Höga Kusten – Skuleberget

Höga Kusten – Skuleberget

En av de mest populära – och lättillgängliga – sevärdheterna i Höga Kusten är Skuleberget. Det är ett av alla berg med fin utsikt i området och ligger precis vid E4:an. Toppen av berget är 295 meter över havet och sidan mot vägen är nästan helt vertikal.

För att hitta till Skuleberget följ skyltarna mot antingen Friluftsbyn eller Naturum Skuleberget. Det finns gratis parkering på båda platserna och de har ett bra utgångsläge för att ta sig till toppen.

För att nå toppen kan du antingen vandra eller ta liften. Förutom det kan man också klättra upp med Via Ferratta.

Skidliften för att ta sig upp till toppen kostar 120 kr tur och retur. Liften ligger nära Friluftsbyn, så följ skyltarna dit om ni vill åka upp. Från Friluftsbyn kan man ta den vanligaste vandringsleden upp på berget på den södra sidan. Den är lång men inte så brant. Den här stigen går att nå från Naturum också, härifrån är det också nära till den kortaste men brantaste vägen upp.

Jag parkerade vid Naturum där jag fick en karta över Skuleberget. Sen gick jag uppför berget längs den brantaste stigen till rövargrottan. Det var ganska svårvandrat med många stora stenar att kliva över.

Efter 400 meter når man den gamla rövargrottan. Här passar det bra att stanna upp och vila och titta på utsikten. Det var väldigt varmt när jag var här så jag satte mig i skuggan i grottan en stund innan jag vandrade vidare. Enligt legenden så bodde det rövare här på 1600-talet.

Och efter ytterligare 200 meter vertikal klättring är man uppe på toppen. Kolla in den här utsikten, det var det värt!

På toppen finns en liten stuga med restaurang som säljer både mat och godis. Jag var tvungen att smaka de populära våfflorna. Mycket gott.

Det finns en led på 900 m som går runt toppen för att se utsikten åt alla håll. Den var jag ju tvungen att gå när jag ändå var här uppe.

Det var väldigt svårt att sluta stirra på den fina utsikten så jag satte mig ner ett tag till och bara njöt innan det var dags att gå ner igen.

På nervägen tog jag den södra vandringsleden som är 2,5 km. Det var väldigt lätt vandring neråt då det inte var så brant. Det var också fin utsikt hela vägen.

Jag rekommenderar verkligen ett besök till Skuleberget om ni är i området. Om ni bilar norrut (eller söderut för den delen) är det ett perfekt ställe att stanna på för att sträcka på benen. Oavsett om ni tar liften upp eller väljer att vandra upp kommer det vara värt ett stopp.1 thought on “Höga Kusten – Skuleberget”

  • Vilken utsikt ja!

    Innan jag läste och såg våfflan så tänkte jag “Där skulle man suttit med en våffla” haha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.