Saker att göra i Siem Reap, Kambodja

Saker att göra i Siem Reap, Kambodja

De flesta som besöker Siem Reap gör det på grund av Angkor Wat, den största turistattraktionen i hela Kambodja. Över de senaste decennierna har Siem Reap växt fort och det är nu en stor stad med nästan 245 494 (2019) människor. Staden är modern, men fortfarande med mycket gamla traditioner från Khmerrikets tider. Det var också väldigt grönt inne i staden vilket jag uppskattade. Även om jag bara spenderade fyra dagar i Siem Reap upplevde jag att staden har mycket mer att erbjuda än de berömda templen i Angkor.

På min resa här bodde jag på Apsara Centrepole Hotel. Det ligger verkligen mitt i smeten och var väldigt fräscht och fint. Här hade jag nära till marknaderna och Pub Street och det fanns en liten pool som det var skönt att hänga vid när man ville komma ifrån den hektiska stadsbilden.

Angkor Wat

Självklart är det fortfarande Angkor Wat som är den största sevärdheten i Siem Reap. Det gamla templet Angkor Wat har omkring 1 miljon besökare varje år. Inte undra på att det är så trångt där. Många tar sig hit tidigt på morgonen för att se solen gå upp bakom det berömda templet.

Angkor Wat är bara ett av många tempel som ligger i tempelområdet Angkor. Om man har tagit sig hela vägen till Siem Reap för att se Angkor Wat tycker jag man ska ta sin tid och besöka området över flera dagar. Jag rekommenderar att man skaffar en guide på en av dagarna man är här för att lära sig mer om historien och sen planera en eller två dagar till att upptäcka de mindre templen på egen hand.

Mer om mitt besök till Angkor Wat kommer snart i ett eget inlägg.

Den flytande byn Kompong Phluk

Många turbolag erbjuder guidade turer till så kallade floating villages. Det finns några stycken sådana nära den stora sötvattensjön Tonlé Sap precis söder om Siem Reap. Det går en flod med samma namn genom sjön och längs med floden ligger byn Kompong Phluk. Det är en by som har alla sina hus på styltor i sjön. När det är regnsäsong från maj till oktober stiger vattnet och det gör att husen i princip ligger på vattnet. Under den här perioden på året fiskar byborna väldigt mycket vilket är det de lever på här.

Jag bokade en tur via mitt hotell. Då åkte jag tuk tuk från hotellet ut till Kompong Phluk. Det kändes som det tog en evighet! Väl på plats fick jag hoppa in i en båt som begav sig ut på floden till den flytande staden. Nu var jag ju här i januari och då var staden inte så flytande eftersom det inte var så högt vatten.

Efter att man åkt genom den flytande staden kommer man till ett mangroveträsk. Här får man gå av båten av stund till en restaurang. Där väntar det väldigt många personer i sina små båtar som vill skjutsa turister in i mangroveträsket. Även om det inte var så mycket turister här när jag var här kändes det väldigt turistigt eftersom det var så många där som försökte få en att åka på deras båttur…

Efter mangroveträsket fortsätter turen ut på sjön. Väl där ute stannade många av de stora båtarna och väntade på solnedgången. Jag tyckte inte sjön var så spektakulär och ville inte sitta på den lilla båten med bara chauffören i timmar bara för det, så jag var inte här speciellt länge utan åkte tillbaka igen.

Pub street

Pub Street heter den stora festgatan mitt i Siem Reap. Vissa hostel arrangerar pubrundor för sina gäster och då är det hit de går. Nattetid är klubbarna öppna, spelar hög musik och har dansgolv fulla med unga människor. Ibland expanderar dansgolvet ut på gatan också! Men låt inte det här avskräcka dig. Dagtid är restaurangerna här öppna och serverar allt från kambodjansk mat till mer västerländsk mat. Även om det inte är det billigaste stället att äta lunch på är maten inte dålig. Jag hade några riktigt goda vårrullar här som jag än idag kan tänka på ibland…

Shopping på marknaderna

Den gamla marknaden är en syn för sig själv. I centrum, ganska nära Pub Street, ligger den gamla marknaden. Här inne finns det massor med butiksstånd som säljer både mat och souvenirer. Matområdet stinker fisk, men det är fascinerande att se dem jobba där och rensa fisk, hacka frukt och allt möjligt,

I souvenirområdet försöker försäljarna allt vad de kan för att sälja till en. De vill verkligen sälja sina grejer så det är ganska lätt att pruta här. Man kan få en bra deal på vackra silkscarfes och populära khmer-byxor. De säljer även målningar, solglasögon med mera.

Den gamla marknaden är såklart inte den enda marknaden i Siem Reap. Det finns flera kvällsmarknader i centrum och det är ganska svårt att undvika dem faktiskt. Även om alla säljer i princip samma sak tyckte jag ändå det var ganska kul att gå igenom dem.

Massage

Som i många andra asiatiska länder är massage populärt även här i Kambodja. I Siem Reap kan man få allt från billig fotmassage till lyxig helkroppsmassage. Jag besökte faktiskt en av de lite finare massage-ställena vid ett tillfälle. Men jag gillar faktiskt inte massage kom jag fram till. Jag var där med en tjej från Kanada som jag reste med lite i Kambodja och hon gillade det mycket. Men gillar man massage så bör man passa på att ta en fotmassage efter man gått runt och besökt tempel hela dagen.

Cykla eller hur en tuk tuk

Här kan man hyra cyklar och upptäcka staden på egen hand. Man kan också hyra en tuk tuk som tar en runt staden på upptäcktsfärd. Från en tuk tuk är det smidigt att ta foton samtidigt som man åker eftersom det inte finns några fönster, dock lite skumpigt såklart. Men bestäm priset innan ni ger er iväg så ni inte blir lurade. Ni hittar villiga chaufförer överallt i stan!

Det finns garanterat mer saker att göra i stan än de jag har listat här, det här var bara ett axplock. Siem Reap är verkligen en spännande och annorlunda stad!3 thoughts on “Saker att göra i Siem Reap, Kambodja”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *