Safari i Etosha nationalpark i Namibia

Safari i Etosha nationalpark i Namibia

Etosha nationalpark i norra Namibia är ett populärt besöksmål i landet där möjligheterna att få se vilda djur är mycket stor. Många människor letar sig hit varje år i hopp om att få se många häftiga vilda djur. Etosha karaktäriseras av att ha många stora öppna ytor och att den till stor del består av en salt pan, alltså en saltöken.

Jag besökte Etosha nationalpark under min gruppresa i Namibia med Nomad Tours. Vi var här ungefär i 1,5 dygn och bodde på två olika boenden och hann med 4 game drives.

Djurlivet i Etosha

I Sydafrika var jag på safari i ett litet privat reservat. Där fanns djuren i mindre inhägnader och det var ganska lätt att hitta djuren som man ville se. Här i Etosha, som är så mycket större, fick man kämpa lite mer för att se vissa av djuren. Det fanns massor med zebror och man såg någon elefant här och var, men det var inte lika uppstyrt som i den lilla parken. Här väntade inte djuren på oss utan man körde och så plötsligt dök det upp en giraff. Det kändes mycket mer vilt, men man kunde också åka runt i timmar utan att se något speciellt.

I parken finns många stora och fina vilda djur, men det går inte att se alla djuren som ingår i The Big Five. Den afrikanska buffeln är den enda av dem som finns inte här. Däremot har man mycket god chans att se elefanten. Därefter finns det goda möjligheter att se lejon och även noshörning. Vi såg faktiskt fler noshörningar än lejon på vår tur här. Däremot såg vi inte riktigt den ovanliga leoparden. Eventuellt såg vi den en gång i mörkret, men det är svårt att vara säker. Men som tur är finns det massa andra härliga djur. Bland annat zebror och giraffer! Det finns även några geparder, men det var inget vi såg röken av.

Att besöka parken

Etosha nationalpark går att besöka både på egen hand och via grupper. Samma sak gäller när man ska åka på game drives. Man kan göra dem antingen själv i en egen bil eller med en guide. Men man måste alltid köra på vägarna i parken, man får inte avvika från dem.

Man bör absolut besöka parken under flera dagar. För att göra det kan man bo antingen inne i parken eller utanför. Inuti finns det sex olika boenden och utanför åtta stycken. Det finns allt från campingplatser till mer lyxiga boenden. Det rekommenderas att boka in sig tidigt på ett boende då det är väldigt populärt att åka hit. Detta speciellt om man vill bo lite finare. Det är fyra av dem som har campingplatser och vi testade två av dem.  Båda två som vi bodde på hade vattenhål dit många djur flockades på kvällstid.

Mer info om kostnader med mera går att läsa på parkens egna hemsida.

Game drive 1

När vi först kom in i parken så började vi alla direkt klistra oss mot fönsterna i hopp om att få se lite djur. Vi hade längtat så efter att få se giraffer, elefanter, lejon och zebror!

Vi stannade först till för att spana in några rovfåglar och lite andra djur som drack vatten.

Ganska så snabbt efter vi kom in i parken så stannade bussen för att vi hade en giraff på höger sida. Alla kollade ut och till en början kunde jag inte alls se var den var. Sen helt plötsligt var den rakt framför mig! Alltså det var helt sjukt. Den var så himla nära att jag inte såg den. Jag var inte alls var beredd på det, skitcoolt var det!

Vi fortsatte därefter längre och längre in i parken och började se de vida vyerna och gängen med zebror som strövade omkring.

Det finns flera vattenhål i parken dit djuren flockas för att dricka vatten. Jag har ingen aning om vilka vattenhål vi besökte tyvärr, men den första av dem måste vara en väldigt populär då jag sett den på flera bilder efteråt. Här fick vi se flera zebror, sprickbock, olika fåglar och såklart en fin elefant.

Såhär såg det ut i bussen. Alla flyttade sig från sida till sida och försökte få en bra bild på djuren!

Fågeln nedan heter kori bustard (koritrapp på svenska) och vi såg den vid flera tillfällen i parken. Vi tyckte att den hade ett ganska roligt namn. Men det är också den tyngsta fågeln i världen som kan flyga.

Även världens största fågel, strutsen, går att hitta i parken.

När vi kört runt i vår buss ett tag så kom vi fram till en camp i parken där vi åt lunch. Jag var lite överhettad av att ha suttit i vår buss i värmen så jag gick in i duschen med kläderna på för att svalka mig lite! När jag kände mig normal igen gick jag till campens vattenhål för att spana in det.

Game drive 2

Ingen rast och ingen ro när man är på safari. Efter någon timmes rast gav vi oss ut igen på en game drive i vår stora buss. Vi åkte till ett vattenhål och fick återigen se en massa fina zebror.

Plötsligt när vi alla sitter där i bilen och tittar på zebrorna så har vår guide fått span på något på håll. Långt bort så ser vi att en lejonhona är på väg. Sakta men säkert traskar hon fram till vattenhålet för att ta sig en liten slurk. Man såg tydligt vilken respekt ett lejon inger för de andra djuren flyttade snällt på sig.

Efter ett tag rörde hon sig mot oss och där vi stod. På bilderna nedan stod vi på en bro och hon gick under den. Riktigt häftigt att hon var så nära!

Efter vår första riktiga lejon-sighting åkte vi vidare och fick se spotted hyena.

Fler strutsar…

Och en noshörning!

Vattenhålet vid Halali resort

Phew! Vilken bra första dag vi haft i Etosha nationalpark. Efter vår game drive så åkte vi till en camp, Halali resort, inne i parken där vi skulle bo under natten. Även den här campen hade ett vattenhål så vi stack dit för att se vilka djur som var där. Till en början såg vi flera noshörningar som drack ur vattenhålet. Efter en stund kom 10+ elefanter dit också för att göra dem sällskap. Vi var alla så fascinerade och imponerade av det vi såg.

När elefanterna gett sig av såg vi en gestalt tassa fram till vattenhålet och dricka lite innan den gick vidare igen. Vi trodde där och då att det var en lejonhona eftersom den hade typ såna former. I efterhand var det några som kom fram till att det nog faktiskt var en leopard! Men då det var så mörkt så var det ju väldigt svårt att se och ännu svårare att få på bild. Nu när jag läser om campen vi var på så står det faktiskt att just leopard inte är så jätteovanlig ändå på just den campen.

Bilderna är tagna med mobilen, därav den dåliga kvalitén.

Game drive 3

Vår andra dag i Etosha fick vi välja om vi ville göra en game drive i vår buss eller betala lite extra för att göra en game drive i en öppen safaribil. De flesta av oss valde att åka i en liten bil. Så tidigt på morgonen mötte vi upp våra guider och hoppade in i en bil och begav oss ut i nationalparken igen.

Vi åkte förbi en flock med gnuer, några strutsar och fick återigen se kori bustards…

Vi stannade och hoppade av vid saltöknen och fick se hur stor den var.

Där såg vi bland annat några oryx och några av deras kalvar!

Några sovande noshörningar.

Och zebror får man väl aldrig nog av va?

Vår guide körde in till ett träd där han hittade en familj med lejon. Där låg de och hade det bra i skuggan.

Det är lite tråkigt att man ser att lejonen har halsband på sig. Känslan blir för mig att parken inte är så vild eftersom de kan ha koll på djuren. Men min uppfattning är att de inte använder spårarna i safari-syfte, utan det är i forskningssyfte. Men det är ju svårt att veta vad som stämmer. Det går att läsa mer om forskningen på lejonen i Etosha här.

Och så avslutade vi igen vid vattenhålet för att kolla på elefanten. 🙂

Jag upplevde att den öppna bilen var bekväm att åka i och att man har lättare för att komma fram till vissa ställen jämfört med vår stora buss. Men jag skulle säga att den här turen gick ut på väldigt mycket körande och letande efter djur. Vi var i områden med mer vegetation och det gick ibland väldigt länge mellan vi såg något och ofta var det en giraff på avstånd som var svår att se.

Game drive 4

Vår fjärde och sista safari gjordes på kvällen ifrån vår stora buss. Vi körde återigen runt i parken och letade framför allt efter leopard som vi verkligen ville se, men det djuret är inte lätt att hitta.

Här har vi åtminstone en noshörning. Inte helt fel att se en sådan heller.

Dessa tre giraffer var också en väldigt fin syn!

Sen var det ganska coolt att i solnedgången se jättemånga gnuer som sprang i det öppna landskapet och virvlade upp sand.

Den här fågeln fick vi se också.

Inte den mest händelserika game driven den här kvällen. Men vi hade ju sett alla “vanliga” djur och var på jakt efter leoparden, men någon sån tur hade vi inte tyvärr.

Vattenhålet vid Okaukuejo camp

Även den andra dagens camp, Okaukuejo camp, hade ett vattenhål. Vi gick dit innan det var dags för middag och fick se en ännu mäktigare syn än vi fått se dagen innan. Först hängde det ca 10 giraffer vid vattenhålet som ju måste dricka på sitt speciella sätt. Sen plötsligt är det ett 20-tal elefanter som beger sig med bestämda steg mot vattenhålet. Alla stod hänförda och försökte ta in det vi såg! Efter en kvart hade de alla släckt törsten och begav sig ut i kvällen igen.

Det var svårt att få snygga bilder då solen stod lågt och det var motljus, men det var verkligen en häftig upplevelse även detta. Bilderna gör det inte alls rättvisa!

Både i Sydafrika och tidigare dagtid i parken hade vi sett enstaka elefanter. Men just hjordar av elefanter var något jag såg fram emot att se på safari. Så jag hade tidigare varit lite besviken av att bara sett enstaka. Så ja, det här var häftigt!

När elefanterna gått stannade vi kvar ett tag för att se om det dök upp något mer kul. Vi såg några giraffer vid horisonten och lite senare kom en noshörning och drack lite.

Att åka på safari i Etosha nationalpark är verkligen en häftig upplevelse. Det är så kul att se alla dessa vilda djur i sin naturliga miljö. Resan gjordes i december 2022 när jag var på gruppresa i Namibia. Jag upplevde inte alls att det var trångt eller mycket folk i parken. Lite då och då såg man några andra bilar och det var lite folk vid vattenhålen på våra boende. Vi fick några häftiga djurupplevelser som inte kommer glömmas i första taget.2 thoughts on “Safari i Etosha nationalpark i Namibia”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *