Höga Kusten – Ett Världsarv

Höga Kusten – Ett Världsarv

Förra sommaren spenderade jag två veckor i Italien. Även om resan var väldigt bra var det oerhört varmt och jag bestämde mig för att nästa sommar ska jag minsann stanna i Sverige. Känslan och viljan blev ännu starkare efter att sen i september ha vandrat Jämtlandstriangeln. Det är så fint i Sverige och ändå har jag sett så lite av det. Så jag började planera min semester, vad jag skulle se och göra. Det tog faktiskt inte så lång tid innan jag bestämde mig för att det skulle bli en roadtrip norrut och till Höga Kusten.

Min resa började i Linköping där jag numera är bosatt. Jag började köra måndag förmiddag och körde in om en kompis i Stockholm innan jag drog vidare. Första natten stannade jag en bit utanför Gävle vid en liten sjö där jag sov i bilen. Det var faktiskt väldigt mysigt att sova i bilen även om jag hade behövt bättre skydd att sätta för fönstrena. Jag hade hunnit hela vägen till Höga Kusten på en dag men det var trevligt att hänga med min kompis i Stockholm några timmar istället för att stressa.

Höga Kusten – Ett världsarv

Dagen efter fortsatte jag som sagt norrut och till Höga Kusten. Omkring lunchtid kom jag fram till den klassiska Höga Kusten-bron. Här ligger också en turistinformation som jag gick in och hämtade några kartor på. Jag stannade här ett tag och åt lunch och fotograferade bron. Det var skönt att gå omkring lite och sträcka på benen efter bilturen.

The High Coast Bridge

Utöver turistinformationen finns här även hotell, restaurang och små souveniraffärer. Här börjar också den första etappen på Höga Kusten-leden.

Höga Kusten bron

Jag hade läst på en hel del om Höga Kusten innan resan men ändå inte riktigt bestämt mig för allt jag skulle göra. Jag hade till exempel inte bokat något boende alls. Så med utsikt över den fina bron satte jag mig för att studera kartan och planera resten av dagen.Planning in The High Coast

Höga Kusten har varit ett Världsarv utnämnt av Unesco sedan 2000. Det är en väldigt fin och speciell natur här med landet som har höjt sig över havet. 285 meter har marken rest sig sedan istiden för 9600 år sen. Det är en bra bit och den största landhöjningen i världen. Numera är landhöjningen 8 mm per år.

Höga Kusten-leden går genom världsarvet och är 128 km lång uppdelad på 13 etapper. De olika etapperna varierar mellan 4 och 15 km och är klassade i svårighet mellan lätt, medel och krävande. Vissa av etapperna är på vägar och är ganska lättvandrade medan vissa är i väldigt stenig och backig terräng. Ungefär i mitten av leden ligger Skuleskogen nationalpark som är ett väldigt populärt besöksmål i området.

Boende – STF Kustladan

Jag nämnde ju tidigare att jag behövde planera min dag och hitta ett boende. I vanliga fall hade jag inte haft så bråttom med det, men det här var en speciell dag. Det var ju åttondelsfinal i fotbolls- VM mellan Sverige och Schweiz. Därför var jag lite stressad och i behov av att hitta ett boende. Så jag körde norrut och till STF Kustladan. Jag hade kollat upp på nätet tidigare var det låg. Som tur var hade de plats över och skulle visa matchen lite senare.

Förra sommaren vann jag en Instagram-tävling hos STF där priset var ett presentkort på 1000 kr hos STF. För 500 kr av dem kunde jag betala två nätter och en frukostbuffé. Perfekt!

Jag fick bo i ett rum med två sängar och en liten altan med utsikt över området. Det är ju ett vandrarhem så jag fick sova med min egen kudde och sovsäck. Det var gott om plats i rummet i och med att jag var helt själv där. I en byggnad en liten bit bort fanns toaletter och dusch. I huvudhuset fick man också tillgång till kök med kyl, frys och spis. Det finns även en pool inne på området, dock måste man betala en liten avgift för att besöka den trots att man bor på vandrarhemmet. Jag tyckte det var ett väldigt prisvärt boende faktiskt.

På kvällen åt jag middag i restaurangen till vandrarhemmet medan jag kollade på matchen. Riktigt härligt att Sverige vann med! Och restaurangen hade god mat och en hel del att välja mellan.

Vandring upp för Fäberget

Efter matchen var jag sugen på att hitta på något mer. Jag tog fram alla mina kartor och började kolla på vad jag hade att välja på. Innan jag åkte upp hade jag ju googlat en del och hittade Fäberget. Jag hade dessutom ringat in det på en karta jag fått hemskickad och som ett sammanträffande låg det här berget precis mitt emot mitt boende.

Jag gick över vägen och började gå upp mot utkiksplatsen. Först var vägen väl markerad men sen kom jag till ett område där de höll på att röja en del skog. Det slutade med att jag gick fram och tillbaka och blev lite vilse. Efter många om och men hittade jag dock till slut rätt väg. Stigen var lättvandrad, men det var ju en del uppför.

Stigen är omkring 2 km och när du når toppen möts du av ett vindskydd och en jättefin utsikt.

Fäberget View from Fäberget

Här på toppen satt jag en stund och njöt av utsikten och att semestern just hade börjat. En väldigt härlig sommarkväll. Mycket skönt att det är ljust så länge under sommaren.1 thought on “Höga Kusten – Ett Världsarv”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.