Min guide till Koh Chang

Min guide till Koh Chang

Koh Chang är den tredje största ön i Thailand med ungefär 5000 invånare. Ön ligger i pronvinsen Trat som ligger i östra Thailand, nära Kambodja. Tillsammans med 51 andra öar utgör ön Mu Koh Chang Marine National Park. Än så länge är ön inte alls lika exploaterad som de västra delarna av Thailand och exempelvis dess största ö Phuket. Men mer och mer människor börjar hitta även hit och ön blir mer och mer populär. Ön lockar både backpackers, familjer och även lyxresenärer. Ko Mak och Ko Kut är två andra fina öar som ligger i närheten och som man lätt kan ta sig till från Koh Chang.

Med lite fantasi kan man se att formen på ön Koh Chang liknar ett elefanthuvud. Det sägs att det är därför ön kallas “elefantön” och därifrån den fick sitt namn. Chang betyder nämligen elefant på thai.

Att ta sig till Koh Chang

På de norra delarna av Koh Chang ligger färjeterminalen som heter Koh Chang pier. Det är hit alla färjor från fastlandet i Trat kommer in. För att ta sig till Trat kan man antingen komma med bil eller flyga till Trat flygplats. På flygplatsen väntar det shuttlebussar för passagerare som vill åka till Koh Chang. När man landar på den väldigt lilla flygplatsen köper man en biljett vid turistkontoret och säger vart på Koh Chang man vill åka. Därefter placeras man i en lämplig bil som tar en från flygplatsen, med färjan och sen hela vägen till hotellet man önskat. Väldigt smidigt att man inte behöver boka det i förväg om man inte vill.

På de södra delarna av ön, ungefär 25 km från Koh Chang Pier ligger en annan hamn som heter Bang Bao. Härifrån kan man ta speedboat till grannöarna Ko Kut och Ko Mak. Bang Bao är en liten fiskeby och en egen liten sevärdhet. Här hittar man fiskrestauranger, några dykbutiker och souverniraffärer.

Att ta sig runt på Koh Chang

Koh Chang är väldigt kullig och hela inlandet är fullt med djungel. De flesta byar och hotell ligger på de västra delarna av ön där det finns massvis med vackra stränder och saker att göra. Om man vill ha en lite mer avskild semester verkar det vara bäst att satsa på östkusten. Det är svårt att ta sig mellan västra och östra delen på grund av terrängen och djungeln på ön dock. Det finns en väg som sammanlänkar den västra och östra sidan och den ligger i norr, vid Koh Chang pier. I söder finns det ingen väg än, det saknas ungefär 4 km. Så är man längst i söder och ska österut får man gott köra runt hela ön.

Det bästa sättet för att ta sig runt på ön är songthaew. Det är en typ av taxi. Om man besökt andra delar av Asien känner man säkert till tuk tuks som finns lite överallt. Songthaew är mycket större och är inte heller alls lika billig som tuk tuks. Jag var lite förvånad över priserna faktiskt när jag använde dem för att resa mellan olika byar och stränder på västkusten.

Det finns såklart också möjlighet att hyra moppar här. Det är dock inget jag rekommenderar om man aldrig kört innan. Ön har väldigt mycket backar och ganska intensiv trafik. Jag såg någon som trillade från sin moppe i en av de väldigt branta backarna som finns på de södra delarna av ön. Detta trots att hen körde långsamt.

Stränder och byar på Koh Chang

Den västra delen av Koh Chang har vackra stränder med mjuk vit sand och kristallklart vatten. Om vi börjar norrifrån så har vi White Sand beach, Klong Prao beach, Kai Bae beach, Lonely beach och Klong Kloi beach i söder. Dessutom några mindre eller privata stränder mellan dessa.

Jag besökte Koh Chang över nyår 2018 och bodde på Kai Bae beach i 5 nätter. Som vanligt läste jag på om alla stränder och platser innan resan och det slutade med att jag bokade ett hotell nära stranden i Kai Bae beach. Valet föll på den här stranden eftersom den låg i mitten och hade ungefär samma avstånd till stränderna i norr och söder. Jag ville ju hinna kolla in de flesta av dem!

White Sand beach

Det här är helt klart den mest populära stranden med många hotell och restauranger precis vid stranden. Byn här är också den mest hektiska med mycket trafik och en del mindre butiker och matstånd. Man kan också hitta nattklubbar, kaféer och matbutiker här. Jag fick inte den bästa känslan av den här stan, inte bara för att det gick en stor väg rakt igenom allt, men det var helt enkelt inte riktigt den känslan jag letade efter.

När jag först kom till White Sand beach hade jag inga förväntningar alls eftersom jag visste att den var så populär. Jag tog en songthaew och hoppade av direkt i de södra delarna av byn. Härifrån gick jag till stranden och promenerade sedan på stranden norrut. Till en början kunde jag typ inte se sanden för alla människor! Det var så mycket folk här, och så mycket svenskar. Fotona nedan är från lite längre norrut dock och inte där det var så packat.

Jag lämnade snabbt det mest packade området och fortsatte gå norrut. Där passerade jag bland annat en strandrestaurang som heter The Rock som såg väldigt trevlig ut. Ju längre norrut jag gick ju färre folk och finare strand blev det.

När jag till slut kom till de nordligaste delarna var det verkligen en helt annan plats jämfört med längst i söder. Det var såå himla fint, lugnt och bara helt perfekt. Det var nästan inget folk där mer än några kvinnor som sålde massage. Kanske var det så folktomt här eftersom det knappt fanns byggnader eller restauranger? Oavsett så trivdes jag verkligen här. Bara en kort promenad härifrån fanns det också två små söta strandrestauranger. På den jag valde att äta lunch spelade de Elvis Presley som gjorde stämningen här ännu bättre.

Min plan för dagen var att se White Sand beach innan lunch och sen fortsätta till Klong Prao beach, så det var det jag gjorde. Men jag skulle ha stannat här, då det var så härligt!

På kvällarna flyttar restaurangerna ut sina serveringar en bra bit på stranden. Många restauranger såg väldigt mysiga ut och det är ju något speciellt med att äta god mat, lyssna på havet och ha sanden mellan tårna.

Klong Prao beach

Söder om White Sand beach ligger den längsta stranden på ön, nämligen Klong Prao beach. Den här är också väldigt fin och har några hotell, men inte alls lika många som White Sand beach. Stranden sträcker sig flera kilometer och jag såg inte alls hela. Men jag gissar att stranden har en trevlig mix av strandliv med strandrestauranger men också platser där det är lite lugnare. Byn Klong Prao ligger inte direkt vid stranden så på vissa platser fick man gå lite längre för att ta sig till stranden.

Kai Bae beach

Det här var stranden som låg där jag bodde. De norra delarna av stranden som var närmast mitt hotell var inte de bästa i min mening. Det var ganska mycket folk i ett litet område, men annars en okej strand ändå. Men på den här ön har de elefanter som turister kan betala för att rida på och bada med… Jag vet inte hur de tar hand om elefanterna här, men jag gillade inte att se dem i koppel.

Om man fortsätter söderut på stranden blir det finare dock. Går man tillräckligt långt kommer man till Porn’s restaurang. Det var en väldigt mysig och bra restaurang med fin utsikt över havet och mycket bra mat.

Precis som för de andra byarna så ligger centrum av byn längs med huvudvägen som går rakt igenom. Här i Kai Bae var vägen dock mycket smalare än i byarna i norr. Tyvärr är det inte heller så trevligt att hänga vid en väg hela tiden. Man måste vara extra försiktig och det blir ju ett jäkla liv av trafiken. Men om man kan bortse från detta är byn ändå ganska trevlig. Det finns många restauranger att välja mellan och några små souvenirbutiker också. Självklart går det också att få massage, manikyr, pedikyr och boka olika turer med mera att göra här.

Lonely beach

En annan väldigt trevlig strand! Det är tydligen hit alla backpackers tar sig när de kommer till Koh Chang. Här ska det finnas ett roligt nattliv och är the place to be om man vill festa. Eller om man vill se apor…

Klong Kloi beach

Och så längst ner i söder hittar vi Klong Kloi beach. Det ligger några hotell precis vid stranden som har solsängar till sina gäster. Om de inte är upptagna av hotellets gäster får utomstånde hyra dem också. Även denna stranden har vissa delar där det är mycket folk och delar där det är lite folk. Jag gillar alltid stränder som har lite restauranger för att äta lunch och lite dricka på, men samtidigt att man kan hitta en plats på stranden där man inte behöver lyssna på andras samtalsämnen. Precis det hittade jag här.

Det var det! Mitt besök på Koh Chang var riktigt bra. Jag njöt av att utforska ön och besöka flera av stränderna här. Om jag hade haft mer tid hade jag åkt på någon snorklingstur till någon av småöarna utanför Koh Chang och besökt vattenfallet på ön. Men ibland är det svårt att hinna med allt man vill och samtidigt hinna koppla av. Men jag är väldigt nöjd med min resa.

Förresten, missa inte Kai Bae utsiktsplats varifrån man får en fin utsikt över öarna utanför. Jag åkte hit och tittade på solnedången, den sista solnedgången på 2018.1 thought on “Min guide till Koh Chang”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *