Att besöka Angkor Wat i ruinstaden Angkor

Att besöka Angkor Wat i ruinstaden Angkor

Angkor Wat är ett stort och populärt tempel i den gamla ruinstaden Angkor. Angkor var huvudstaden i det gamla Khmerriket i nuvarande Kambodja för flera hundra år sedan. I Angkor finns det hela 72 tempel att besöka på ett område som täcker 400 km2. Detta gör området till den viktigaste arkeologiska platsen i hela Sydostasien. Området är självklart därför uppsatt som en UNESCO World Heritage Site.

Biljetter och att ta sig runt

Angkor ligger norr om den stora staden Siem Reap. Det är här alla bor för att kunna besöka den gamla tempelstaden. Mer om den går att läsa här.

Angkor är ett väldigt stort område med flera olika tempel. Det finns två populära rutter för att ta sig runt och se de största attraktionerna i Angkor; den lilla cirkeln och den stora cirkeln. På den lilla cirkeln får man se de tre populäraste templen som är Angkor Wat, Angkor Thom och Ta Prohm (Tomb raider templet). Längs den stora cirkeln får man besöka en större del av området och besöka fler och mindre tempel.

Källa: Hobe / Holger Behr – Own Work, composed from various mapreferences, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1579402

Man kan antingen köpa en dagsbiljett eller en biljett som gäller i tre dagar för att besöka området. Om man gillar tempel så rekommenderar jag att man besöker området under flera dagar för att hinna titta ordentligt och i ett lugnt tempo.

Biljetter går att köpa vid Visitor centret utanför tempelområdet, men det går också att köpa biljetter online nu. Detta var inte möjligt när jag var här, men det är nytt sen 2019. Mer info om biljettpriser och öppettider går att hitta här.

Guide eller inte guide?

Tempelområdet är väldigt stort vilket gör att man behöver något transportmedel för att ta sig runt. Man kan därför hyra tuk tuk, bil eller cykel för att ta sig runt. Många väljer att bara hyra en bil med chaufför, men man kan också boka en guide som åker med och berättar om de olika templen.

Jag mötte upp en tjej som jag hade rest med från Thailand till Siem Reap och bokade tillsammans med henne en tuk tuk och en guide för besöket här. Om man inte själv har koll på historien eller är bra på att läsa på om den tycker jag det är bra att ha en guide för att få ut det mesta av besöket, man är nästan skyldig historian det lite känner jag ibland. Samtidigt med guide så missar man möjligheten att strosa runt i egen takt och ta in allt vid templen. Det kände jag faktiskt att jag saknade i och med att vi hade guide, men det var såklart intressant också allt som guiden sa.

Vi gjorde den lilla cirkeln på en dag och blev “templed out” ganska fort faktiskt. Så jag skulle rekommendera att man tar sin tid till att besöka templen i sin egen takt över flera dagar istället för att försöka trycka in så mycket som möjligt under en dag. Ta en guide första dagen och spendera sen en eller två dagar med att åka till de mindre templen på egen hand.

Utanför varje tempel väntar tuk tuk-chaufförerna på sina kunder. Många vilade i sina hängmattor och kollade på Youtube medan de väntade. Såg väldigt chill ut.

Angkor Wat

Jag blev upphämtad på hotellet i Siem Reap kl. 04:30 på morgonen av vår tuk tuk chaufför. Vi körde för att hämta upp min kompis och guiden och begav oss sen vidare till visitor centret för att få biljetter.

När vi kom till templet var det helt mörkt ute, men ändå såg vi så mycket folk som gick över bron och in till Angkor Wat. Guiden tog oss till den lilla sjön framför Angkor Wat där vi fick stå tillsammans med många andra turister. Här väntade man på att solen skulle gå upp och få den perfekta bilden.

Jag tyckte inte jag fick så många bra bilder, men det var en fin soluppgång. När det sen blev ljust fick vi se hur många personer som redan var där, så här tidigt på morgonen.

Efter soluppgången fortsatte vi med vår guide att gå runt inne i Angkor Wat. Han berättade lite om betydelsen av olika konstruktioner i templet, materialet och så vidare. Han berättade också om historien och kriget som gjorde att många var tvungna att överge templet. Jag försökte ta foton och samtidigt lyssna på allt det han sa, men det var lite svårt eftersom jag inte ville springa ifrån honom…

Angkor Wat byggdes mellan 1113 och 1150 för att hedra den hinduiska guden Vishnu. Historiskt är Khmer-folket hinduer, men transformerades gradvis till buddister i slutet på 1100-talet. Fortfarande är 90-95% av befolkningen buddister, men de har fortfarande många hinduiska firanden.

Vi såg väldigt många munkar under vårt besök till Angkor, men jag tror många av dem faktiskt var turister också och inte såna som bodde där. Förutom att deras kläder stack ut lite mer var de precis som vem som helst och gick runt med sina kameror, poserade för foton och kollade in arkitekturen.

I mitten av Angkor Wat finns det ett torn man kan besöka. Vi väntade i kö i ca 30 minuter för att gå upp i tornet och få en utsikt över området. Man får bara gå upp några stycken i taget så det är inte så många där uppe samtidigt.

Visste ni att byggnaderna inne i staden Siem Reap inte får vara högre än det högsta tornet i Angkor Wat? Det skulle anses respektlöst och är därför förbjudet. Det har dock uppstått en debatt i staden gällande detta nu då Siem Reap fortsätter att växa och det då endast kan vara på bredden och inte på höjden. Man anser dock att det inte heller är önskvärt att ta av landsbygden och bygga mer hus där.

Angkor Wat är ett stort tempel och man kan verkligen spendera mycket tid här om man vill. Vi gick omkring här en bra stund och lyssnade på de intressanta historierna som guiden berättade för oss.

Angkor Thom

Efter vårt besök på Angkor Wat var det dags att äta lite frukost. Vi tog en paus vid en restaurang och fortsatte sedan till Angkor Thom. Angkor Thom är det största området innanför Angkor och byggdes efter Angkor Wat sent på 1100-talet.

För att komma till Angkor Thom finns det 5 olika ingångar och broar. Den populäraste är den i söder, närmast Siem Reap. Längs med bron finns det statyer av olika gudar och demoner. Många av dem i original men flera som är återuppbyggda.

Bayon temple

Mitt i Angkor Thom ligger templet Bayon. Det kallas också “the temple of smiling faces”. Anledningen till dess smeknamn förstår man när man kommer dit och ser alla ristningar där. Det finns ca 50 torn med ett och samma leende ansikte inristat. Ett leende med stängda ögon som representerar tillståndet av inre frid.

Det här templet gillade jag verkligen, men tyvärr lite synd att det var så mycket folk. Om jag hade haft en två dagars biljett hade jag gått hit tidigt morgonen efter för att ha det för mig själv.

Det finns så många detaljer överallt! Det måste ha tagit en evighet att rista in allt.

Baphuon

En kort promenad från Bayon, fortfarande i Angkor Thom, finns ett annat tempel som heter Baphuon. Det här templet fick vi utforska på egen hand eftersom det inte var så stort. Det byggdes för att hedra hinduguden Shiva.

Ta Prohm

Efter Angkor Thom åkte vi till vårt sista stopp: Ta Prohm. Vi var redan trötta och “templed out” efter det senaste templet så det var lite svårt att njuta av Ta Phrom. Dessutom var det väldigt mycket folk här. För mig blir det svårt att ta in allt och föreställa mig hur platsen var förr i tiden när den byggdes när det är så mycket högljudda turister överallt. Jag kan tyvärr inte riktigt ignorera dem när de är överallt.

Men det var ändå ganska coolt. Speciellt att träden var så stora och kraftfulla och hade växt över byggnaderna. Då får man verkligen känslan för hur gammalt allt är när rötterna är så långa och har slingrat sig runt allt.

Trädet nedan är känt från filmen Tomb raider. Det var därför en lång kö med människor som ville ta ett foto tillsammans med det. Det är lite kul att de har byggt små avsatser framför vissa träd så man kan ta foto med dem. Men alltså, hur mäktigt träd?

På den lilla cirkeln får man se de mest populära templen och får lära sig mycket om historien. Men det är fortfarande bara en liten del av den här stora fascinerande platsen. Ta tid på dig att upptäcka platsen när du väl har rest hela vägen hit säger jag.

Och så lite info om munkarna…

Som jag skrev lite om innan såg vi många turistande munkar här vid templen. Det bor dock munkar här i Angkor också. De bor i små hus utanför templen och har som jobb att ta hand om det.

Många väljer att bli munkar för att få ett bättre liv. Om man är fattig och inte har någonting i livet får man plötsligt allt om man blir munk, nämligen tak över huvudet och gratis mat.

Munkar får aldrig någonsin röra vid en kvinna. Detta eftersom en kvinna ses som en typ av “sexobjekt”. Det skulle betyda väldigt mycket otur för kvinnan om en munk rörde vid henne. Man har som munk dock valfriheten att välja om man vill vara munk för alltid eller om man vill sluta efter några år. Om man bestämmer sig för att lämna munk-livet får man en hög status i samhället och kan gå vidare för att studera, gifta sig eller göra vad man vill.

När vi åt frukost så såg vi en munk som passerade bredvid oss. Då kom det snabbt några små barn som sprang fram till honom för att bli välsignade. Han började skandera välsignelser och stänka heligt vatten över dem för god tur. Jag såg inte om barnen fick något armband, men normalt sätt får man ett litet armband efter sin välsignelse för att skydda en från olyckor och onda andar.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *