Vatikanstaten (Dag 3 i Rom)

Vatikanstaten (Dag 3 i Rom)

Vatikanstaten är ett måste att besöka första gången man är i Rom. Det är ganska häftigt ändå att det ligger ett annat land mitt i en storstad och huvudstad. Vatikanstaten är världens minsta självständiga stat på bara 0,44 kvadratkilometer och en befolkning på ca 800 personer.

Med det centrala läget mitt i Rom är det lätt att ta sig hit med antingen kollektivtrafik eller genom att promenera. På min resa till Rom bodde jag i centrala Rom nära Piazza Navona, härifrån tog det mindre än 20 minuter att gå fram till gränsen av Vatikanstaten. På tredje dagen på min resa till Rom valde jag att besöka denna mikrostat.

De vinröda plupparna är de jag skriver om i detta inlägget.

Vatikanstaten ligger i de västra delarna av centrala Rom och på andra sidan floden Tibern. Jag passerade alltså både floden och också Castel Sant’Angelo på min promenad dit. Jag gick dit direkt på morgonen när resten av staden höll på att vakna så det var bara ett fåtal människor ute.

Över floden går det en bro som heter Sant’Angelo som leder direkt upp till slottet Sant’Angelo. Bron byggdes år 134 och är utsmyckad med skulpturer av olika änglar. Härifrån kan man också se den stora kupolen på Peterskyrkan i Vatikanstaten.

När man passerat Castel Sant’Angelo kommer man till en lång gata där man har Peterskyrkan framför sig. Här kan det vara ganska mycket folk och några små stånd som säljer krimskrams mitt på dagen. Men det är också en fin gata kantad av hus och pelare med lampor på. Fortsätter man bara på den här gatan är man snart inne i Vatikanstaten!

Petersplatsen

Det första man kommer till när man kommer till Vatikanstaten är Petersplatsen och Peterskyrkan. Det är här som människor brukar samlas och trängas för att se påvens framträdande och olika mässor. Petersplatsen är faktiskt den enda platsen utomhus som man som utomstående får besöka. Det är en allmän plats medan resten av landet är inringat av en mur. Innanför murarna kommer man bara om man bor där eller har godkänd anledning för ett besök. Inomhus får man besöka Peterskyrkan och Vatikanmuseerna som täcker mycket yta av landet.

Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet

Vatikanmuseerna är ett väldigt stort museikomplex där flera olika utställningar med gammal konst finns samlad. Här kan man beskåda skulpturer och målningar som härstammar ända från Antikens tid. I Vatikanmuseerna ingår också det berömda Sixtinska kapellet. När man besöker museerna och går genom alla utställningar är det den sista utställningen man kommer till. Det är här man hittar den berömda målningen “Adams skapelse” i taket som Michelangelo har gjort. Det är påvens privata kapell och det är absolut förbjudet att fotografera där.

Ingången till Vatikanmuseerna finns på den norra sidan av Vatikanstaten. Det går att besöka antingen på egen hand eller med en guide. Jag besökte utan guide och var där nästan 1,5h. Då gick jag i princip bara rakt igenom allt utan att studera någon staty eller målning extra mycket. Det var bara “Adams skapelse” som jag tittade lite extra på.

Peterskyrkan

När jag besökt Vatikanmuseerna gick jag tillbaka till Petersplatsen för att besöka Peterskyrkan och dess utsiktsplats uppe i kupolen. Kön för att komma in började ute på Petersplatsen. För att komma in behöver man gå igenom en metalldetektor för att se så man inte har med sig oönskade föremål in. Väl igenom den första kön så väntade ytterligare några innan man fick komma in. Skönt att jag åkte hit när det var relativt lite folk i stan, annars hade det varit väldigt mycket tid att stå i kö.

Jag började mitt besök med att ta hissen upp till kupolen i Peterskyrkan. Man kan välja på att gå hela vägen eller ta hiss + trappor för att komma upp. Alla måste avsluta med trappor för att komma längst upp, men med bara hiss kommer man till en plattform där det bland annat finns en souvenirbutik. Härifrån är det också helt okej utsikt.

Men fortsätter man uppför till toppen så får man en magnifik utsikt över hela Rom. Det är dock finast ner mot Petersplatsen tycker jag. Det var ganska trångt här uppe och man fick fota genom galler-staketen som finns.

När man går ner från utsiktsplatsen och ska ta sig ut kommer man till Peterskyrkan. Peterskyrkan färdigställdes och hade invigning 1626, efter att ha varit ett byggprojekt i 120 år. Väl värt ett besök och att ta några minuter till att insupa atmosfären i världens kanske mest kända kyrka.

Peterskyrkan med dess kupol är väl värt ett besök tyckte jag. Om man har lite mindre tid i Rom skulle jag helt klart skippa Vatikanmuseerna och fokusera på utsikten från Peterskyrkan och resten av Rom. Peterskyrkan är verkligen en maffig byggnad!

Utsikt från Castel Sant’Angelo

Castel Sant’Angelo heter den stora borgen som ligger precis i närheten av Vatikanstaten. Borgen var från början ett mausoleum till den gamla romerska kejsaren Hadrianus. Han regerade mellan år 117 och 138 efter Kristus och är en av de “fem goda kejsarna”. Han eftersträvade fred i riket och hade inte som mål att utvidga landet ännu mer som många andra härskare haft.

Änglaborgen, som byggnaden heter på svenska, har ståtligt stått i Rom under många år och haft många användningsområden. Flera påvar har tagit sin tillflykt till borgen via en 800 m lång hemlig tunnel för att ta skydd vid olika attacker och liknande. Utöver detta har det också varit ett fängelse. Numera är det dock ett museum med en stor utsiktsplats på taket.

Jag besökte inte själva muséet utan gick bara in för att kolla in utsiktsplatsen. Det var en del folk där, men det var inte proppfullt. Vi hann precis se solen gå ner under horisonten innan det var dags att gå på grund av stängning. Jag tyckte utsikten härifrån var jättefin. Man såg utöver Roms takåsar med de allra högsta byggnaderna som reste sig över resten av husen. Dessutom en fin vy över Vatikanstaten.

Eftersom det var så nära till Vatikanstaten från borgen så tog jag en sväng dit efter besöket också. Jag ville se Peterskyrkan och närområdet även under kvällstid upplyst med alla lampor.3 thoughts on “Vatikanstaten (Dag 3 i Rom)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *