Monteverdes molnskogsreservat

Monteverdes molnskogsreservat

Monteverde är ett område i norra Costa Rica som är populärt att besöka för sina molnskogsreservat. Här finns både Monteverde cloud forest och Santa Elena cloud forest. Den lilla staden Santa Elena ligger i närheten av dessa skogar och är en plats som många väljer att bo i när de besöker området.

Jag reste till Santa Elena från La Fortuna tidigt på morgonen och kom fram runt lunchtid. När den lilla bussen släppte av mig vid hotellet var jag hungrig och väldigt sugen på att sträcka på benen lite. Allt jag ville var att checka in, gå på toa och få i mig lite mat. Men mannen i receptionen var så himla snackig och lyckades sälja mig några utflykter som jag inte riktigt hade tid att tänka igenom…

Efter jag köpt några utflykter och lämnat mina saker på mitt rum gick jag ut för att äta lite lunch. Restaurangen Taco taco hade fått bra betyg så jag bestämde mig för att testa det, och det var väldigt gott. När jag var klar med min lunch gick jag en kort promenad genom stan för att kolla in den.

I Santa Elena finns det en restaurang som (i alla fall under 2018) ska vara en av de 10 mest bisarra restaurangerna i världen. Det är en restaurang som är byggt runt ett jättestort träd. Jag tyckte det var en väldigt cool restaurang och även maten här var bra. Jag åt middag här en av kvällarna jag var här. Hett tips att gå hit om man är i stan.

Monteverde cloud forest

Samma dag jag kom till Santa Elena hoppade jag på bussen som gick 13:20 till Monteverde cloud forest. Det var väldigt lätt att hitta busstationen och det var väldigt billigt också. Utsikten från bussresan var fin och vi passerade många som stod ute på vägen och tog foton.

Jag hade inte så mycket tid att spendera i parken eftersom den sista bussen tillbaka gick kl. 16:00. Enligt mannen i receptionen skulle jag inte hinna med att vandra både till utsiktsplatsen, hängbron och till vattenfallet. Det skulle ta tre timmar och jag skulle behöva ta taxi tillbaka.

Challenge accepted! Jag började min vandring kl. 14:00 och gick direkt mot utsiktsplatsen. Jag kände mig inte stressad utan var ganska nöjd och glad över att få vandra lite.

Vandringslederna var fina och lättvandrade och krävde egentligen inte att man hade vandringsskor, dock är löparskor att rekommendera.

Jag såg inga moln i skogen, men däremot från utsiktsplatsen. Det var också sjukt blåsigt här!

Efter utsiktsplatsen fortsatte jag på leden som gick mot hängbron. Vandringen hit var en del uppförs.


Efter hängbron hade jag två alternativ. Antingen gå tillbaka till receptionen eller ta mig till vattenfallet. Jag kollade på klockan och bestämde mig för att jag skulle hinna till vattenfallet!

Mannen i receptionen hade sagt att vandringen jag tog skulle ta 3 timmar. För mig tog det dock 1 timme och 45 minuter. Sträckan var ungefär 6,5 km. Jag gick ganska snabbt i slutet, men det var skönt att få upp pulsen lite. Det var dock skönt att jag kunde ta bussen tillbaka och inte behövde ta en taxi. Många som jobbade här i parken tog också sista bussen tillbaka till stan. Jag antog att det skulle finnas taxibilar utanför parken när jag var klar, men det var ganska tomt, så det var ju skönt att jag hann med bussen.

Santa Elena cloud forest

Andra dagen här bestämde jag mig för att besöka Santa Elena cloud forest. Mannen i receptionen på mitt hotell lyckades sälja mig en tur med en guide som jag inte var så sugen på egentligen. Turen började på morgonen då jag blev upphämtad på mitt hotell och sen fick jag vänta i parkreceptionen på min guide.

Med guiden så gick jag och några till på en kort stig genom parken och guiden berättade bland annat om de olika mikroklimaten som finns i parken. Vissa saker han sa var intressant, men jag hade ju varit på en del guidade turer tidigare under resan så det var ungefär samma information som jag fått innan.

Efter turen ville jag äta lite lunch och funderade på att göra en egen vandring i parken efter det. Jag gillade ändå den här parken lite mer än Monteverde cloud forest. Så jag beställde lite lunch i restaurangen och såg fram emot en annan liten egen vandring i parken. Tyvärr så glömde de bort min beställning. Jag väntade i 35 minuter utan att min lunch kom, när jag sa till dem så hade de helt missat den och sa att det skulle ta tid att fixa. Jag blev väldigt irriterad och gick därifrån utan att ha fått något för mina pengar. Det fanns bara en plats här att köpa mat på och jag ville bara ha något snabbt att äta och ville inte vänta ännu längre. Så ja, jag blev irriterad och det blev inte någon mer vandring i den parken…

Hängbroarna i Selvatura park

Parken Selvatura ligger bara en kort promenad i nedförsbacke från Santa Elena cloud forest. Utanför Selvatura finns det en restaurang som såg mycket trevligare ut än den vid molnskogsreservatet. Tyvärr så valde jag fel sak på menyn… Det här var tydligen inte min dag!

Selvatura är en av de största attraktionerna här i Monteverde och är en av många parker som erbjuder ziplining. Jag testade inte det dock utan gjorde bara en kort vandring.

Fortfarande lite upprörd efter situationen vid molnskogen och fortfarande hungrig efter den inte så goda lunchen så påbörjade jag min vandring som hette typ Hanging bridges tour. Det var väldigt lätta leder att gå på och man går under promenaden över 12 stycken hängbroar. Utsikten är fin och man hör då och då andra som åker zipline i skogen. Det tog mig bara en timme att gå den här turen så det var inte så länge. Jag önskar att jag hade vetat att det inte skulle ta hela eftermiddagen. Det var den bilden jag fått av mannen på mitt hotell.

Efter besöket i parken åkte jag tillbaka till stan igen. Jag åt en glass och spenderade sen några timmar på mitt rum med att läsa min bok. Det kanske låter lite tråkigt, men jag var så trött efter en vecka med massa aktiviteter, så det var riktigt skönt att koppla av lite.

Monteverde ligger ganska högt upp och det är därför ganska så kallt här. Det var riktigt blåsigt där också och även en hel del regn. Så det gäller att ha med sig bra med kläder för att man ska uppskatta att vara här.

Jag hade inte den bästa upplevelsen här i Monteverde, för mig var det bara massa regnskogar. Dessutom hade jag varit i en hel del regnskog innan på resan. Jag träffade faktiskt lite fler folk senare på resan i Manuel Antonio som höll med och tyckte att Monteverde var lite väl överskattat. Jag tror också att det påverkade att jag inte riktigt trivdes på mitt hotell som jag inte gillade speciellt mycket. Men, det var fin utsikt från hotellets terrass i alla fall.1 thought on “Monteverdes molnskogsreservat”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *