Att planera en resa till Skottland
I det här inlägget har jag skrivit ner hur jag gjorde när jag planerade min 2 veckor långa resa till Skottland. Jag har också samlat lite tips och bra saker att veta för att hjälpa er med er planering. Inlägget innehåller för all del inte all information man behöver, men förhoppningsvis svarar jag på några frågor som kan dyka upp vid en planering. Fokus på resan var vandring och naturupplevelser!
Inledning
Det kan vara svårt att veta var man ska börja när man planerar sin resa. Men man får börja i den änden man tycker är viktigast eller det som kan begränsa en. Är det budgeten eller tiden som sätter stopp för hur omfattande resan kan vara? Är det allra viktigaste att äta gott, ta sig fram bekvämt eller se vacker natur? För min del var det möjligheten att ta sig runt med kollektivtrafik och att jag ville se fin natur som satte ramarna för resan. Till en början tänkte jag att jag skulle besöka Skottland under 7-10 dagar, men när efterforskningarna börjat växte resan till 15 dagar. Det jag ville göra under min resa var att vandra bland bergen för att se fina vyer, besöka slott, strosa i pittoreska fiskebyar och turista i historiska Edinburgh.
Jag googlade på de vackraste platserna i Skottland och vad man inte bör missa och sökte i olika forum för andras rekommendationer. Jag kollade också lite på resebolags rundresor för att få ett hum om vilka som är de mest välbesökta (och troligen flera av de bästa) platserna i landet. En grov resrutt började formas när jag markerade dessa platserna på en karta i Google Maps och bildsökte på Google. Jag skrev också upp det jag tyckte var allra mest intressant i ett Excel-dokument och noterade t.ex. vad det var för aktivitet och vilket område det låg i. Ett sånt här dokument funkar jättebra för mig både för att få en överblick över resan och hålla ordning på alla detaljer. Dokumentet har flikar för hotell, transport, budget, saker att göra o.s.v. Det är riktigt skönt att ha allt strukturerat på ett och samma ställe.
Parallellt kollade jag upp och fyllde i mina flikar med vilka platser som såg intressanta ut, hur många dagar jag skulle kunna tänka mig att vara på varje plats, om det fanns boende till okej pris och om det gick att ta sig dit med kollektivtrafik. Jag sökte på varje ort och område för detaljer som sevärdheter och aktiviteter för att kunna bestämma mig för antalet dagar på varje plats. Sakta men säkert utkristalliserade sig en resa som jag tyckte såg bra ut. Rutten som jag i slutänden bestämde mig för såg inte alls ut som den jag först skissat på.
På kartan har jag markerat lite olika platser jag besökte under resan. Jag har noterat platserna jag som bodde på i ordning med blåa pluppar. De lila är platser jag besökte under nån timme på väg mot nästa plats och de gröna plupparna är vandringar. Ett separat inlägg om rutten kommer snart!
Det var först när jag kollat upp vilka måsten jag hade på resan och lagt upp en preliminär rutt som jag bokade flyget. Trots att inte alla detaljer var klara visste jag på ett ungefär vad jag kunde hinna med under den tiden. När jag kollat upp kollektivtrafiken och att det gick att ta sig som jag ville bokade jag hotell och först därefter köpte jag de busspass och tågbiljetter jag ville ha.
Hyrbil eller kollektivtrafik?
Många rekommenderar att hyra bil i Skottland och köra runt och det förstår jag verkligen. Då kan man vara spontan och stanna vid alla platser man tycker ser spännande ut. Jag hade dock bestämt mig för att åka runt med tåg och buss för att slippa ha en hyrbil i två veckor. I slutänden blev det bara en tågresa och resten av resorna med buss. Det går flera fina tågresor i Skottland, men de tar ofta lite längre tid än buss.
Genom att resa med kollektivtrafik ställer det dock lite mer krav på planeringen och det gäller att ha lite koll på vilka sträckor som trafikeras och hur lång tid de tar. Det här gjorde att jag planerade någon dag extra på Isle of Skye, fick stryka några platser jag hade velat se och planerade varje transportsträcka i förväg. Det finns verkligen jättemånga fina och intressanta platser i Skottland så jag fick till slut vara hård mot mig själv och prioritera vad jag helst ville se.
Resa runt i Skottland med kollektivtrafik
Jag använde mig av Traveline Scotland för att kolla upp hur man bäst åker runt och tar sig mellan olika platser. Här kunde jag se vilka avgångar som fanns, vilket bolag som körde sträckan, vilken busslinje det var o.s.v. för att planera resan mer i detalj. I Skottland finns det flera olika buss- och tågbolag och först tyckte jag det var lite svårt att hålla koll på vilket bolag som körde var. I mitt dokument skrev jag in vilka bussresor som jag kunde ta, vilket bolag det var och vad det skulle kosta. Till en början sökte jag runt väldigt mycket på sidan och kunde i vissa fall konstatera att bussar gick sällan och jag därför fick ge avkall på vissa resmål. När jag väl hade fått ihop en rutt som funkade tidsmässigt gick jag till bolagens egna sidor för att se vad biljetterna skulle kosta.
I Skottland har de olika bolagen olika typer av busskort eller långtidsbiljetter som kan vara mycket prisvärda beroende på hur mycket man ska resa. De långa sträckorna som jag åkte under början av resan trafikeras av Citylink Scotland. De har något som heter Explorer Pass där man får ett visst antal resdagar under en begränsad tid. Jag köpte ett där man hade 5 resdagar under en 10-dagarsperiod. För de resorna som jag planerat var det nästan 30 pund billigare än att köpa enkelresor . Då använde jag dessutom bara 3 av 5 resdagar! Det negativa med det här Explorer Passet var att man (som icke UK-resident) måste beställa det minst 14 dagar innan det börjar gälla, det skickas nämligen i fysisk form hem till din brevlåda! Med det här kortet kan man bara komma till busshållplatsen och hoppa på bussen, MEN, det rekommenderas att boka en platsbiljett. Det gör man antingen genom att ringa till ett nummer som står på passet eller boka i deras butiker.
Jag hade inte bokat någon plats innan resan utan hoppades istället på det bästa. Min första resa med kortet skulle gå första dagen från flygplatsen i Edinburgh till Glasgow för att där byta buss till Ballachulish. På Glasgows bussterminal finns en disk dit man kan gå för att boka plats på bussen man vill åka. Jag försökte boka på den som jag hade tänkt ta samma dag, men den var full. Jag hade dock tur att jag fick hoppa på ändå. Men jag ville inte hamna i den situationen framöver under resan med risk för att inte kunna åka med. Speciellt inte när bussarna går så sällan och man har planerat att byta buss nån annanstans. Här var det otroligt skönt att jag redan hade planerat och kollat upp vilka bussar jag tänkt ta framöver så jag kunde boka dem direkt.
Jag åkte tåg vid ett tillfälle i Skottland. Det var med ScotRail och som jag hade bokat hemifrån. När man bokar med dem får man bara en bokningsbekräftelse på mailen. Man får INTE själva biljetten. Biljetten hämtar man sen ut när man kommer till tågstationen. För att kunna göra det behöver man sin bokningsbekräftelse OCH kortet som man betalade resan med. Så glöm inte ta med det!
Boende
I ärlighetens namn kollade jag inte jättemycket efter boende under inledningen av planeringen. Jag fokuserade på transport och sevärdheter. När jag hade fått till en lämplig rutt började jag dock kolla runt lite mer och fasades lite över hur dyra alla boende var. Det enda kravet jag hade på boende var bra läge för att slippa gå från buss/tåg och att det inte var delade sovsalar. Då blir det pricy! Speciellt om man inte är ute i god tid och åker under högsäsong. Jag bestämde mig för den här resan 2,5 månad innan genomförande och då var väldigt mycket redan uppbokat.
Jag använde mig mest av Hotels.com och Booking.com för att kolla upp olika boende. Därigenom bokade jag Bed and Breakfasts eller i enstaka fall hotell. Jag tog i princip det billigaste boendet utefter mina önskemål ovan på varje ort jag var, ändå gick det i slutändan i snitt på över 1000 kr per natt. Men jag fick ju stora rum också, för det var det enda som fanns kvar. På bilden nedan har jag kopierat från mitt dokument vilka boende det blev i slutändan.
Under processen när jag kollade upp hotell kan man säga att jag stötte på två motgångar som gjorde mig lite svettig. När jag skulle boka hotell på Isle of Skye ville jag verkligen bo i Portree som är bästa platsen för att resa runt med lokalbuss. Men alla boende där var SVINDYRA. Men efter lite trixande kunde jag boka ett boende för hela vistelsen, men med byte av rum. Hade inte det funnits hade jag inte kunnat bo i Portree kan jag ju säga, det var hiskeliga priser. Jag kan också rekommendera det boendet, bra läge och sköna sängar. Dock ingen frukost och väldigt lyhört. Men jag upplevde att alla boende jag hade under resan hade det lyhört, så det kanske generellt är tunna väggar i de skotska byggnaderna?
Den andra motgången var när jag skulle boka boende i Glencoe. Glencoe är ett otroligt fint område för vandring och många utgår från lilla orten med samma namn. Men här kunde jag inte hitta något rimligt boendealternativ utan jag fick tänka om lite. Efter att jag återigen kollat upp bussar och försökt bedöma avstånd slutade det med att jag bokade ett boende i den lilla orten Ballachulish. Bussen gick direkt till centrum och härifrån har man perfekt utgångsläge för en magnifik vandring som jag gjorde när jag var här. Fler leder börjar dock i Glencoe men det går att promenera dit. Jag var nöjd med Ballachulish i slutändan i alla fall.
Aktiviteter på plats
Skottland har en mängd olika aktiviteter för besökaren; det finns massa slott, whiskey-destillerier, rundturer, båtturer och vandringar. Om man väljer att åka hit under juli som är högsäsong är det en god idé att planera vad man vill göra i förväg. Det kan tyckas tråkigt att planera detaljer för sin resa hemifrån, jag vet att jag själv gärna vill ha lite spontanitet. Men tyvärr är verkligheten så att saker och ting blir fullbokade. Till exempel var alla biljetter till slottet i Edinburgh slut när jag kom dit så där blev det inget besök för mig. Speciellt på besöket till Edinburgh är det bra att planera lite i förväg, även restauranger om bra mat är ett intresse. Även på mindre orter kan faktiskt saker bli uppbokade också. På Isle of Skye lyckades jag boka och åka med på en båttur, men sen hörde jag någon som försökte boka (detta var en torsdag) och första lediga tid var på måndagen efter. Så hett tips, boka även aktiviteter hemifrån!
Av erfarenhet vet jag också att det är mycket som är stängt på söndagar. Trots mitt i högsäsongen gick det i princip inga lokala bussar på Isle of Skye på söndagen jag var där. Det var inte heller många restauranger som var öppna. De som var det var redan fullbokade.
Vandra i Skottland
Skottland är verkligen ett jättehärligt land att vandra i och det finns vandringsleder på flera platser. I högländerna finns det maffiga berg med magiska utsikter och i lågländerna bland annat kustvandringar. När jag planerade min resa hade jag otroligt stor nytta av hemsidan Walk Highlands. Här kan man hitta vandringar i alla områden i landet för olika vandringsnivåer. Här gick jag in och kollade vilka vandringar som skulle vara intressanta för mig. På hemsidan beskrivs vandringarna med längd, beräknad tidsåtgång och hur vandringen varierar i höjd. Dessutom fina bilder. Så man har verkligen allt man behöver för att planera sin vandring med hjälp av den. Detta var till viss del med i planeringen när jag bestämde vilka platser jag ville besöka och hur många dagar jag ville vara där. Det var dock först lite närmre resan jag surfade runt på sidan för att kolla in de olika vandringarna lite mer i detalj. Det var smidigt att jag sen väl på plats visste vilka vandringar som fanns och hade ett hum om vilka jag ville prioritera.
Jag rekommenderar också att ladda ner kartorna från hemsidan och ladda ner en kartapp. Jag använde Outdooractive. På så vis har man lätt koll på var man befinner sig och risken är mindre att man hamnar utanför leden och går vilse. För vandringslederna som jag gick på var inte alltid lätta att hitta. Jag gick fel flera gånger och fick ta upp kartan för att kolla vart jag skulle. Speciellt när man vandrar själv känns det tryggt och nödvändigt att ha en karta nedladdad. Safety first!
Mygg
Jag blev varnad för att det skulle finnas hemska midges (myggor) på Isle of Skye som skulle förstöra min vandring. Men jag upplevde faktiskt knappt några mygg alls. Det kanske beror på säsong, vad vet jag. Men myggmedel är bra att ha med.
Annat bra att veta
Kort eller kontant och prisbilden
På de flesta platserna funkar det bra att betala med kort. Det är dock alltid bra att ha kontanter med sig som funkar att betala med överallt. Så se till att ha lite brittiska pund på fickan när ni åker hit. På Isle of Skye råkade jag ut för att man inte kunde betala med kort om kostnaden var under 10 pund. För toaletter på tågstationer och liknande är det också bra att ha lite pengar på sig då flera av dem kräver mynt.
Prisläget skulle jag säga är ungefär som i Sverige faktiskt. Jag åt på helt vanliga restauranger och betalade ca 250-300 kr. Vid några tillfällen köpte jag hämtmat med hem, antingen fish and chips, kinesiskt eller pizza och det gick på mellan 100-160 kr! De slott jag besökte, Eilean Donan och Dunnottar castle kostade 10 respektive 9,5 pund, alltså ungefär 120-130 kr med växelkursen som var juli 2022. Man får nog tyvärr räkna med att det kan kosta en del om man vill äta ute både lunch och middag och inte heller har frukost på boendet. Jag köpte vid flera tillfällen frukost och lunch i mataffären Co-op. Jag hade oftast inte frukost på mitt boende och behövde ha med mig lunch ut på mina vandringar.
Bäst tid att åka hit
Jag skulle kunna skriva här att det beror på vad man är ute efter. Men med tanke på det ostadiga väderläget är det bäst att åka hit under sommaren. Då är det något färre regndagar och har man tur bara duggregn eller till och med dagar med solsken. I bergen varierar vädret och kan växla snabbt. Det är också precis som vilket land som helst variationer om man är i högländerna eller i lågländerna. Däremot är det ju mer folk på sommaren så då får man trängas lite mer. Turisterna flockas verkligen till Isle of Skye och till Edinburgh. Som vanligt får man välja mellan bättre väder och mer folk eller mindre folk och ostadigare väder.
Packning
På den här resan reste jag med handbagage i form av en ryggsäck på 40l och en liten kameraryggsäck som mitt “personliga föremål”. Jag hade mest med mig outdoorkläder och lite enstaka vanliga kläder. På mig på flyget när jag reste hade jag mina vandringskängor och regnjacka som annars tar upp väldigt mycket plats i packningen. Jag är van vid att resa med bara handbagage, men har inte rest på någon vandringsresa såhär tidigare. Men det gick bra att resa med bara det och det var väldigt skönt att slippa ha incheckat bagage. Den här sommaren var det så mycket strul med borttappade bagage på flera flygplatser i Europa så det var lite extra skönt den här gången!
Det jag tyckte var svårt innan resan var ju det här med vilket väder man ska klä sig efter. Det är ju aldrig lätt på en sån här resa. I Skottland är det ju lika ostadigt som i Sverige, eller värre faktiskt. Jag försökte kolla hur det historiskt brukar vara i juli för att få en fingervisning om det ens var lönt att ta med shorts eller inte. Sen hade jag koll på väderprognosen in i det sista. Nedan har jag listat lite av det jag tycker man kan ta med sig. Med fokus på en vandringsresa.
- Kamera – Såklart det allra viktigaste. 🙂
- Vandringsskor – Avser du att vandra på din resa till Skottland, vilket jag verkligen rekommenderar att man gör, är ett par kängor att rekommendera. Om man vill bestiga berg är det absolut ett måste, men även vandringar i lågterräng kan vara mycket sumpig där man blir blöt.
- Vandringskläder – Vandringsbyxor, tights, funktionströjor. Bara något du tycker är bekvämt att vandra i funkar bra.
- Powerbank – Alltid bra när man reser, men batteriet tar slut väldigt fort även om man har flygplansläge när man följer sin rutt på kartan med hjälp av gps.
- Regnkläder – Jag hade med mig både regnjacka och regnbyxor. Regnbyxorna använde jag aldrig då vädret var ganska bra. Men regnjacka är ett måste. Då klarar man sig om det kommer en skur och man bara är ute ett kort tag.
- Vätskesystem – Väldigt bra att ha under vandring, men inget måste.
- Tvättmedel – Jag hade med mig små tvättlappar så jag kunde tvätta mina kläder lite då och då. Verkligen skönt för att känna sig fräsch varje dag.
- Snacks – Antingen tar man nmed hemifrån om man har några favoriter, men går såklart att köpa där också. Men snacks är det bästa när man ska vandra!
Intressant att följa din planering 🙂
Fårbilden är så fin.
Att får kan vara så fotogeniska, hehe. 😛
Tack för många bra tips! Jag ska förhoppningsvis åka till Skottland och vandra hösten 2024 och har sökt tips och trillande in på din sida.
Vad kul att du ska åka till Skottland! Jag gillade verkligen att resa där så tror att du också kommer få en fin resa. Hoppas mina inlägg kan hjälpa dig i planeringen. 🙂