På gruppresa i Namibia med Nomad Tours

På gruppresa i Namibia med Nomad Tours

Gruppresan till Namibia med Nomad Tours var en av de bästa resorna jag gjort i mitt liv! Jag är så glad att jag vågade boka en gruppresa och gick lite utanför min komfortzon. Det var så himla kul att träffa massa människor från hela världen och uppleva Namibia tillsammans med dem. Det var så bekvämt att man knappt behövde tänka så mycket själv utan allt fixades till oss. Vi behövde bara hoppa in i bussen och sen blev vi serverade både mat och olika sevärdheter.

Jag var innan resan lite rädd för att jag skulle bli utmattad av att totalt resa runt i fem veckor (innan detta var jag tre veckor i Sydafrika). Men det var inte alls jobbigt och jag kände ingen stress alls. Detta eftersom under Namibiaresan behövde jag själv inte ha koll på nånting mer än mig själv. Jag ville verkligen inte resa hem när det var dags efter 13 dagar. Dessutom har jag fått mersmak på Afrika och vill väldigt gärna uppleva mer av den världsdelen framöver. (OBS! Det här inlägget är inte sponsrat.)

Varför bokade jag en gruppresa?

Ni som känner mig eller har följt mig ett tag har säkert förstått att jag gärna sätter ihop min egen resa när jag ska resa nånstans. Jag brukar göra ordentlig research inför en resa och kolla upp allt från boende, sevärdheter och transportmedel på egen hand. Det har alltid kommit naturligt för mig och varit något jag gärna gjort för att jag ska få se precis det jag vill på resmålet, på mina villkor.

När det var dags för mig att åka till Namibia började jag min research på samma sätt, jag kollade upp vilka de största sevärdheterna var och kom fram till vad jag helst ville se. Det visade sig dock att lokaltrafiken inte är så utvecklad där utan hyrbil är det som gäller för att ta sig runt på egen hand. Jag var inte speciellt sugen på att köra jättelånga sträckor i öknen helt själv så förvånande nog började jag istället fundera på om jag faktiskt skulle testa att göra en gruppresa. Det som inte lockat med det tidigare har varit att jag tänkt att det varit ett stressat schema och att det inte skulle medge lika mycket tid till fotografering, som jag ju vill ägna mig åt. Men jag var sugen på Namibia så jag kollade ändå upp olika gruppresor.

Jag började leta efter gruppturer som skulle passa att genomföra i samband med min Sydafrika-resa. Först var jag inne på att jag skulle flyga till Namibia innan eller efter Sydafrika och åka runt där. Jag var inne på flera av de populära stora gruppreseföretagen jag hade koll på, så som Intrepid och Gadventures och letade efter en passande tur. Jag hittade dock ingen resa jag föll för helt och hållet efter jag hade satt upp mina “viktigaste” platser jag ville besöka under min första research av landet.

Så jag fortsatte djupare in i den vida webben och av en slump stötte jag på ett företag som jag aldrig hört talas om innan som hette Nomad tours. Det här företaget hade en resa som utgick från Kapstaden och fortsatte norrut genom landet och in i Namibia för att sen avslutas i landets huvudstad, Windhoek. Jag föll för resan direkt, som dessutom inte var jättedyr. Jag hittade något enstaka blogginlägg om bolaget och bestämde mig för att boka.

Nomad Tours olika gruppresor

Söker man på bolagets hemsida så ser man att de har ett gäng olika resor att välja mellan i södra och östra Afrika. Det som jag inte förstod innan resan men som jag blev varse om under turens gång var att många resor sitter ihop. Jag åkte den gruppresan som heter “Best of Namibia – North“. När jag träffade upp de andra resenärerna i Kapstaden första dagen visade det sig att de flesta påbörjade en gruppresa på 21 dagar, från Kapstaden till Viktoriafallen. Det var till och med tre personer som skulle resa i 42 dagar, från Kapstaden, genom Namibia, Botswana, Zambia, Malawi, Tanzania och sen avsluta i Nairobi, Kenya. Så häftigt!

Det finns även resor som utgår från Johannesburg till Mocambique, Zimbabwe, från Kenya till Uganda o.s.v. och många av dem är uppdelade i etapper så man inte behöver åka på de längsta turerna om man inte kan eller vill. Vissa turer, som den jag åkte, går att göra i båda riktningar, så man kan välja det hållet som passar en själv bäst.

Inför resan

Bolaget har väldigt bra dag-för-dag-beskrivningar för sina gruppresor på hemsidan. Här står det vilka boenden man kommer bo på, vad man kommer göra under dagarna och om det kommer finnas valbara aktiviteter under resans gång. Utöver detta beskriver de också hur det är att åka på deras resor, att man förväntas hjälpa till med att laga mat och diska och sånt. Även att det är viktigt att visa hänsyn till sina medpassagerare och annan matnyttig info. Självklart finns det också packlistor.

När turen slutar kan bolaget hjälpa en med att boka in en natt på ett hotell,  det är smart att ta det hotellet som de rekommenderar, i alla fall önskar jag att jag gjort det istället för att välja ett annat hotell. Det blev bara krångligt för mig.

Inför resan ska man ladda ner den senaste versionen av sin “tour dossier” för att ha all den senaste infon. Det kan vara något boende längs resans väg som ändrats o.s.v. Just vad man gör på varje dag är dock inte tvunget att läsa, det var flera på min resa som inte hade koll på vad som väntade. På den står det också vilken plats som turen startar och slutar.

För egen del var jag lite nervös inför resan. Hur skulle det bli att hänga med främmande människor i två veckor? Hur skulle det vara att sova i tält och kanske inte känna sig fräsch? Och hur skulle jag klara av värmen?! Allt gick mycket bättre än jag trodde som tur var.

Nomad Tours koncept

Jag gillade verkligen konceptet med att åka buss, titta på utsikten, få god mat serverad och besöka fina sevärdheter. Det som satte guldkant på resan var såklart alla trevliga människor man träffade. Men utöver detta spelar också guiderna en stor roll. Som våra förklarade för oss så får alla en gedigen utbildning i inte bara historia och intressant information, utan även i matlagning. Och god mat är ju faktiskt väldigt viktigt. De som är med på turerna är en guide och en chaufför. Jag upplevde att de var väldigt stolta över att vara en del av det här bolaget och de hade till och med jobbat på andra gruppresebolag tidigare och kunde därför jämföra med dem.

Bolaget vill också bidra till att den lokala turistnäringen får sitt av oss turister som kommer dit. Därför är guiderna oftast guider under själva bussresan. Väl på plats vid olika sevärdheter och platser så är det lokala guider som är experter på sitt område som berättar om allt.

Kostnader

Det som ingick i priset på den turen jag bokade var all transport, alltså från vi möttes upp på startpunkten tills vi kom till slutpunkten. Inte att förglömma ingick då också väldigt bra guider som var mycket informativa och roliga. Boendet ingick, antingen tält eller hotellrum beroende på vad man valt. Trots att jag valt tält fick jag ändå sova två nätter i hotellrum när vi var i en stad. Utöver detta fick vi mat serverad varje dag, frukost, lunch och middag. Vid något tillfälle åt vi på restaurang, men det var självvalt. Det ingick också aktiviteter, antingen med eller utan extern guide. De gångerna vi hade extern guide så var det bra att dricksa dessa. Och när vi hade valbara aktiviteter kostade dessa extra. Det som man la pengarna på under resans gång var då extra aktiviteter, snacks och dricka, souvenirer och dricks till olika guider.

I Namibia går det att betala med både namibiska dollar (NAD) och sydafrikanska rand (ZAR). De är värda lika mycket och pengarna blandas hejvilt. Dock går det inte att använda de namibiska dollarna på samma sätt i Sydafrika! 1 NAD = 1 ZAR = 0,6 SEK.

När jag åkte på den här resan kostade den ungefär 16 000 kr. Då bokade jag tält och med enkelrumstillägg. Det skulle jag säga är ett väldigt bra pris för en resa på 13 dagar med bra guider och sällskap samt tryggheten man får. Väl på plats sen gjorde jag av med ytterligare några 1000 kr till på såna saker som jag nämnt ovan.

Life on the road

Livet på gruppresa med Nomad Tours är väldigt enkelt och roligt i många avseenden. Dagarna börjar antingen tidigt på morgonen (vid 04-tiden) för att hinna med en soluppgång eller vid normala tider som 7-8-tiden. Då får man frukosten serverad vid bussen och kan äta den i lugn och ro. Därefter är det mycket bussåkande som gäller. Det är ofta långa sträckor att åka på resorna i Afrika vilket betyder mycket tid som spenderas i bussen. I bussen kan man antingen socialisera med sina medresenärer eller studera det häftiga landskapet utanför. Vissa dagar åkte vi inte så långa sträckor utan de ägnades åt att upptäcka ett specifikt område. Men det blev överlag många timmar i bussen varje dag.

Men det hinner nästan aldrig bli långtråkigt i bussen. Jag upplevde att den turen jag åkte var väl genomtänkt. Trots det öde landskapet och stora avstånden i Namibia var rutten planerad så vi lite då och då stannade för att handla något eller gå på toa. Vi fick också mycket information av guiderna om landskapet, historian och människorna i landet.

I princip alla måltider under resan tillagas vid bussen och äts också i närheten av den. Bussen är ens trygga punkt i tillvaron på en resa med Nomad. Oftast så åts lunchen vid någon rastplats längs med vägen och vi satt då i en ring på några stolar i skuggan av några träd.

På kvällarna var vi ofta trötta efter en heldag antingen i bussen eller med aktiviteter. När vi kommit fram till vår camping hade vi tid för ett dopp i poolen och en dusch. Därefter serverades återigen en smarrig middag vid vår buss.

Boende

Resorna går att välja att göra som camping eller accomodated, alltså tält eller i rum. Jag valde tält eftersom det var billigare. Man kan också välja om man vill dela rum/tält med någon eller köpa till enkelrumstillägg. Vid de flesta campingplatser man kommer till så går det att uppgradera till rum om man känner för det och om det finns några lediga. Vi alla gjorde det på ett ställe där det var väldigt billigt. Halvvägs in på vår resa var vi två nätter i staden Swakopmund, då fick alla också ett hotellrum och behövde inte sova i tält.

Till tältet så ingår en madrass, men man behöver ha med sig egen kudde och sovsäck/reselakan. Det blir dock kallt på kvällarna i Afrika så det är bra om man har mer än ett tunt lakan.

Jag hade inget emot själva sovandet i tältet. Det som var lite jobbigt var att sätta upp tältet var det första man skulle göra när man kom fram till en plats istället för att gå direkt till poolen. Man behövde också vara två stycken vilket var lite störigt tyckte jag som oftast var mycket snabbare än alla andra. Det var dock bekvämt att tälten alltid var väldigt nära vår buss där vi hade vår packning.

Campingplatserna var ganska bra de flesta av dem också. Det fanns gemensamma toaletter och duschar som funkade bra. Eftersom vi var i ett ökenland var det ofta väldigt varmt och fuktigt där inne, men det är väl en småsak egentligen. På de flesta ställena vi bodde på fanns det också pool som vi kunde nyttja och svalka oss i. För de som hade rum verkade rummen vara ganska bra på de flesta ställena också, kanske inte några lyxrum, men ändå.

Maten

Maten var verkligen över förväntan. De båda anställda var riktigt bra på att laga mat till oss. Det var allt från grillat kött till pastasallad. De varierade maten bra även om de såklart återanvände samma råvara två måltider i rad. De var också duktiga på att tillhandahålla vegetarisk mat. Det var 4 vegetarianer och 1 vegan på resan och de var också nöjda. Lite trött blev man på maten på slutet, men det grundar sig inte i kvalitén på maten. Vid något tillfälle lagade de mat i ett kök på en av våra boenden och gjorde då traditionell mat från Zimbabwe (där de kom ifrån). Väldigt kul och gott faktiskt!

Innan resan så stod det att man förväntas hjälpa till med att plocka undan disk och ta fram stolar o.s.v. Det var dock inga större grejer man behövde göra utan bara vanlig hjälpsamhet som krävdes av oss.

Aktiviteter

Det hör ju till att göra olika aktiviteter när man åker på gruppresa. Vi besökte Namiböknen, Quiver Tree Forest och åkte på safari i vår stora buss som allt ingick i resan. Flera lokala guider togs in och pratade om sina specialområden. Utöver detta hade vi valbara aktiviteter vid tre tillfällen. Vid Orange River fick man välja om man ville paddla eller bara chilla på hotellet. Vi hade en heldag i Swakopmund där man fick göra vad man ville. Jag och flera andra åkte då sandboarding och quad biking (sjukt kul), medan några hoppade fallskärm eller bara gick runt i stan. I Etosha fick vi också välja om vi ville åka på game drive från en liten bil eller åka runt i bussen. Mycket roligt fick vi göra!

Överlag fick vi lära oss mycket under resan. Det var allt från Namibias historia, till information om naturen och landskapet samt om ursprungsbefolkningen i landet.

Bussen George

Bussen som vi åkte runt i under resan var ett väldigt stort schabrak! Något vi fick lära oss direkt på resan var att man aldrig fick kalla fordonet för “buss”. Varje buss som de har i bolaget och kör runt med har fått namn från olika musiker. Vår hette George efter George Harrisson. Det var därför George vi kallade den. Vi fick inte säga “the truck/bus”. 🙂 Så vi åt vår mat vid Restaurang George och spenderade mycket av vår tid i George.

Sätena i George

I bussen finns det 20 stycken vanliga säten. De är placerade som på en vanlig buss med två säten vid varje sida om mittgången. Längst fram i bussen finns ett “sällskapsrum” där 4 säten är riktade mot varandra. Där sätter man sig de dagarna man känner för att vara social och lära känna sina medpassagerare under resans gång. Guiderna uppmanade oss att byta platser varje dag så vi fick sitta med nytt folk hela tiden. Jag satt där framme då och då, men de dagarna jag kände för att sova eller lyssna på ljudbok var det skönt att sitta själv vid ett fönster! Det var ganska skönt att vår tur inte var helt full med folk så man kunde ha lite plats bredvid sig.

Bussen hade bälten och det uppmuntrades att man hade dem på sig, speciellt när det var dags för poliskontroller. Men de flesta använde inte dem.

Till varje säte (utom två som är i mitten i sällskapsrummet) finns det stolsfickor där man kan förvara det man vill använda under själva bussresan. De flesta använder fickorna till vatten och snacks! Väldigt praktiskt. Det finns också USB-laddare till varje plats så man kan ladda sin mobil.

Såhär kunde det se ut på min plats: vatten, snacks och våtservetter!

Skåp till väskor

Enligt packlistan som man får av företaget bör man inte resa med en hård resväska, utan en mjuk ryggsäck eller bärsäck. Detta eftersom man ska kunna förvara sin väska i skåpen som finns längst bak i bussen. Dessa skåpen är 80 cm djupa och har en längd och bredd på 35 cm. Man behöver ta med sig ett eget hänglås att hänga på skåpet. Jag tyckte det var stor plats i skåpen och jag fick oftast plats med det jag behövde där. Jag hade som tur var också ett skåp som var långt ner så jag kunde rota i skåpet och ta ut det jag ville och behövde inte ta ut hela på en gång. Det var lite jobbigare för dem som hade skåpen längst upp och inte var så långa.

Förutom dessa skåpen så fanns det också hyllor ovanför sätena där man kunde förvara det man ville, förslagsvis det man använder under dagen när man hoppar av på olika stopp.

AC

Något som var lite avskräckande innan resan var att dessa bussar inte har någon AC. Det funkade ändå dock förvånansvärt bra. Fönstren gick såklart att öppna och det var så man fick kyla av sig. Det var dock inte så smidiga fönster, vilket var något av det sämsta med bussarna. De var riktigt tröga att framför allt stänga så det var inte så lätt att stänga och öppna som man ville. Det finns både små och stora fönster och de stora kunde inte vara öppna när vi körde på platser där det var allt för sandigt, då fick vi öppna de små fönstrena och köra på “small AC” som de kallade det. Som sagt, det gick förvånansvärt bra, men någon dag var det också riktigt varmt i bussen när vi gjorde en game drive genom bussen och därmed inte körde så snabbt så ingen luft kunde fläkta oss.

Vatten

Vattnet i Namibia är faktiskt drickbart på flera ställen. Så på många boenden vi hade vi fyllde vi bara våra vattenflaskor från kranarna. Annars besökte vi många mataffärer och kunde där köpa på oss vatten om vi ville. Om man inte ville köpa vatten själv så fanns det också möjlighet att få vatten på bussen. Längst bak i bussen satt en maskin som kunde ge oss filtrerat vatten att fylla våra vattenflaskor med. Den pajade några gånger, men den funkade oftast bra och gav oss drickbart vatten.

Förvaring kylvaror

Längst fram i bussen, vid sällskapsrummet, fanns en stor frysbox där guiderna förvarade maten vi skulle äta. I den fick vi inte lägga våra egna saker, utan var hänvisade till en vanlig kylväska längst bak i bussen. Till den fick vi köpa vår egen is och kunde där förvara lite av våra egna saker. Många köpte öl eller vin och förvarade i den. Där bak vid den kylväskan fanns också soptunnan.

Övrig förvaring

Allt som vi behövde under resans gång förvarades på bussen. George hade många bra fack som man kom åt utifrån där tält, madrasser, köksutrustning, bord och stolar kunde förvaras. Väldigt smidigt att vi fick plats med så mycket. De lagade till och med maten direkt från bussen.

Reservdäck

Det fanns också förvaring för reservdäck! Och under vår tur på 13 dagar fick vi punktering två gånger, så det var ju bra att vi hade reservdäck. Trots stora ordentliga däck så är det oundvikligt med punktering på de afrikanska vägarna. Men det är bara att gilla läget. Förhoppningsvis finns det någon skugga att ta skydd i medan guiderna löser däckbytet som de aldrig gjort annat.

Packlista

På hemsidan finns det information om vad man bör packa med sig på sin resa. Det är allt det vanliga gällande hygienartiklar, kläder för varmt väder, badkläder och så vidare. De påminner också om att kvällarna och nätterna i Afrika faktiskt kan vara kyliga, så man ska inte glömma en jacka och långbyxor.

Utöver det som står på bolagets egna sida rekommenderar jag några extra praktiska grejer som gör resan lite bekvämare:

  • Slip in sandaler – Jag levde i mina fejk-Birkenstock och det var guld värt!
  • Stor påse – Om du tältar så rekommenderas en motsvarande stor blå IKEA-påse. Då kan man ta det man behöver från skåpet (sovsäck, duschgrejer, morgondagens kläder o.s.v.) i den och låta resten ligga i skåpet. Påsen fungerar då som en “camp”-väska. Man vill inte ta ut hela stora väskan varje kväll.
  • Sjalar – Jag gillar verkligen sjalar och tycker de har så många användningsområden. Svep den om dig när du blir kall, torka dig efter badet, använd som skydd mellan dig och sätena eller som picknickfilt.
  • Resehandduk – En liten resehandduk var det jag hade med mig istället för handduk som tar så mycket plats. Funkar mycket bra tycker jag.
  • Keps eller solhatt – Solen är stark! Det här står i och för sig på deras sida också, men jag brukar själv sällan använda keps, men hade med mig en på resan och det var riktigt skönt.
  • Bekväma kläder – Gällande kläder så ta något som du trivs i under varma dagar. För egen del kan jag inte ha något tight om magen när det är så mycket sittande. Jag hade med träningskläder för de svettiga aktiviteterna och det gillade jag. Och mitt bästa trick är en bekväm bikini-bh om dagarna för att slippa svettas och skavet från vanliga byglar.

Sen inte specifikt för just den här resan, men har du inte skaffat det än så rekommenderar jag verkligen midjeväska och mobilhalsband. Det är så skönt att alltid ha sina värdesaker nära och ha mobilen nära för att kunna fota eller kolla på kartan.

Vem passar det att åka?

Efter ungefär halva resan så fick vi nya människor på turen och en som (planerat) hoppade av. Men om jag utgår från när vi började i Kapstaden var vi 18 personer på resan. Då var det 3 st killar och resten tjejer. Tre par reste tillsammans och resten var soloresenärer. Åldrarna var allt från 23 till 61 år. De flesta var väl mellan 28-45 skulle jag säga. Många av dem hade rest mycket tidigare och vissa hade inte rest så mycket. Men det var ett härligt gäng!

Jag skulle säga att en resa med Nomad i Afrika passar den som är lite äventyrlig av sig. Det är också ett billigt och effektivt sätt att uppleva Afrika på, så om man vill se mycket på kort tid och inte betala jättemycket är det ett jättebra alternativ. Det är också perfekt för den som inte har någon att resa med och/eller vill resa med likasinnade människor från hela världen. Det är ett väldigt kul och spännande sätt att resa på. Är man inte så social skulle det kunna bli jobbigt, men det är helt okej att vara lite blyg och man kan helt klart dra sig undan ibland om man behöver det. Jag har full förståelse för det då jag själv är en som behöver min egentid.

Det som är bra är att det går att välja mellan tält eller hotellrum så man kan få det lite mer bekvämt på kvällarna och nätterna om man så önskar. Jag tror jag kommer boka med rum istället för tält nästa gång jag reser med Nomad. Är man alltför bekväm av sig, inte klarar av att vara utan wifi, AC eller kan gå bushy bushy (gå på toa i buskarna) ska man kanske tänka om innan man bokar en sån här resa. Men å andra sidan kanske man ska tänka om gällande att besöka vissa delar av Afrika också då…

Som sagt är jag väldigt nöjd med min resa till Namibia och planerar redan när jag kan komma tillbaka till Afrika och upptäcka mer!2 thoughts on “På gruppresa i Namibia med Nomad Tours”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *