Kanot i Ronnebyån

Kanot i Ronnebyån

Äntligen är det sommar igen! Idag ska jag berätta om en sommarresa jag och en kompis gjorde för två år sen när vi paddlade kanot i Ronnebyån.

Vi bokade utflykten genom ett företag som heter Paddelkompaniet. Vi valde ett paket där vi paddlade tre dagar och sov i tält två nätter. Inkluderat i priset var kanoten, paddlar, flytvästar, en liten vagn till kanoten, tält och en vattentät tunna till våra saker.

Vi körde till slutmålet som är Karlsnäsgården (röd markör). Här fick vi all vår utrustning, ställde bilen och blev sen skjutsade till startplatsen Korrö (grön markör).

Det går att starta ännu längre norrut än vi gjorde men vi tyckte det räckte med att paddla under tre dagar.

Startplatsen Korrö är ett väldigt fint ställe väl värt ett besök. Här finns en restaurang, café, hostel och en liten affär. Här kunde vi också fylla på våra vattenflaskor innan vi gav oss iväg.

Första biten vi paddlade var ån väldigt smal och vattnet väldigt lugnt. Det var en väldigt fin sommardag och det var härligt att vara så nära naturen.

Efter 2 km tog vi en liten fikapaus. Mest eftersom det såg så mysigt ut vid den här platsen som heter Svartabäck.

Efter ytterligare några timmars paddling nådde vi en liten sjö. Vi visste inte riktigt var vi skulle så vi fortsatte paddla ut i sjön. Nu hade det dock börjat blåsa en del mer så det var lite svårt att ha full kontroll på kanoten. Vi var tvungna att vända och paddla tillbaka en bit för att gå i land. Härifrån traskade vi en bit (utan kanoten) till en annan sjö där vi slog läger för natten. Vi hade lite problem med att sätta upp tältet men hade en jättefin kväll med ett härligt kvällsdopp. Första dagen paddlade vi 10 km.

Nästa dag gick vi upp tidigt och käkade god frukost vid sjön.

Även den här dagen var jättefin. Det blåste inte längre på sjön som dagen innan och vi kunde bara glida fram på vattnet. Så härligt!

Och så här såg dagarna ut. Vi paddlade vidare och då och då tog vi lunchrast eller fikapaus.Men, det går tyvärr inte att paddla hela vägen utan att gå upp på land. Under hela vår paddling tror jag det var 6 gånger vi fick ta upp kanoten på land och transportera den på den lilla vagnen vi fick. När man väl fått upp kanoten på land var det inga problem men på vissa ställen var det väldigt brant. Jag tyckte det var ganska störigt och tungt faktiskt. Men vi lyckades varje gång till slut.

Andra natten tältade vi på en av de markerade tältplatserna Stenladan. Vi satte upp tältet utan problem och åt middag. Vi hade tagit med vår egen mat som vi tillagade i ett stormkök. Det var en fin kväll och vi satt där och pratade några timmar innan det var dags att sova igen. Den här dagen hade vi paddlat 20 km så det var skönt att få lägga sig.

Och så var det dags för sista dagen. Den här dagen var det lite blåsigare än tidigare och vattnet var mer öppet. Armarna var lite ömma efter att ha jobbat i några dagar och att paddla i motvinden var lite jobbigt. Man kunde knappt vila för då riskerade man att glida bakåt istället.

Vid ett tillfälle nådde vi ett ställe där vattnet var så lågt att vi var tvungna att bära kanoten med all utrustning i. Den var tung och botten full med stenar, så det var inte det lättaste.

Men äntligen efter 15 km nådde vi målet Karlsnäsgården, lagom till de upptornade cumulusen började visa sig på himmelen.

Det här var en jättebra helg och vi hade sån himla tur med vädret. Det var sommarens finaste väder precis den här helgen. Jag kan tänka mig att det inte varit lika mysigt om det regnat hela dagarna, men så är det ju alltid. Om ni inte har något emot att ta upp kanoten på flera ställen så rekommenderar jag den här turen. Om inte annat kan man besöka Korrö och paddla en halvdag därifrån.2 thoughts on “Kanot i Ronnebyån”

  • Sverige när det är som finast? Riktigt fina bilder! Skulle också vilja paddla lite längre sträckor och börja i hemtrakterna i Dalsland. Gjorde det för norra år sedan men har inte fått tummen ur sedan dess. 😁

    • Ja, det var verkligen så fint! Ännu bättre något år efter när vi paddlade kajak i Gryts skärgård. Borde verkligen göra det oftare… Dalsland låter som ett fint ställe att paddla i med! Var där för typ 20 år sen, men minns det som väldigt fint. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.