Weekend i Bergen

Weekend i Bergen

Norge är ett fantastiskt fint land med mäktiga berg och vackra fjordar. Reser man till landets näst största stad Bergen har man möjlighet att uppleva mycket av det vårt grannland har att erbjuda. Belägen på Norges västkust och längst in i Byfjorden är staden utsatt för vädrets makter med regn 200 dagar om året. Men det är otroligt vackert oavsett väder, även om jag hade turen att få besöka staden under några soliga dagar.

Jag besökte Bergen under en weekend i maj 2022 med två kompisar. Vi spenderade dagarna med att upptäcka Bergen och åkte en dag ut på en fjordtur. Bergen ligger mellan Hardangerfjorden och Sognefjorden som är landets två största fjordar. Det gör att det finns fantastiska vyer att finna både i och nära utanför stan. Det är lätt att förstå varför Bergen kallas för “Fjordarnas huvudstad”.

Hamnen

Bergen är landets näst största stad med nära 300 000 invånare. Staden grundades år 1070 och blev under flera hundra år därefter staden där landets kungar huserade. Stadens placering vid vattnet och lite skyddad av omgivande berg och kullar gjorde staden gynnsam som fiskehamn. Området kring hamnen är en samlingsplats för människor som antingen bor i eller besöker staden. Härifrån har man också utsikt mot världsarvet Bryggen och upp mot berget Fløyen.

Nere vid hamnen ligger också en mycket välbesökt fiskmarknad. Här finns det sommartid marknadsstånd som säljer färsk fisk, grönsaker och frukt. En del av den är inomhus och är öppet året om. Här finns flera olika fiskrestauranger att välja mellan om man är sugen på något gott från havet.

Vi åt väldigt goda räkor och musslor på en av restaurangerna! Mums!

Innerstan

Inne i stan finns flera restauranger och barer och man hittar flera butiker av både okända och lite mer kända butikskedjor. Det finns även en park, caféer och fina hus att titta på. Jag gillade verkligen området med mysiga barer. Så det är helt enkelt som vilken stad som helst, men lite extra mysig!

Riktigt smidigt också att pendeltåget från flygplatsen stannar mitt i stan! På bara ca 45 minuter tar man sig enkelt mellan flygplatsen och Bergens centrum.

Minnen från Europas största trästad

Bergen är verkligen en fin stad. En gång i tiden var det inte bara en stor handelsplats utan även Europas största trästad. Nere i centrum finns ett område med gamla fina trähus som man kan strosa runt bland. Här var det väldigt rofyllt och fint att promenera omkring.

Ca 2 km från stan finns ett utomhusmuseum som heter Gamle Bergen museum. Det är ett område med 55 trähus som ska ge besökaren känslan av hur Bergen var på 1800-talet då det var Europas största trädstad. Husen stod ursprungligen runt om i Bergen och flyttades alla till samma område mellan 1949 och 1981 i samband med att museet öppnades. Vi var aldrig där, det är bara öppet sommartid, men där kan man besöka vissa av de gamla husen och kolla in hur livet var här förr i tiden. Jag kan tänka mig att utomhusupplevelsen där liknar den vi fick bland de fina trähusen inne i stan.

Bryggen

Nere vid hamnen ligger världsarvet Bryggen. Här finns färgglada trähus från Hansatiden då Bergen var en stor handelsplats. Husen är inte i original-original då de har brunnit ner och sen byggts upp igen ett flertal gånger. Men området är ändå uppsatt på UNESCO’s lista över världsarv. Ända fram till 1800-talet var Bergen Norges största stad med mycket internationellt utbyte.

Idag finns här butiker, ett museum och restauranger med härliga uteserveringar. Det var en riktigt skön vårdag när vi var här så det var väldigt mysigt med massa folk ute som drack öl i solen.

Utsikt från Fløyen

Fløyen är ett av sju berg som ligger i närheten av Bergen. Det är det enklaste berget att ta sig till från stan och är en väldigt populär plats att besöka. Det går att vandra upp på berget, men man kan också åka tåg dit med hjälp av Fløjbanen. Med hjälp av den tar det bara några minuter och så är man på toppen, 320 m över havet.

Från berget får man jättefin utsikt över staden och fjorden. Här finns också en stor lekplats och en restaurang där man kan fika eller äta lunch.

Vi begrundade utsikten ett tag och tog en liten fika innan vi gick vidare. Det finns andra små vandringsleder att gå här uppe, men vi valde att gå ner istället. Man hade kunnat ta tåget ner igen, men vi valde att gå. Vägen ner går genom en skog där man då och då får lite utsikt över fjorden mellan träden.

Det högsta berget som finns i Bergen är det som heter Ulriken. Vi hade tyvärr inte tid att åka dit, men vi såg linbanan från tåget vi tog från flygplatsen. Den toppen ligger på 643 m över havet och ser ut att ha en riktigt fin utsikt. Det får bli under nästa besök!

Bergen alltså, riktigt härlig stad! Det är inte bara omgivningarna med fjorden och de vackra husen vid Bryggen som gör det värt ett besök. Det är också bara en allmänt skön stad med härligt bar-häng.3 thoughts on “Weekend i Bergen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *