Roadtrip på södra Gotland

Roadtrip på södra Gotland

Gotland är ju som bekant Sveriges största ö och ett väldigt populärt resmål för både svenska och utländska turister. Det bor ungefär 60 000 invånare året runt, men desto fler under sommaren då det är som vanligast att besöka ön. Hela ön har en väldigt skön atmosfär och är inte riktigt som resten av Sverige.

Även om det är ganska lätt att ta sig till Gotland och jag har bott i södra Sverige i hela mitt liv, var det först 2020 som jag åkte dit för första gången. Jag hade tänkt åka redan 2019, men det blev aldrig av. Men äntligen, 2020! Man kan åka hit antingen genom att flyga eller ta färjan från Nynäshamn eller Oskarshamn. Oavsett vilket sätt man väljer så hamnar man i vackra Visby.

Roadtrip på Gotland

Jag skulle ha en hel vecka på Gotland och la ner en hel del tid på att göra efterforskningar på saker att se och göra där. Jag insåg ganska snabbt att det finns hur mycket som helst att se på hela Gotland. Till slut bestämde jag mig för att försöka se så mycket som möjligt av både södra och norra delarna, inklusive Fårö. Jag skulle ta med min bil dit och köra en roadtrip runt ön. Kuststräckan, inklusive Fårö, är ca 800 km lång. Allt jag hittade och var sugen på pinnade jag på en karta och planerade rutten utefter det. På ön finns det vackra stränder, god mat, gamla byar och fin och speciell natur, inklusive raukar. Kartan var ganska färgglad när jag var klar med min research!

Jag bestämde mig för starta min roadtrip runt Gotland genom att köra söderut från Visby och sen köra moturs runt ön. Jag var på ön totalt 7 nätter. De två första nätterna tältade jag i de södra delarna, sen bodde jag på vandrarhem tre nätter i Bunge, nära Fårösund. Därefter avslutade jag med två nätter på hotell i Visby. De gröna plupparna på kartan är platserna som jag besökte på södra Gotland och som jag berättar lite mer om i detta inlägget.

Högklint utsiktsplats (1)

Färjan kom in till Visby hamn just efter lunch. Jag hade redan kollat upp var jag ville åka och åkte direkt till Högklints utsiktsplats. Det ligger ganska nära Visby och man ser Visby på distans härifrån. Man får direkt ett smakprov på Gotlands speciella natur när man kommer hit.

Vädret sommaren 2020 var inte det bästa, men just den här veckan på Gotland var det jättevarmt och soligt. Bara första dagen var det lite mulet, dock fortfarande varmt!

Från utsiktsplatsen är det skyltat en stig som går till “Rövar Liljas håla”. Går man längs den kommer man så småningom fram till en stenstrand med fina vyer. Den där Lilja var en tjuv som levde på 1700-talet. Han levde rövare och stal silverbägare med mera. Vid den här hålan höll han tydligen till när han gömde sig för polisen.

Ygne fiskeläge (2)

Efter besöket på utsiktsplatsen fortsatte jag köra söderut på ön och kom till det lilla fiskeläget Ygne. Här var det väldigt pittoreskt och knappt några människor. Jag doppade fötterna i havet och satte mig ner för att fika och lyssna på havet. Stranden var full med små fina färgglada stenar. Ett mysigt litet stopp ändå!

Tofta skjutfält (3)

Söder om Ygne ligger Tofta skjutfält. Det gäller att kolla alla skyltar ordentligt om man är i närheten av skjutfält för att se om det pågår övningsverksamhet eller inte. Nu när jag körde förbi hade nog alla semester, för det var fritt fram att köra in. Här är landskapet kargt och med branta lutningar ner mot havet. Tänk att få göra sin militärtjänstgöring här! Det är lite skillnad mot att öva i de svenska skogarna, som jag själv har erfarenhet av.

Ibland blir jag stressad när jag reser eftersom jag vill hinna se så mycket som möjligt och samtidigt njuta av det. Men oftast går tiden så himla snabbt! Samma sak var det den här dagen, resans första dag började gå mot sitt slut och det var dags att hitta nånstans att äta middag och sen nånstans att sova.

Hablingbo Creperie (4)

Jag tog en liten omväg för att ta mig till restaurangen som jag hade läst så mycket om. På Gotland är det väldigt vanligt med crepes, både söta och salta. Eftersom jag nu var i området kring Hablingbo Creperie var jag ju bara tvungen att testa det. Det visade sig vara en väldigt god idé. Restaurangen var väldigt mysig och serverade såklart också väldigt goda crepes. Det var ett litet husband som spelade ute på verandan som höjde stämningen ytterligare. Här finns också några små butiker man kan botanisera i om man känner för det.

Ekstakusten (5)

En av de populäraste platserna på södra Gotland är Ekstakusten. Det är ett väldigt vackert naturreservat med klapperstenstränder och lågvuxen strandskog. Naturreservatet börjar någon kilometer söder om Djupvik och går sen söderut till Gotlands västligaste punkt, Hammarudden.

Jag körde hit direkt efter middagen, precis innan solen var på väg att gå ner. Det var verkligen jättefint att köra längs med kusten och se när solen gick ner. Det var också en hel del folk längs med kusten som picknickade, badade eller satte upp tältet för natten.

Jag körde runt en liten stund och letade efter den perfekta nattplatsen. Till slut fann jag en plats där jag kunde sätta upp mitt tält och ta kväll. Kvällen var sådär ljummen och skön som bara en augustikväll i Sverige kan vara. Utsikten mot Karlsöarna var pricken över i:et och solen som gick ner bakom dem var ett perfekt sätt att avsluta dagen på.

Stora Karlsö och Lilla Karlsö är två små öar som ligger utanför Ekstakusten. Båda öarna går att besöka och man kan övernatta på Stora Karlsön om man vill. Det är en väldigt populär plats för fågelskådning, men ser ut att vara fin att besöka även om man inte gillar fåglar så mycket. Just när jag besökte var det dock stängt på grund av pandemin så det blev inget besök för min del. För att ta sig hit tar man en båt som tar ca 30 minuter och avgår från Klintehamn.

Morgonen därpå gick jag upp tidigt och fortsatte köra söderut längs med kusten. Det var en så himla fin morgon där allt var så tyst och stilla. Jag tror den här morgonen var bästa stunden på hela resan, det var så himla fint att få vakna upp här och njuta av lugnet.

Läs mer: Roadtrip till Höga Kusten

Vägen söderut (6)

Efter jag varit på Ekstakusten fortsatte jag köra söderut på den västra sidan av ön. Landskapet var jättefint överallt och det fanns mycket att titta på. Jag passerade bland annat Hundlausar som är ett hedlandskap med tre gamla väderkvarnar.

Hoburgsgubben (7)

Nere på Gotlands södra spets finns en av de mest populära raukfälten på Gotland. Området kallas för Hoburgen och den populäraste rauken heter Hoburgsgubben. Från en viss vinkel ska rauken se ut som en gammal man. Dock var det inget som jag tyckte var så himla tydligt… Men området var jättefint och man fick jättefin utsikt över området när man stod uppe på dem. Det fina området man får utsikt över norrut är naturreservatet Husrygg.

Eftersom jag gått upp tidigt började jag nu bli väldigt hungrig och min kamera behövde laddas. Eftersom jag sovit i tält hade jag inte haft möjlighet att ladda kameran, så nu började jag få lite smått panik. Så efter jag fotat klart här så åkte jag till ett lunchställe där jag också kunde ladda min kamera. Här stannade jag ett tag och chillade i skuggan under ett träd innan jag gav mig iväg igen.

Austre strand (8)

Under tiden jag satt på restaurangen hade det hunnit bli väldigt varmt ute. Jag bestämde mig därför för att åka till en strand som heter Austre som ligger i närheten av raukarna Holmhällar. Jag skippade dock raukarna den här gången och hängde bara på stranden. Det var ganska mycket folk här och svårt att hitta en parkeringsplats, men det gick till slut. Väl på stranden fläktade det bra och det var skönt att spendera dygnets varmaste timmar här och i havet.

Närsholmens fyr (9)

Efter strandbesöket var det dags att köra vidare. Nästa del på resan var lite längre än det jag kört tidigare, men ändå skulle närmaste vägen bara ta 1 timme. Jag hade redan bestämt mig för var jag skulle äta middag och i vilket område jag ville sova, vilket var i de östra delarna av Gotland. Det är verkligen skönt att dagarna är så långa på sommaren så man hinner se och göra mycket.

På min väg till där jag skulle spendera natten gjorde jag några stopp. Första stoppet var Närsholmens fyr. Det är en väldigt färgstark fyr i ett ganska så fint område. Dock vet jag inte om jag tyckte det var värt omvägen för mig. Men fint, absolut!

Folkhammar raukfält (10)

Nästa stopp var ett raukfält som heter Folkhammar. Kollar man på en karta över Gotland ser man ganska snabbt att det finns raukfält lite här och var. Detta raukfältet ligger precis intill en campingplats så det var ganska lätt att komma hit, men också väldigt mycket folk. Här står det raukar både på stranden och ute i vattnet. Väldigt fint.

Katthammarsviks Rökeri (10)

Åh, det här var så himla gott och härligt! Jag körde till Katthammarsviks rökeri på den östra sidan av ön efter att ha sett många frestande bilder under min research inför resan. Det var en självklarhet att den skulle upp på min måste-lista.

Jag köpte rökta räkor och en god alkoholfri dricka som jag tog med mig ner till piren. Här satt jag och njöt av både utsikten och maten och hade det allmänt bra. Definitivt topp 3 på resan!

Efter middagen var det dags för det jag egentligen gillar allra minst med roadtrip och att vara spontan… Nämligen det här med att köra runt och leta efter någonstans att sova. Men som tur var så lyckades jag även den här kvällen. Fick ju till och med fin utsikt även denna gången.

Grogarnsberget naturreservat (12)

Morgonen därpå körde jag till ett annat naturreservat som heter Grogarnsberget. Här åt jag frukost med utsikt över havet och gick omkring en liten stund. Jag var inte här så länge utan körde runt lite och stannade för foto lite då och då. Om jag hade varit här i de södra delarna lite mer och kanske senare på dagen hade jag kunnat tänka mig att ta en liten vandringstur här.

Roma kloster (13)

Efter Grogarnsberget var jag i princip klar med det jag tänkte se på de södra delarna av Gotland. Så nu styrde jag kosan norrut med en liten omväg inåt på ön för att besöka Roma kloster. Roma kloster är ett populärt besöksmål för turister eftersom det är en väldigt vacker ruin av en gammal romansk 1200-tals kyrka. Den byggdes 1164 och hundtals år efter det så lämnades den åt sitt öde.

Nuförtiden är det bara väggarna som är kvar av den gamla kyrkan. Ruinerna används nu för teater och konserter varje sommar. Intill ruinerna finns någon liten butik och en restaurang där du kan fika eller ta dig en bit mat.

Efter Roma var jag då klar med södra Gotland. Jag fortsatte norrut för att se vad norra Gotland och även Fårö hade att erbjuda. Mer om det kan ni läsa här.2 thoughts on “Roadtrip på södra Gotland”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *