Fjordtur mellan Bergen och Flåm

Fjordtur mellan Bergen och Flåm

Under en av dagarna på vår härliga weekend till Bergen åkte vi på en dagstur. Eftersom Bergen ligger väldigt fint i fjorden är det ju självklart man vill ge sig ut på en fjordtur och se ännu mer av den härliga naturen när man är här. Vi bokade en endagstur som utgick från Bergens lilla hamn och gick hela vägen till den lilla orten Flåm och sen tillbaka till Bergen igen.

Efter en god frukost på hotellet begav vi oss till hamnen. Båten avgick kl. 08:00 vilket inte var allt för tidigt ändå. Låga moln låg över bergen, men solen tittade fram emellanåt också.

Och när färjan puttrade ut från hamnen fick vi en vacker vy över stan.

När vi åkt en liten stund sa båtens kapten att det skulle bli fina vyer och uppmanade alla att gå ut och titta. Nu passerade vi en smal passage där vi såg böljande gröna kullar och träd!

Under nästa etapp förändrades landskapet lite. Västerut var det i princip öppet hav ett tag och sen började de mäktiga bergen dyka upp.

Efter att ha åkt norrut från Bergen svängde vi nu in österut i fjordarna igen. Nu åkte vi på Sognefjorden som är Norges längsta och djupaste fjord. Här det tydligt att bergen vi hade runt om oss började bli riktigt höga med tanke på att det fortfarande fanns så mycket snö på topparna. Riktigt vackert!

Ett av ställena vi gjorde ett stopp på för att släppa av passagerare var orten Kviknes. Där finns ett stort hotell som verkar vara riktigt lyxigt.

Lite här och var finns det fina vattenfall längs med bergen. Båten körde fram till några av dem så alla kunde få sig en ordentlig titt.

Vyerna här var verkligen helt fantastiska! Vi hade ju ändå tur med vädret då det inte regnade och solen tittade fram då och då. Men det var riktigt kyligt ute på däck i fartvinden. Men det var där man hade bäst utsikt så vi hängde där en del ändå, speciellt mot slutet. Väl värt det såklart!

På vägen söderut mot Flåm nu så körde vi in en liten sväng i utkanten på Naeroyfjorden. Den är känd som en av de finaste fjordarna i Norge och finns på UNESCO’s världsarvslista.

Båten som vi åkte under turen var ändå ganska bra. Det fanns många säten som var riktade framåt som på ett flygplan eller som på båtar, hehe. Vid fönstren fanns det sittgrupper med bord så man kunde sitta flera tillsammans och äta och prata. Ombord fanns det också en liten kiosk där man kunde köpa lite snacks och dricka eller enklare mat.

Lite synd på smutsiga fönster, men det var fint ändå att sitta och fika och spana ut i fjorden. Fint fint fint överallt!

Efter ca 6 timmar på båten så närmade vi oss till slut den lilla orten Flåm. Längst in i den smala fjorden ligger den väldigt pittoreskt.

Båten stannade ca 1 timme i Flåm. På den tiden hann vi äta fish and chips på en av restaurangerna här och gå en liten sväng. Sen gällde det att ställa sig i kö för att komma på båten snabbt och få bra platser.

Av olika anledningar så blev det att vi valde den här dagsturen där vi åkte tur och retur med samma båt mellan Bergen och Flåm. Det finns dock en annan väldigt populär och fin rundresa att göra i detta området. Den heter Norge i ett nötskal och visar upp det vackra fjordlandskapet både från båt och från tåg. Flåmsbanan som går mellan Flåm och Myrdal ska vara en av de vackraste tågsträckorna i världen.

Vi var dock väldigt nöjda med vår tur. Vi var lite trötta och hungriga på slutet av turen dock. När vi gått av färjan sprang vi till närmsta mexikanska restaurang och åt tacos!2 thoughts on “Fjordtur mellan Bergen och Flåm”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *