Charter till Skiáthos 2021

Charter till Skiáthos 2021

Min första utlandsresa efter pandemin bröt ut gick till Grekland. Under pandemin gick jag och drömde och väntade på att få resa utomlands igen och att världen skulle öppna upp. Jag väntade ända till sommaren 2021 innan jag tyckte det kändes tillräckligt tryggt att resa igen. Jag hade hunnit få en vaccinspruta och det kändes helt enkelt som det var dags. Jag bestämde mig för att jag ville resa till en grekisk ö för en avkopplande semester. Valet blev inte helt oväntat Skiáthos. Jag hade haft ögonen på Skiáthos ända sen Mamma Mia! filmen kom ut. Jag hade också bestämt mig för att det skulle bli en charterresa för det kändes enklare och tryggare just då.

Det var väldigt längesen jag tog en resa bara för att koppla av och ta det lugnt. Oftast reser jag till platser för att upptäcka så mycket som möjligt när jag är borta. Men den här gången behövde jag semester.

Hotel Palmyra Studios

Jag bokade resan med Apollo och bodde i Megali Ammos på ett hotell som heter Palmyra Studios. Det ligger nära stranden och väldigt nära Skiáthos stad. Jag tyckte att hotellet var bra och hade det jag behövde under min resa. En stor balkong, en fin utsikt, en pool och ett stort rum. Det var ett lägenhetshotell så det fanns ju även kyl där jag kunde förvara lite dricka och frukostgrejer. Det enda jag tyckte var mindre bra är att det var en extra avgift för att använda AC:n i rummet…

Skiáthos stad

Den största staden på Skiáthos är Skiáthos stad. Jag skulle vilja kalla det en klassisk grekisk stad med vita och blåa byggnader med katter som springer omkring. I gamla stan finns det många söta små gränder och gator där man kan strosa runt och gå vilse. Jag gillar också att det finns färgglada härliga blommor lite här och där. De flesta foton nedan är från mitt på dagen eller tidig kväll på smågatorna en bit från huvudgatan, här var det inte mycket folk.

skiathos

Om man går längs kusten från Megali Ammos till Skiáthos stad kommer man snart till en liten kyrkogård. Från området där omkring får man en fin utsikt över Megali Ammos-bukten.

Skiáthos rocks

Om man sen fortsätter vidare längs kusten så kommer man fram till Skiáthos rocks. Vägen hit var verkligen jättefin, söta byggnader och härlig utsikt över havet längs vissa delar.

Skiáthos rocks är en populär plats att bada från och ligger nära den gamla stan. Om du vill bada här så är det dock bäst att ta med badskor, det var väldigt många sjöborrar här. Men det är en vacker plats med fina vyer mot stan. En skön plats att ta det lugnt på en stund.

Den gamla hamnen

Om man fortsätter från Skiáthos rocks mot stan så kommer man till den gamla hamnen och ett härligt restaurangområde. Det finns flera restauranger med en bra utsikt mot hamnen och havet. Även precis nere vid hamnen finns en del restauranger. Jag testade några av dem och tyckte tyvärr inte maten var någon höjdare. Det är ett bra läge, men för bra mat är det nog bäst att smita in i stan istället. Lo La är en restaurang som ligger högst upp på kullen, (där bilden nedan är tagen) och här var det bra mat i alla fall. :)

Nere vid gamla hamnen står ett gäng med företag och säljer dagsturer till olika platser. Härifrån utgår turer som kan ta en till grannöarna eller runt på Skiáthos. Det finns ett helt gäng att välja mellan och det kan vara svårt att välja. För mig blev det en tur till grannöarna Skopelos och Alonnosis. Det blev också en tur för att besöka Skiáthos pärlor.

Nere vid hamnen finns en liten liten halvö man kan besöka. Längst ut där finns en mysig restaurang där man kan sitta och avnjuta en god lunch och njuta av medelhavslivet.

Papadiamanti street

Rakt genom den gamla stan går det en huvudgata. Längs med denna gatan finns det en hel del restauranger, caféer och en hel del små butiker. Butikerna är klassiska turistbutiker där man kan köpa strandklänningar och souvenirer. Men det finns också affärer för skor och lädervaror. Det var här alla turister hängde på kvällarna, så ibland blev det lite trångt. På den här gatan åt jag några väldigt goda crepes! Det fanns flera crepes-restauranger faktiskt. Gott!

Såklart finns det många tvärgator till huvudgatan. Jag rekommenderar verkligen att ta de smågatorna för att hitta restauranger med mysiga uteserveringar.

Utsikten från Agios Nikolaos kyrkan

Mitt i stan finns det en utsiktsplats där man får en riktigt härlig vy över stan. Den här balkongen för utsikt finns precis vid kyrkan Agios Nikolaos. Utsikten är riktigt bra och man kan se att staden inte är så himla liten ändå. Jag var här uppe vid flera tillfällen under min vecka på ön för att kolla in utsikten både dagtid och kvällstid. Här uppe spelades också en scen till Mamma Mia! in. I filmen finns det dock en liten postlåda här uppe och det är i den som Sophie skickar iväg sina brev.

Utsikten under kvällen när solen går ner och lamporna tänds var ganska fin alltså.

Man ser ganska tydligt på bilderna var huvudgatan går genom staden.

Hamnpromenaden

Sevärdheterna och de fina områdena i Skiáthos stad bara fortsätter. Om man fortsätter förbi hamnen i stan så kommer man till ett annat område. Här finns det en hel del restauranger med härlig havsutsikt. Det är ett fint område med många restauranger som har fisk och skaldjur på menyn.

Om man sen fortsätter ännu längre så kommer man faktiskt hela vägen fram till flygplatsen. Man kan stå precis vid inflygningen till flygplatsen och höra dånet av flygmotorer och se planen komma in för landning. Flygplanens inflygning går att se från typ hela stan också såklart. Europas svar på Sint Maarten om du frågar Cornelia på Litemerarosa.

Skiáthos och Skiáthos stad är en mycket vacker och härlig destination. Det finns fina stränder (som jag berättar mer om i nästa inlägg) och bra uteliv och mat. Jag kan verkligen förstå de som återkommer hit år efter år. Nu längtar jag redan efter min nästa greklandsresa.1 thought on “Charter till Skiáthos 2021”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.