Ljuva sommardagar i Visby

Ljuva sommardagar i Visby

Visby är en väldigt charmig och fin stad med mycket historia på Gotlands västkust. Det är en av de bäst bevarade städerna från medeltiden i hela Skandinavien. Jag var här för första gången under en roadtrip till ön under sommaren 2020. Innan jag kom till Visby utforskade jag både de södra och de norra delarna av ön. Hela Gotland var verkligen så fint som jag hade tänkt mig! I Visby spenderade jag 1,5 dag med att strosa omkring i stan och beundra ringmuren och de gamla kyrkoruinerna, jag testade restauranger och njöt av sommarens sista dagar.

Gamla stan i Visby

Gotland och Visby har en väldigt intressant och spännande historia. Under medeltiden var Visby faktiskt en av Sveriges största städer och en viktig Hansastad då den geografiskt hade ett väldigt bra läge. Under senare delen av medeltiden och därefter fick ön ett bakslag med både krig, förstörelse och pest. 1361 attackerade den danska kungen Gotland och några år senare var ön dansk. Sverige tog tillbaka ön först ca 200 år senare. Det finns väldigt mycket att läsa om Gotlands historia om ni googlar runt på nätet, det är lite invecklat tycker jag själv som inte har så bra koll på historia.

Gamla stan i Visby är väldigt vacker var man än tittar. Husen är färgglada och det finns så många fina blommor på många ställen. Det är verkligen härligt att bara gå runt bland kullerstensgatorna här. Visby kallas också för “Rosorna och Ruinernas stad” och staden ger verkligen skäl för sitt namn. Sedan 1995 har Visbys gamla stad funnits på UNESCOs världsarvslista. Ett av Sveriges 15 platser som finns på den här listan.

Ringmuren

Runt gamla stan finns en gammal ringmur som förr skyddade staden från inkräktare. Det är kul att se att den fortfarande är i väldigt bra skick. Idag finns 36 av de 51 ursprungstornen kvar vilket är imponerande ändå. Vissa delar av muren är så gamla som från 1100-talet också. Ganska coolt!

Ruiner i stan

Inne i gamla stan finns det flera gamla kyrkor och ruiner. Det finns väldigt många faktiskt och de är alla i varierande skick. Riktigt häftigt ändå tycker jag att det finns en gammal ruin nästan runt knuten vart man än går. Fotona nedan är från en väldigt stor kyrka som står på Stora Torget och heter S:ta Katarina. Den går inte att missa!

Bara en kort promenad från Stora Torget finns det en annan kyrkoruin som ligger väldigt mysigt. Tänk att sitta här och ta en fika?

Visby Domkyrka

Visby Sankta Maria Domkyrka är dock ingen ruin utan står ståtligt mitt i stan fortfarande. Det är ganska mäktig och mycket högre än resten av byggnaderna i stan. Här vid kyrkan får man också riktigt fin utsikt över stan. Det är väldigt fint att hänga här när solen går ner och kolla på utsikten. Man kan med fördel ta med sig lite god mat och dryck och ha en picknick.

Almedalen

Bilderna nedan är från den kända parken Almedalen. Varje år under Almedalsveckan kommer som bekant Sveriges alla politiker hit för att diskutera politik och viktiga samhällsfrågor. Jag tycker det är en fin park som ligger precis utanför ringmuren och nära havet. Så när du är trött på att gå omkring och beundra Visby kan man slå sig ner här och vila en stund.

Om man fortsätter gå norrut från Almedalen kommer man till en härlig strandpromenad. Här kan man strosa med ringmuren på ena sidan och havet på andra.

Ett perfekt resmål

Visby är helt klart en av de bästa platserna att resa till i Sverige. Jag tycker det är så häftigt att det fortfarande finns så många byggnader kvar från medeltiden. Utöver det så är staden också väldigt färgstark och full med blommor, mysiga gränder och trevliga torg med restauranger och barer. Jag måste åka tillbaka dit någon gång! Jag förstår verkligen varför vissa personer återkommer gång på gång till den här härliga ön. Här får man historia, bra mat och närhet till natur. Vad mer behöver man?

 3 thoughts on “Ljuva sommardagar i Visby”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.