Mitt reseår 2023

Mitt reseår 2023

Då var det återigen dags att lägga ännu ett år till handlingarna. 2023 blev på många sätt inte som jag hade tänkt, men resemässigt får jag i slutändan vara nöjd ändå. I förra årets resumé ställde jag mig frågan om soloresornas tid var förbi för min del och om jag istället bara skulle boka gruppresor framöver. Riktigt så blev det inte utan jag åkte på två soloresor under 2023. Att resa på gruppresa var dock något jag testade på igen!

Sevilla

Årets första resa var i mars och gick till Spanien och Sevilla. Jag har varit en del i Spanien tidigare men har varit nyfiken på just Sevilla ett tag. Jag bodde mitt i historiska centrumet och hade hur många tapas-barer som helst runt omkring mig. Det var härligt för då kunde jag spendera dagarna med att äta gott och varva det med lite sevärdheter. Jag besökte bland annat Plaza España, palatset Alcázar och stadens stora katedral med tillhörande torn.

Bornholm

I somras åkte jag och en kompis över till ön Bornholm utanför Skåne. Ön tillhör ju Danmark men är väldigt lätt att ta sig till från Sverige. Hur kan jag inte ha besökt Bornholm innan detta? Ön är väldigt liten och landskapet påminner till viss del om Skåne. Det finns öppna fält, mysiga fiskebyar, nordeuropas största borgruin och stränder såklart. Vi upplevde delar av ön under två dagar från elcykel. Det var tur att vi hade elcykel då det andra dagen var sjukt mycket motvind när vi cyklade tvärs över ön. Kustremsan var fin med både vita stränder och häftiga klippor. Vi hade några sköna dagar här och det var väldigt kul att komma iväg på en resa (nåväl, rejäl utflykt då) några dagar såhär mitt i sommaren.

Andorra

Under hösten packade jag ryggsäcken och drog söderut till årets första nya land, nämligen Andorra. Jag tycker det är intressant att besöka nya länder så jag ville bestämt dit trots att jag hört mest dåliga saker om landet. Andorra la Vella som är huvudstaden i landet var ändå lite intressant då det till viss del känns som en alpby, men det pratas spanska och det finns massor med lyxbutiker. Jag bodde i huvudstaden och var där en del, men utöver detta gjorde jag några vandringar i landet. Det var dock riktigt svårt att ta sig runt med kollektivtrafik här så det rekommenderas inte. Jag hade nog fått se mycket mer av bergslandskapet om jag haft hyrbil istället. Kul att ha varit här, men jag lär inte åka dit igen.

Barcelona

För att ta mig till Andorra flög jag till och från Barcelona. Så efter mina dagar i Andorra stannade jag i Barca för att uppleva den staden igen, nu var det ju 10 år sen jag var där. De största turistattraktionerna hade jag sett tidigare så jag strosade mest planlöst runt i staden och svettades i hettan och trillade in på någon tapas-bar då och då.

Gent

Så var det dags för årets födelsedagsresa, även i år i september. Jag och en kompis drog på en weekend till Gent i Belgien där vi hade det superbra. Vi promenerade runt i stadens gamla delar och utforskade de sevärdheter stan har att erbjuda. Något förvånande blev det en riktigt bra matresa faktiskt. Vi åt musslor, tapas, våfflor och sjukt god mexikansk mat för att nämna några av måltiderna. Och så drack vi god öl och goda drinkar. En riktigt bra helg som hade det mesta! Kan verkligen rekommendera Gent för en weekend.

Patagonien (Chile & Argentina)

Årets stora resa blev till magiska Patagonien! Patagonien är ett område som jag drömt om länge men som känts som ett sånt stort resmål och lite svårt och omständligt att ta sig till. Men jag och en kompis började titta lite närmare på det och kom fram till att det helt klart var genomförbart. Vi började resan med storstadsliv i Santiago de Chile och tog sen flyget ner till Patagonien. Väl i Patagonien hyrde vi bil för att kunna se så mycket av det vackra landskapet som möjligt. Vi gjorde några fina vandringar här och hade sån jäkla tur med vädret då. Vi var här ca 1 vecka innan vi avslutade resan i härliga Buenos Aires. Det blev många häftiga upplevelser under den här resan som jag kommer tänka tillbaka på länge framöver.

Uruguay & Brasilien

Efter Patagonien-resan avslutades i Buenos Aires hoppade jag på en grupptur som började där. Det hade ju varit ett vinnande koncept året innan så varför inte köra samma sak igen? Från Buenos Aires åkte vi till Uruguay där vi besökte Colonia del Sacramento, Montevideo och en lokal gård. Därifrån gick turen vidare till Iguazúfallen som ligger på gränsen mellan Argentina och Brasilien. Vi fick även testa på strandlivet längs Brasiliens kust och avslutade sedan i Rio de Janeiro. Vädret var inte med oss varje dag men vissa av platserna var kul att få besöka ändå, till exempel Rio har stått på min lista länge. Men ska jag vara ärlig var den här resan inte speciellt bra av lite olika anledningar. Det var lite synd faktiskt, men det blir inte alltid perfekt. Får trösta mig med att det åtminstone gav mig två nya länder… 🙂

Uruguay

Argentina

Brasilien

2023 innebar totalt 5 nya länder för mig vilket ju är ett bra resultat får jag säga. Favoriten var helt klart de fina landskapen som vi fick se i Patagonien. Men även helgresan till Gent är en favorit faktiskt. Bottennappet blev gruppresan, även om den såklart hade sina ljuspunkter också. Resorna blev en blandning av stadsliv och vandring vilket är precis så jag gillar det. Jag är varken det ena eller det andra utan gillar verkligen kombinationen och båda delar.

Hur många länder har jag besökt nu då? Ja det börjar bli lite rörigt att räkna faktiskt då det finns olika sätt att räkna på. Men 51 länder enligt FNs lista och 53 enligt vad många appar räknar (t.ex. Skottland & England som två länder).

2024

Hur ser jag framåt på 2024 då? Ja det är en mycket bra fråga som jag faktiskt inte har landat i. För en gångs skull känner jag inte samma sug och reslust som jag brukar göra och som jag brukar skriva om vid årets slut. Det är mycket oroligheter i världen och jag har precis ställt in en resa till Jordanien som var bokad sen i somras. Jag har självklart googlat resor ändå, men inget som lockar riktigt, speciellt inte till de flygpriserna som är nu. En sak är säker i alla fall och det är att jag blivit mer sugen på Sydamerika efter årets resa. Nu vill jag (ännu mer) till Peru och Colombia! Sen drömmer jag fortfarande om Island, Kanada, Sri Lanka och Australien även om de inte ligger närmast till hands just nu. En riktigt bubblare är Japan! Kanske det land jag är mest sugen på just nu?! Men vad jag lyckas få till under 2024 återstår att se. Just nu har jag ingen aning!2 thoughts on “Mitt reseår 2023”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *