Höga Kusten – Nordingrå och Valkallen

Höga Kusten – Nordingrå och Valkallen

Höga kusten är ett ganska stort område och jag hann inte riktigt se allt det har att erbjuda under tiden jag var där. I det här inlägget vill jag visa några bilder från några av de mindre platserna jag besökte under min roadtrip. De tre första platserna ligger i Nordingrå medan den sista är i de södra delarna av världsarvet.

Rotsidan

Ett av naturreservaten i Nordingrå är Rotsidan. Det är en 4 km lång kuststräcka med diabashällar och klapperstensfält. Genom åren så har vågorna format klipporna platta och fina. Det här är ett populärt besöksmål för både badare och om man bara vill ta en promenad längs vattnet. Det är väldigt lätt att ta sig hit med bara en kort promenad från parkeringen.

Bönhamn

Längs Höga kusten finns många små fiskelägen som Bönhamn. Omkring 50-talet fiskebyar byggdes på 1700-talet av fiskare från Gävle för att de behövde nånstans att bo under fiskesäsongen. Jag var bara här några timmar och gick omkring och tittade på husen och satt på klipporna och läste. Mycket pittoreskt.

Norrfällsviken

Norrfällsviken är en annan av alla fiskeläge i Nordingrå och är över 350 år gammal. Det här är en väldigt populär by med ett fiskmuseum, ett gammalt träkapell och ett naturreservat. Det finns också en stor campingplats med både stugor, husvagnsplats och tältplats.

Valkallen

Det finns jättemånga berg med utsiktsplatser i hela Höga Kusten. Valkallen är en av dem och ligger i de södra delarna nära Höga Kusten-bron och turistinformationen. Det här är en kort omväg från Höga Kusten-leden. På toppen finns en liten stuga som man kan stanna i över natten eller bara ta skydd från vinden under kalla dagar. Det hade varit härligt att spendera kvällen här och sitta och titta på solnedgången.

Tidigare inlägg från Höga kusten går att hitta här.1 thought on “Höga Kusten – Nordingrå och Valkallen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.