Två veckor i Skottland

Två veckor i Skottland

I juli 2022 reste jag runt i Skottland under två veckor. Skottland är ett spännande land som erbjuder så mycket fin natur, historiska slott och pittoreska byar. Det skotska höglandet är känt för makalöst vackert landskap och jag blev inte besviken!

Resrutt två veckor i Skottland

Överblick

 • Ballachulish: 3 nätter
 • Eilean Donan
 • Portree, Isle of Skye: 6 nätter
 • Inverness
 • Stonehaven: 1 natt
 • St Andrews: 1 natt
 • Anstruther: 1 natt
 • Edinburgh: 3 nätter

Jag valde att resa runt i Skottland med hjälp av kollektivtrafik istället för att hyra bil. Rutten som jag tog och platserna jag besökte är markerade på kartan nedan. Alla restider jag skriver om nedan är med hjälp av kollektivtrafik.

De blåa plupparna är numrerade i den ordningen som jag besökte dem. Det var där jag hade boende under resan. De gröna är vandringar som jag gjorde eller ville göra… Lila är platser jag besökte under någon timme när jag var på väg till nästa ställe. De gula är andra sevärdheter.

Ballachulish – Dag 1-4

Edinburgh flygplats till Ballachulish: Nästan 5 timmar inklusive bussbyte i Glasgow.

Jag åkte hemifrån väldigt tidigt för att ta morgonflyget från Arlanda till Edinburgh. Flygplatsen i Edinburgh var liten och det var väldigt smidigt att ta sig ut därifrån. Första bussen åkte till Glasgow där jag hann med en lunch innan jag tog nästa buss till Ballachulish. Landskapet förändras längs med vägen från slätter och landsbygd till berg och dalar.

Ballachulish är en liten by som ligger i närheten av byn Glencoe. Här finns det massor av härliga vandringsleder och berg att bestiga. Här hade jag några bra dagar där jag vandrade på allt från enklare promenadstråk till vandring upp för berg. Området är verkligen jättefint, men det är inte ens hälften av allt folk som är på Isle of Skye. Är det vandring du är ute efter är det hit du ska!

Slottet Eilean Donan – Dag 4

Ballachulish till Eilean Donan: 2,5 timme. 

Dag 4 skulle jag åka vidare till Isle of Skye. Bussen på vägen dit stannar vid slottet Eilean Donan som är ett väldigt populärt besöksmål, så jag passade på att hoppa av här. Jag hade ca 3,5 timme här vilket var i längsta laget om man inte planerar att äta eller något också. Värt ett besök om man har vägarna förbi.

Portree, Isle of Skye – Dag 4-10

Eilean Donan till Portree: Ca 1,5 timme.

Isle of Skye valde jag att bo i Portree som är en väldigt bra bas för att upptäcka ön. Här tog jag en guidad tur för att se flera populära platser på ön. Jag åkte också runt med lokalbussarna till olika vandringar. Även Portree är en trevlig liten by att besöka! Jag gillade att flera fina vyer är tillgängliga även för de som inte är vana vandrare. Det är nog det som gör det till ett så turisttätt område.

Inverness – Dag 10

Portree till Inverness: Ca 3,5 timme. 

Den här dagen skulle bli en lång resdag från Portree på Isle of Skye till Stonehaven på den östra sidan av Skottland. Jag lämnade Portree på morgonen vid 09.20 och hade två byten innan jag var framme. Det första bytet från buss till tåg var i Inverness. Inverness är också ett populärt besöksmål i Skottland dit många åker. Här kan man förutom njuta av den historiska staden också åka för att hälsa på sjöodjuret Nessie vid Loch Ness. Det var dock inget jag skulle hinna göra nu utan jag promenerade bara en sväng och åt lite lunch. När jag kom hit var det helt plötsligt 27 grader! Lite skillnad mot de tidigare (och efterföljande) dagarna. Jag lämnade väskan i ett skåp på tågstationen för att inte behöva kånka runt på den under min korta sightseeingtur. Väldigt smidigt.

Stonehaven – Dag 10-11

Inverness till Stonehaven: Ca 4 timmar.

Från Inverness tog jag tåget till Aberdeen där jag sen bytte till buss som tog mig till Stonehaven. Jag kom till Stonehaven på kvällen och lämnade bara väskan snabbt på rummet innan jag gav mig ut. Det var skönt att röra på sig igen efter en hel dag på buss och tåg. Jag tyckte det var en mysig liten by, om än var det inte mycket liv och rörelse i stan.

Efter en god natts sömn tog jag en promenad bort till Dunnottar castle. Det är ett av de populäraste slotten i Skottland med en dramatisk historia.

St Andrews, Fife – Dag 11-12

Stonehaven till St Andrews: Ca 2,5 timme om man har tur med bytet.

Efter promenaden till slottet hoppade jag på en buss och fortsatte min resa genom landet. Bussen tog mig via Dundee till St Andrews. St Andrews är en vacker universitetsstad i regionen Fife. Här hittar man St Andrews slott, en imponerande strand och en golfbana som är en av världens äldsta.

Anstruther, East Neuk of Fife – Dag 12-13

St Andrews till Anstruther: 3o minuter.

Efter en natt i St Andrews tog jag härifrån bussen till Anstruther. Anstruther ligger i området som kallas för East Nuek of Fife. Det är en kuststräcka med små gamla fiskebyar. I Anstruther hade jag inbokat en båttur till Isle of May. Jag gjorde också en kort kustvandring mellan Anstruther och den lilla byn Crail.

Edinburgh – Dag 13-16

Anstruther till Edinburgh: Ca 2,5 timme.

Sista stoppet på min resa var den fina staden Edinburgh. Här bodde jag i tre nätter och hade god tid på mig att utforska stadens sevärdheter. Det finns massor av museer och andra saker att besöka. Men det är mycket folk här så det är bra att planera sitt besök i förväg. Jag tog en free walking tour, besökte Calton hill för utsikt över staden och strosade omkring i Gamla stan. Det fanns väldigt fina områden på flera ställen och man hade lätt kunnat spendera ännu fler dagar här.

Slutord

Jag tyckte själva upplägget och variationen på resan blev mycket bra. Till en början fick jag se de fina bergen i Glencoe-området och göra några fina vandringar. På Isle of Skye och Portree fick jag också se fin natur och göra några populära utflykter. Jag hade dock kunnat ha någon dag mindre här, men det berodde egentligen mest på att kollektivtrafiken på ön inte är jättebra och att mina knän strulade så jag inte kunde göra alla de vandringar jag tänkt. Utöver det fick jag också uppleva låglandet och storstan Edinburgh. En toppenresa helt enkelt!8 thoughts on “Två veckor i Skottland”

 • Hej, vilken magisk resa du har gjort. Jag hamnade på din fina reseblogg när jag sökte på att resa ensam till just Skottland. Har planer på att göra det själv i år. Jag har bara en fundering och jag tänkt jag kan ställa den med PM. Skulle gärna följa dina fotspår!!!

 • Grym information 🙂 Min dröm är att åka dit, nu på planeringsstadiet..Funderar på hyrbil..Men kollektivt lät inte fel heller Vad blev summan totalt?

  • Tack, kul att du uppskattar den! Riktigt häftigt i Skottland, hoppas du kommer dit. Hyrbil är ju mycket mer flexibelt men inte alltid det passar att ha det. Jag betalade 1600 kr för olika transporter på resan, alltså busskort, tåg och lokaltrafik på Skye. Sen köpte jag en rundtur som kostade ca 650 kr som tog mig runt på Skye också. Totalt la jag strax över 16000 på hotell, så jag skulle säga att det är boende som kan vara svårt att få ner till ett bra pris om man inte bokar långt i förväg. Sen la jag ca 6000 kr på annat såsom mat och inträden till saker. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *