Kajak i Gryts skärgård

Kajak i Gryts skärgård

För två år sen paddlade jag och en kompis kanot i Ronnebyån. Utöver det har jag inte paddlat så mycket mer än nån enstaka gång i Linköping och Stockholm. Men i år var det dags igen, och den här gången kajak i Gryts skärgård.

Gryts skärgård ligger i Östergötland ca 1,5 timmes bilfärd från Linköping. Eftersom varken min kompis eller jag paddlat jättemycket innan bestämde vi oss för att börja med en kurs i paddelteknik för att känna oss tryggare i kajaken när vi sen skulle paddla ut på egen hand.

Teknikkursen höll på i en dag och började vid 10 på förmiddagen. Vi fick lära oss att paddla framåt (såklart), bakåt, hur man svänger och andra nyttiga tekniker. Vi fick även testa hur det är att välta kajaken, ta sig ur den upp och ner och sen ta sig upp igen med hjälp av en kamrat. Det var en bra kurs och när vi var klara kände vi oss redo att ge oss ut på egen hand. Den här kursen gav oss gult paddelpass.

Vi hyrde kajakerna och ett träd-tält av Ostkustenkajak som ligger vid KustCamp Ekön. När kursen var klar packade vi våra kajaker och gav oss iväg och letade efter att trevligt ställe att sätta upp tältet för natten. Vi paddlade inte så långt innan vi hittade en ö vi valde att stanna på.

Vi satt på klipporna och tittade på solnedgången medan vi käkade vår middag. Det var en mycket fin kväll.

Vi hade dock stora problem med att få upp tältet. Det var första gången vi skulle sätta upp ett träd-tält och vi hade inte fått så mcket instruktioner. För att sätta upp det måste man hitta tre träd som står på lagom avstånd från varandra i en triangel. En av spännbanden funkade inte helt heller så det blev mer omständigt än nödvändigt. Men efter mycket jobb fick vi äntligen upp det.

Nästa morgon åt vi frukost på klipporna på andra sidan ön. Jag sov ganska bra, men inte min kompis. Tältet lutade lite väl mycket på den sidan så det hade inte varit så bekvämt. Efter frukosten var det dags för en hel dags paddling. Det var en fin och stilla morgon och vi paddlade omkring ganska lugnt.

Vårt första stopp var på en liten ö som heter Sandön. Till skillnad från de andra öarna har den här en liten sandstrand. Det var väldigt skönt att ta ett dopp här och fika på klipporna.

Efter nån timmes paddling var det dags för lunch. Vi tog lunchrast på Gubbö kupa som har en fin utsikt över skärgården. Det var väldigt varmt när vi var här och det gick inte att sitta i skuggan samtidigt som man beundrade utsikten.

Efter lunch så paddlade vi vidare söderut och kollade in småöarna där. Vi letade ganska tidigt upp var vi ville stanna för natten och vilade en stund på klipporna och åt middag. Vi hittade ett ganska bra ställe att slå läger på.

Under eftermiddagarna blir det lite blåsigare på grund av sjöbrisen, medan det på kvällen oftast blir lugnare igen. Efter vi hade vilat och ätit middag gav vi oss ut på en kvällstur. Vattnet var spegelblankt och det var härligt att paddla utan motvind. Vi kollade på den fina solnedgången och åt lite trevlig fika i våra kajaker. Solnedgångspaddlingarna är ju de bästa!

Den här gången lyckades vi sätta upp tältet bättre än kvällen innan. Men vi gav det mycket tid för att få det perfekt. Men den här gången hade vi båda en bra natt. :)

Morgonen därpå var lika fin som dagen innan. Nu hade dock den riktiga värmeböljan nått Sverige och det kändes redan under morgonen. Det var verkligen supervarmt även när man paddlade, vilket det inte varit tidigare dagar. Sen hade vi ännu en härlig dags paddling innan vi gav oss tillbaka till fastlandet.

Vi hade några riktigt härliga dagar i skärgården. Det är så skönt att vara nära vattnet på sommaren och det ska jag försöka vara mer hädanefter. Det enda tråkiga var att det var så mycket algblomning överallt att det inte gick att bada på många ställen. Det var väldigt synd.

Vi hyrde kajakerna för 350 kr för 24 timmar per person och 350 kr för träd-tältet. Kursen vi gick kostade 1200 kr. Företaget erbjuder en del olika evenemang som en dagspaddling kombinerat med yoga, det låter intressant. :)Sunset paddle2 thoughts on “Kajak i Gryts skärgård”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.