Weekend i Budapest

Weekend i Budapest

I november 2016 åkte jag och två kompisar till Budapest i Ungern på en weekend. Det var första gången för oss alla tre som vi var i både huvudstaden och i landet. Vi hade det väldigt bra och njöt av god mat och sevärdheter, precis som en weekend ska vara. I det här inlägget skriver jag lite om några av sakerna vi gjorde när vi var där.

1. Szechenyi termalbad

Budapest är känt för att ha flera termalbad i staden. Det är absolut ett måste att testa ett av alla deras varma bad när man är där. Det finns dock väldigt många att välja mellan och jag önskar vi hade haft tid att besöka mer än ett, men tiden räcker ju inte till för allt. Vi valde att besökte badet Szechenyi som är det största och populäraste att besöka.

På det här badet finns det 18 bassänger som är fördelade både inomhus och utomhus. Vi testade dock bara poolerna utomhus och de var väldigt härliga. Poolerna har olika temperaturer som sträcker sig från varmt till jättevarmt… Det finns en stor klocka bredvid den varmaste poolen så man kan hålla koll på hur länge man är i. Detta eftersom de rekommenderar max 30 minuter åt gången.

2. Båttur på Donau

Ungerns huvudstad Budapest är delad i två delar med floden Donau som flyter rakt igenom. De båda sidorna om floden heter Buda och Pest. Pest är den mer moderna delen av staden där de flesta shoppinggatorna, restaurangerna och nattklubbarna är.

En populär aktivitet att göra när man är i Budapest är att ta en båttur på floden. Det finns ett gäng olika att välja mellan, både dagturer och kvällsturer. Vi valde att ta en kvällstur på en timme direkt efter middagen en kväll. På båten fick vi hörlurar för att kunna lyssna på en guide som pratade samtidigt som vi kunde sitta och titta ut på alla byggnader vi passerade. Vi fick också ett glas champagne att avnjuta under resan. På båtturen får man veta lite historia om Budapest och lite information om alla byggnader som ligger vid floden. Ungerns parlamentsbyggnad är en maffig byggnad och ligger vackert till vid floden och är höjdpunkten på turen.

3. Free walking tour i historiska Buda

En av dagarna tog vi en så kallad free walking tour i de historiska delarna av stan, alltså på Budasidan. På turen gick vi omkring i området och kollade på Matthias-kyrkan, Fiskarbastionen och Budaslottet. Turen tog ca en timme och började precis utanför kyrkan. Det var intressant att gå omkring och lyssna på guiden även om jag kan inte hörde precis allt han sa. Från det här området har man en fin utsikt mot Pest-sidan med Ungerns parlamentsbyggnad, floden och broarna. Jag önskar jag hade tagit med min kamera, men nu får jag nöja mig med mobilfoton…

Budaslottet, här sett från Pest-sidan.

4. Nagycsarnok food market

Nagycsarnok är en stor matmarknad belägen i centrala delarna av staden. Här hittar man riktigt goda korvar, kött, grönsaker, kryddor, frukt, honung, fisk, vin och mycket mer. Det finns också en våning med souvernirbutiker och en restaurangavdelning. Jag köpte med mig lite paprikakrydda hem som är en populär souvenir från Ungern. Jag gillade verkligen den här “saluhallen” och rekommenderar er ett besök.

5. Ät god mat

Man måste äta langos när man är i Budapest! På många platser runt om i staden finns det matvagnar som säljer langos och ungerska pizza med alla möjliga toppings. Väldigt trevligt!

Vi hittade också en cool bargata som heter Gozsdu Udvar med trevliga restauranger mitt i stan. Jag har inte några bra bilder därifrån men det är en gata med omkring 20 restauranger och barer med serveringar både inomhus och utomhus. Jag rekommenderar att man går dit. Det var en skön stämning här och mycket liv och rörelse och vi både åt och drack gott.

Ni får ursäkta den dåliga bildkvalitén…

6. Strosa omkring i stan

Det bästa att göra i alla städer är såklart att bara gå omkring och upptäcka omgivningarna. I Budapest finns många monument, byggnader, broar och annat att kolla på. Men det finns också en tunnelbana som man kan ta sig runt med om man till slut tröttat ut sina ben. Tunnelbanan är också bra att använda om man är här i november och det är lite väl kallt ute…

Budapest är ett väldigt bra weekendresemål som vi alla kände att vi absolut skulle kunna åka tillbaka till. Nästa gång skulle jag gärna vilja testa fler varma bad. 🙂 Vår nästa weekendresa tillsammans blev dock till Kraków.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *