fråga på sitt boende om de kan fixa en båt för att hämta en. De är väldigt hjälpsamma och kan organisera och fixa så man kan åka med på en av turbåtarna tillbaka.

Guiderna förberedde och lagade lite god mat till oss som vi sen kunde avnjuta i skuggan av palmerna.

Turen tyckte jag var väldigt välorganiserad och med bra och duktiga guider. Vi jagade inte några delfiner och fick inte röra djuren i vattnet. Det enda som jag kan kommentera på var att de aldrig berättade hur länge vi skulle stanna på stranden för lunch. Vi var här ganska länge, men efter lunch så antog vi alla att vi skulle åka tillbaka. Så istället satt man och väntade och tiden bara gick. Hade man vetat så hade man ju kunnat utforska omgivningarna lite mer. Vi hade såklart kunnat fråga, men om man tror att något är självklart så kommer man inte på att fråga förrän man redan har väntat ett tag… Härlig dag oavsett!

På tur i Corcovado nationalpark

Så, äntligen. Jag landade i Costa Rica på en tisdag kväll. Till slut på lördagen efter fick jag äntligen göra det som jag väntat på och var det som fick mig att ens boka resan hela vägen ner till Osa-halvön under min Costa Rica-resa. Det är inte den enklaste platsen att ta sig till, men Corcovado nationalpark ska ju vara värt det.

Corcovado nationalpark är känt som en av de vildaste och mest orörda regnskogarna i Costa Rica. Här är den biologiska mångfalden väldigt stor och det bor bland annat över 40 olika grodarter, över 400 fågelarter och Costa Ricas fyra olika apor här.

Till parken finns det sex stycken olika ranger stations, typ parkstationer, varav fem av dem ligger i parken. Bara på två av dem finns det dricksvatten, campingplatser och telefon för kontakt med omvärlden. 2018 när jag var här fick det bara komma 120 personer till Sirena ranger station och 150 st till San Pedrillo per dag.

Parken går bara att besöka tillsammans med en godkänd guide. När jag var här försökte jag boka guidade gruppturer hemifrån men kunde bara hitta privata turer. Men som tur var kunde jag boka en guidad grupptur via hotellet jag bodde på i Drake Bay. Nuförtiden verkar det finnas betydligt mer på nätet och det är nog lättare att boka hemifrån. Jag rekommenderar verkligen att boka hemifrån då platserna blir fulla snabbt. Det är bara ett begränsat antal besökare som får besöka nationalparken varje dag. Man kan boka antingen gruppturer eller privata turer och allt från dagsturer till turer som varar i 1-3 dagar.


Jag valde att göra den guidade turen som går till Sirena ranger station. Vid 5:45 på morgonen började jag och några andra från hotellet att gå ner till turistcentret i stan för att påbörja turen. Där mötte vi upp andra som skulle guidas i Corcovado och blev tilldelade en guide. Vi var totalt sex stycken i vår grupp. Från centrum promenerade vi bort till stranden och hoppade på båten. Från stranden tar det hela 1,5h att åka till Sirena. Det finns ingen hamn här så man måste ner och blöta fötterna för att komma på båten.

Efter 1,5 timme kom vi fram till en strand och ett väldigt litet turistkontor…

Vid 8-tiden började sen vandringen och turen från Playa Sirena. Vandringen görs på en ganska platt och enkel stig med lite rötter man får gå över.

Det första djuret som vi ser på turen är spindelapan. Det är en vanlig apa här så såna skulle vi få se många av berättade guiden. Därefter fortsatte vi till stranden där vi såg papegojer. På engelska heter de macaw och på svenska röd ara. Väldigt fina fåglar, men jag hade sett dem varje dag sen jag kom till Costa Rica, så jag ville hellre leta efter apor och andra stora djur.

Sen plötsligt kom ett helt gäng med dödskalleapor svingande i träden. De är ganska små och rör sig väldigt mycket så de var lite svåra att fota.

Vi gick ner till en liten sjö där guiden sa att vi skulle få en liten överraskning. Alla trodde att det var krokodil som vi skulle få se. Vi var tvungna att gå över en flod för att komma till andra sidan och där såg vi ögonen på en krokodil som stack upp från vattenytan.

Sen blev vi instruerade att kolla in i en liten skog… Där såg vi en gigantisk tapir! Det var det här som var överraskningen. Och det var faktiskt väldigt coolt. Tapirer kan bli upp till 2 m långa och väga upp till 300 kg. Riktiga bjässar alltså.

Vandringen tog ungefär 4 timmar. Men då gick vi såklart långsamt och stannade och lyssnade på guiden och tittade på djuren. Så det var inte någon speciellt lång distans vi avvecklade egentligen. Guiden berättade inte enbart om de stora djuren utan vi fick även intressant information om olika insekter, reptiler, fåglar och träd.

Jag gillade verkligen vrålapan som är ett djur som är väldigt lat i sig och mest bara hänger omkring i träden och relaxar hela dagarna. Guiden hade med en kikare som vi kunde kolla i och även ta lite foto igenom. Därav den svarta cirkeln kring några bilder.

Vi såg en myrslok som promenerade mellan träden i godan ro.

Och så klart, det jag verkligen väntat på; sengångare. Så coolt djur ändå! Sengångare spenderar nästan all sin tid i träden och rör sig vääääldigt långsamt, vilket ni säkert vet.

Vid 11:30 kom vi fram till Sirena Ranger station där det var dags att äta lite lunch. Lunchen åt vi inne på stationen och den var väldigt bra. Vi stannade inte här speciellt länge utan gick istället vidare ner till stranden.

Den här gången fick vi se krokodilen uppe på land!

Och ytterligare en!

Vid 13:00 kom båten och hämtade oss igen och det var dags att åka tillbaka. 1,5 timme i båt återigen tillbaka till Drake Bay.

Jag hörde från andra i gruppen som sa att San Pedrillo station var i princip samma som Sirena. Sirena är dock den mest populära av dem att besöka. Jag trodde att vi skulle få se ännu mer djur, stora djur. men jag var verkligen glad över att se tapiren, det var jag inte alls beredd på, vi var dessutom väldigt nära den. Sengångarna var såklart häftiga också, men de var så långt bort från oss. Allt som allt en väldigt bra dag, bra mat, bra guide och en bra grupp. Jag hade bara velat se liiite fler apor. 🙂 Den här turen var också ganska dyr, 85 dollar kostade den.2 thoughts on “Drake Bay & Corcovado nationalpark”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *