Roadtrip på norra Gotland och Fårö

Roadtrip på norra Gotland och Fårö

Sommaren 2020 gjorde jag en roadtrip på Gotland under en vecka. I det här inlägget berättar jag lite om platserna som jag besökte på norra Gotland och Fårö. Innan jag körde hit hade jag kört runt i de södra delarna, det inlägget hittar du här. På norra Gotland checkade jag in på ett vandrarhem i Bunge. Här bodde jag under tre nätter och hade det som hub för att besöka platserna runt omkring. På kartan nedan har jag markerat med lila pluppar några av platserna jag besökte på norra Gotland och Fårö.

S:t Olofsholm (1)

När jag var klar med södra Gotland körde jag åt nordost på ön och hade siktet inställt på S:t Olofsholm. Vid S:t Olofsholm ligger ett litet naturreservat med en gammal väderkvarn och en liten småbåtshamn. Jag tog en kort promenad i naturreservatet där alla blommor var överblommade sedan länge och allt var väldigt torrt. Det var så väldigt varmt även denna dag att jag var tvungen att kyla ner mig i skuggan och äta lunch innan jag gjorde något annat. Efter det så spenderade jag resten av eftermiddagen på stranden här och låg och läste, solade och tog ett dopp i havet då och då. Stranden var ganska fin men det var väldigt mycket tång i vattnet.

Efter en avkopplade stund i solen begav jag mig till Bunge för att checka in på vandrarhemmet jag skulle bo på. Jag gick ner till byn och åt middag och begav mig sen ut på nya äventyr. Jag hade läst mycket om Bungenäs så det tänkte jag besöka denna kväll!

Bungenäs (2)

Bungenäs är ett naturreservat som ligger på en av alla halvöar på nordöstra Gotland. Här finns det inga vägar för allmänheten så man måste lämna bilen på en parkeringsplats innan man går in. På väldigt många ställen online står det att man kan låna cyklar vid ingången och cykla runt på ön. Men när jag kom dit så stod det en skylt att de slutat med utlåning av cyklar för flera år sedan eftersom folk inte lämnade tillbaka dem igen. Så det var himla synd tyckte jag. Jag hade verkligen sett fram emot att cykla här istället för att gå. Det är ändå ganska långt och det tar tid att gå… Men kvällen var väldigt fin och kvällsljuset var helt magiskt. En perfekt svensk sommarkväll, återigen.

Här på halvön finns ett gammalt kalkbrott som en gång i tiden var jättestort. Kalkugnarna och Kalkladan har nu blivit renoverade och inhyser nu en restaurang som heter Kalkladan. Det var tyvärr stängt när jag var där, men det ser jättemysigt ut och omgivningarna här är jättefina.

Jag promenerade runt en stund här på Bungenäs och bara njöt av den fina sommarkvällen. På många ställen kan man läsa om Gotlands magiska ljus, den här kvällen fick jag se det med egna ögon.

Fårö

Dagen därpå hade jag bestämt att jag skulle besöka Fårö. Fårö är en liten ö som ligger precis nordost om Gotland. Det är inte alls långt mellan öarna och det går en gratis färja mellan dem. Det är avgångar hela tiden under sommaren, vilket behövs, för det kan bli ordentliga köer. Fårö är ett måste att besöka om man är på de norra delarna av Gotland.

Gamla Hamn raukfält (3)

Jag gick upp tidigt på morgonen och begav mig till Fårö. Jag hade tur och fick inte vänta speciellt länge innan jag fick köra ombord på bilfärjan för att ta mig över. Mitt första stopp på ön var Gamla Hamn raukfält. Det här området är känt för en speciell rauk som liknar en hund. Kan du se likheterna?

Digerhuvud naturreservat och raukfält (4)

Efter Gamla Hamn fortsatte jag köra norrut längs den fina kuststräckan. Det var en väldigt fin morgon och jag njöt av de fina vyerna. Hela den här sträckan var väldigt fin och man kunde stanna och beskåda utsikterna var man än ville. Jag är inte säker på exakt var jag stannade, det finns raukar lite här och var här. Naturreservatet Digerhuvud är Sveriges största raukområde och är sedan 1930 skyddat som ett naturminnesmärke.

Helgumannen fiskeläge (5)

Fortsätter man på den här vägen kommer man till ett väldigt litet och gammalt fiskeläge som heter Helgumannen. Det var förr den viktigaste fiskebyn på Fårö för sillfiske och användes under 1800-talet och tidigt 1900-tal. De 15 gamla fiskehyddorna står fortfarande på stranden och är ganska välbevarade. Det går också fortfarande att se några gamla båtar och fiskeutrustning här.

Langhammars raukfält (6)

Kör man vidare kommer man till ännu ett känt raukfält som heter Langhammar. Här står de flesta raukarna uppe på stranden och inte nere i vattnet. Jag gillade detta raukfältet mycket och tyckte det var väldigt fint. Det kändes som man var mitt i ingenstans med vågorna som slog mot stranden och det öppna landskapet man hade bakom sig.

Efter en väldigt trevlig roadtrip på Fårös norra delar började jag bli hungrig efter allt sten-tittande. Jag begav mig därför till den väldigt populära restaurangen Kutens bensin & Crêperie Tati.

Kutens bensin & Crêperie Tati (7)

Kutens bensin är en gammal bensinstation som nu är ombyggd till en restaurang. Restaurangen är dekorerad både på insidan och utsidan i gammal rockabilly stil. På gården finns gamla bilar och annat skrot som gör hela besöket till en upplevelse. Det finns så himla mycket att titta på överallt här. Men det man kanske framför allt kommer hit för är deras väldigt goda crepes!

Fårö fyr (8)

Jag hade en plan på att jag skulle se så mycket som jag kunde av Fårös sevärdheter när jag var här. Därför styrde jag efter lunch kosan till Fårös ostligaste plats och Fårö fyr. Här gick jag en stund längs med stranden och kom fram till de södra delarna av stranden Norsta Auren. Norsta Auren är en lång och fin strand där man kan spendera dagen nästan helt ensam. Det blåste JÄTTE-mycket när jag var här dock så jag stannade inte så länge. Kul att ha sett den, men hade nog varit trevligare om det blåste mindre, trots det i övrigt fina vädret. Här kostade det att parkera också, missa inte det!

Sudersand strand (9)

Efter besöket vid fyren åkte jag till stranden Sudersand. Det här är en väldigt populär strand för turister. I närheten finns det också en campingplats och en stor parkeringsplats. Stranden var jättefin, men det var också väldigt mycket folk här. Det gjorde dock inte mig så mycket den här gången. Jag tyckte det var trevligt med lite liv och rörelse, ett trevligt strandcafé och musiken som spelades. Skön atmosfär faktiskt.

Så, det där var min dag på Fårö. Efter jag spenderat några timmar på stranden så åkte jag tillbaka till Gamla Hamn för att försöka få några fina bilder i solnedgången, dock misslyckades jag med det…

Bläse (10)

Dagen efter var jag lite trött, rese-tröttman hade nått mig. Jag kan ofta bli lite trött några dagar in på en resa på grund av alla nya intryck och ibland hektiska schema. Så istället för att köra omkring hela dagen och försöka se så mycket som möjligt så tog jag bara några små omvägar till olika badplatser jag tänkte besöka. Första stoppet den här dagen var Bläse. Det här är ett annat gammalt kalkbruk. Nuförtiden är det ett coolt museum med en restaurang. Jag var här lite tidigt så det var stängt dock.

Stenkusten (11)

Vägen från Bläse till Blå lagunen (som var nästa stopp) kallas för Stenkusten. Det är ännu en fin kuststräcka man kan köra för fantastiskt fina vyer på den här magiska ön. Jag körde och stannade nästa varje minut kändes det som för att ta foton.

Blå lagunen (12)

Blå lagunen är ett väldigt populärt badställe på ön. Det finns en parkeringsplats som tyvärr inte är tillräckligt stor. Man måste vara här tidigt eller ha en väldig tur för att få en plats. Vattnet här är klart och fint och perfekt för ett svalkande dopp. Det kan dock vara svårt att hitta en plats nära vattnet eftersom det är så mycket folk överallt. Jag lyckades dock hitta en plats där jag kunde sitta och ha fötterna i vattnet och läsa min bok.

Smöjen (13)

Jag körde verkligen runt mycket under min resa eftersom jag ville se så många platser som jag kunde. Så efter Blå lagunen körde jag och åt lunch och därefter vidare till nästa strand. Smöjen ligger inte riktigt i närheten av Blå lagunen, men jag ville gärna testa även detta stället.

Här vid Smöjen kan man bada antingen på stranden eller i kalkbrottet. Jag valde att hänga på stranden denna eftermiddag vilket var väldigt skönt. Det var väldigt mycket maneter i havet här faktiskt, vet inte om det brukar vara det?

Lergravsporten (14)

På vägen tillbaka från Smöjen så passerade jag Lergravsporten. Jag hade inte koll på att det skulle vara ett raukfält här, men jag stannade till och tog en liten promenad. Det finns verkligen raukfält överallt på Gotland! Väldigt många platser lämpade för små raster med andra ord.

Det känns som jag upprepar mig hela tiden, men ja tro det eller ej, det var väldigt fint även här!

Furilden (15)

Jag var inte helt klar med omvägarna, jag passade också på att köra förbi en annan populär plats, nämligen Furilden. Jag föreslår att du googlar platsen om du är mer intresserad eftersom jag inte alls förstod hypen med platsen…

Nu när jag skriver dessa inlägg om Gotland blir jag nästan lite chockad över allt jag hann med varje dag. Inte undra på att jag blev så trött, haha. Jag kommer ihåg att jag till och med tog en löptur den här kvällen när jag kommit tillbaka till hotellet.

Hallshuk (17)

Den andra delen av min roadtrip närmade sig sitt slut och det var dags att köra till Visby. Från där jag bodde i Bunge till Visby skulle den snabbaste vägen ta 50 minuter och vara 55 km lång. Jag tog dock den långa vägen dit istället, längs med den norra kusten, det blev ungefär den dubbla distansen.

Den första platsen jag åkte till var Hallshuk. Hallshuk är en annan liten fiskeby med fina omgivningar och som kändes väldigt lugn och fridfull. Ovanför fiskeläget finns en höjd man kan gå upp på, eller köra till, för att få en fin utsikt över hamnen och havet.

På resten av sträckan till Visby gjorde jag bara några småstopp för en kort promenad och lunchstopp.

Sigsarve strand (17)

Sigsarve strand är en väldigt vacker plats nära Visby. När jag var här tänkte jag att om jag åker till Visby på en weekend någon gång skulle det här vara en bra plats för en liten eftermiddagshike. Det finns några korta vandringsleder och man får fina vyer över havet här.

Irevikens fiskeläge (19)

Elinghems ödekyrka (18)

Lite här och var på ön finns det gamla kyrkoruiner. Elinghem är en sådan som jag körde förbi på väg till Visby. Kyrkan byggdes på 1200-talet, men det har varit ruiner sedan 1600-talet.

Lickershamn (20)

I Lickershamn stannade jag till för att äta lite lunch och göra en kort promenad längs med stranden. Här finns också lite raukar att titta på om man känner för det.

Som jag skrev tidigare så stannade jag bara lite snabbt på några olika ställen och såg inte så jättemycket på vägen till Visby. Förutom att jag var lite trött på körandet längtade jag också efter att äntligen få se Visby, Gotlands kronjuvel. Äntligen skulle jag komma dit!2 thoughts on “Roadtrip på norra Gotland och Fårö”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *