Att göra i La Fortuna

Att göra i La Fortuna

La Fortuna är ett av de mest populära besöksmålen i Costa Rica. Många lockas hit av vulkanen Arenal som finns i bakgrunden var man än går i stan. Det finns en mängd olika aktiviteter att göra här, så som vandring, besöka olika plantager, jaga vattenfall och förstås titta på många spännande djur.

Jag kom till La Fortuna lite senare på dagen än vad jag hade tänkt från början. Tanken att jag skulle flyga inrikesflyg från Drake Bay hit, men flyget blev inställt. Det hade varit perfekt att komma fram tidigt på eftermiddagen för att utforska den lilla staden och planera mina kommande dagar här. Istället så spenderade jag en hel dag genom att resa genom halva landet och kom fram först på kvällen. Så jag fick planera vad jag skulle göra dagen efter på en tom mage och ganska trött efter de sju bussarna… Det slutade med att jag bokade en tur som startade först kl. 14 dagen efter.

Dagen efter var första dagen sen jag kom till Costa Rica som jag inte behövde ställa väckarklockan på något. Alla andra dagar hade jag gått upp mellan 04:30 och 7 för att antingen resa vidare eller åka på någon utflykt. Så det var riktigt skönt att jag kunde få en lugn morgon, äta frukost i lugn och ro och ta en promenad genom stan. Jag gick genom parken i stan och tog lite foto på den välkända vyn med kyrkan och vulkanen i bakgrunden.

Jag hade också lite tid till att hänga lite på mitt hostel. Området till mitt hostel var ganska trevligt med hängmattor där jag kunde ligga och läsa en stund.

Tur till Arenal Observatory

Den första turen jag åkte på började som sagt kl. 14 på dagen. Vi började med att hämta upp lite mer folk och sen var vi till slut framme för att påbörja turen kl. 15 vid Arenal Observatory. Här gick vi direkt till deras terrass för att få utsikt över vulkanen och sjön Arenal. Det var lite molnigt dock så vi såg inte så jättemycket av vulkanen.

När vi var klara på utsiktsplatsen började vi vandra in i regnskogen. Guiden letade efter ormar, men hittade tyvärr inga. Efter en liten stund kom vi fram till ett fint vattenfall. Här kunde man ta ett dopp om man kände för det, men det såg riktigt kallt ut så jag bestämde mig för att hålla mig torr…

Vi fortsatte sen vandringen genom regnskogen, men kunde tyvärr inte hitta några djur alls, det var lite synd. Men vi gick över en hängbro som kanske var vandringens andra höjdpunkt. Efter den började det bli mörkt och det var dags att gå tillbaka mot receptionen.

Vid observatoriet finns det en groddamm där vi faktiskt fick se ett djur. Det var en söt rödögd bladgroda som gömde sig på undersidan av ett blad. Den var verkligen jättefin och jag blev så glad att vi fick se den. Den var lite trött och vi fick se hur den gäspade.

Efter groddammen besökte vi det lilla museum som finns här med information om vulkanen. Den hade ett utbrott 1968 och många människor dog då. Det sägs att staden La Fortuna fick sitt namn efter utbrottet eftersom staden i princip helt klarade sig undan. Men enligt vår guide fick staden sitt namn redan 1950. Då bytte man namn på staden eftersom jorden i området var så bra att odla i.

Efter observatoriet hoppade vi in i bussen igen och begav oss mot några varma källor. Det kändes lite konstigt när de bad oss att ta av oss att ta av oss kläderna och lämna allting i bussen. Men vi gjorde som guiden sa och gick ner till källorna. Det var helt mörkt och jag tog därför inte med mig någon kamera. Men tro mig, det var riktigt härligt att bada här. Överallt i området finns det naturligt varma källor som värmts upp tack vare vulkanen. Vi stannade här vid källorna i ungefär en timme och drack lite “moonshine” från Costa Rica.

Att besöka de naturligt varma källorna (som är gratis) är ett måste att göra i La Fortuna. Jag hade aldrig tid att besöka några av resortsen med varma källor, men de var säkert ganska bra de också.

Besök på en chokladplantage

Min andra dag i La Fortuna bestämde jag mig för att åka till en chokladplantage. Vid 8 på morgonen blev jag upphämtad på mitt hotell och sen åkte vi i ungefär 10 minuter innan vi kom fram till Don Olivos gård.

Först gick vi omkring på ägorna och tittade på olika träd och frukter. De hade så många fruktträd av olika sorter och självklart fick vi smaka några av dem.

Guiden berättade ganska mycket om de olika blommorna och de olika kryddorna som de odlade här.

De visade oss hur man gör socker från sockerrör och vi fick också smaka en “sockerdricka”…

Sen äntligen, efter allt snack om frukt så var det dags för kakaoträden. Guiden var väldigt bra och berättade mycket bra info om träden och bland annat att frukten är klar när den är gul. Kakao upptäcktes när människor såg att apor sög på kärnorna och sen spottade ut dem. Kärnorna smakar lite bittert och är inte så gott för dem att äta.

Vi promenerade runt här i “kakaoskogen” och han visade oss hur man skördar frukten. Han öppnade den genom att slå den mot en sten. Vi fick också smaka på de vita kärnorna som inte smakade särskilt bra.

Därefter gick vi till köket där de hade förberett varje steg i hur man producerar choklad.

Efter att man adderat socker till hela köret får man ut riktigt god choklad!

Sen värmde han upp lite mjölk och adderade lite choklad. Det fick vi också smaka tillsammans med lite vanilj.

Turen tog ungefär två timmar och det var ett väldigt trevligt sätt att spendera morgonen på.

Vattenfallet i La Fortuna

När jag kom tillbaka från turen på chokladplantagen packade jag min ryggsäck med lite snacks och begav mig till vattenfallet i La Fortuna. Det är ungefär 5 km att gå dit från stan, men jag bestämde mig för att ta taxi dit istället. Inträdet för att gå in i parken var 15 dollar när jag var här. Jag visste att det skulle vara inträde för att få komma in, men det var ändå mer av en park än vad jag förväntat mig. Där inne fanns en restaurang, souvenirbutik, toaletter och duschar. Även skåp för att låsa in sina grejer i.

En av de första sakerna man ser när man kommer in i parken är en fin utsikt över vattenfallet.

För att komma ner till vattenfallet måste man gå på en trappa med 500 steg. Här och var på vägen ser man vattenfallet genom träden.

Sen kommer man till slut fram till botten på vattenfallet där vattnet störtar ner i den lilla poolen. Många människor simmade här i det kalla vattnet och tog massa foton. Det var väldigt fint här!

Jag doppade bara fötterna i vattnet, men det var alldeles för kallt för att jag skulle hoppa i och bada. Istället satte jag mig ner på en av stenarna och läste en stund. Det dröjde dock inte länge innan himlen öppnade sig och det började ösregna. Jag satt kvar där på stenen och satt och läste i min poncho vilket var lite mysigt faktiskt.

I parken här finns det också en orkidégarden där de har många olika orkidéer som de visar upp. Det finns också en fjärilsträdgård med massa fina blommor. Dock såg jag faktiskt inga fjärilar. Däremot fick jag se kolibri. Dock var de omöjliga att få på bild…

Giovanni tour

Efter jag varit vid vattenfallet åkte jag tillbaka till stan igen. Jag åt en sen lunch/tidig middag vid 15:30 innan jag skulle iväg på nästa tur. Kl. 16 hade jag bokat in dagens sista utflykt. Den här turen var med Giovanni Borgani. Den hade fått så mycket bra recensioner och jag var sugen på att se mer djur så jag slog till på den här. Jag betalade 45 dollar genom ett turbolag som jag bokade genom nere på stan. Det är dock inte långt ifrån stan så det är nog bättre att bara gå dit själv. Jag tror att de andra i min grupp som betalade efter turen bara betalade 35 dollar. Det var inte riktigt värt pengarna heller.

Turen började vid “teatern” där de hade lagt ut frukter för att locka till sig olika fåglar. Normalt är jag inte så intresserad av fåglar, men det kom en del väldigt fina faktiskt. Minns tyvärr inte vad de hette, men några tukaner var där åtminstone.

Vi begav oss därefter till grodparken där vi fick se den rödögda bladgrodan som jag sett dagen innan också. Guiden flyttade runt grodan lite till olika platser så vi kunde få bra bilder på den. Det var jag väl inte helt bekväm med, men jag tror faktiskt inte den tog någon skada.

Det finns en liten sjö här där vi fick se ögonen på en kajman som stack upp ur vattnet. Kajmanerna är planterade här och vår guide påstod att han inte visste vem som tagit hit dem.

Efter den lilla sjön fortsatte vi på stigen som ledde oss in i skogen och började leta efter sengångare. Det tog ett tag innan vi såg den första, men efter den såg vi ytterligare tre stycken. Vi såg både av sorten tvåtåiga och tretåiga. De var väldigt högt upp i träden och väldigt svåra att hitta.

Efter vi gått runt några varv i skogen började det bli mörkt. Vi fortsatte därför vidare för att leta efter grodor igen. Den här gången hittade vi en väldigt liten röd och giftig groda.

Allt som allt gillade jag verkligen La Fortuna. Det finns väldigt mycket aktiviteter att göra här och jag önskade jag haft tid att göra en riktig vulkanvandring, det hade varit coolt. Vattenfallet är väldigt fint och jag var väldigt glad och nöjd över alla grodor jag fått se.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *