Weekend i Porto

Weekend i Porto

Den näst största staden i Portugal heter Porto. Den här staden har en avslappnad och skön atmosfär och ligger vackert belägen vid floden Douro. Staden är känd för sitt portvin, som precis som hela landet, fått sitt namn av staden Porto. Staden är väldigt vacker och färgglad tack vare att byggnaderna är täckta av vackert mosaik.

Jag har så många bilder från Porto att det resulterat i tre inlägg från staden. I det här inlägget tar jag med er på en promenad genom staden som förhoppningsvis gör er sugna på att åka dit! Nästa inlägg handlar om saker att göra här och i det sista kommer det lite vyer från några av stadens alla utsiktsplatser.

I det här inlägget refererar numren till de gröna markörerna på kartan.

Centrala Porto

Centrum i staden är ganska litet och det tar inte så lång tid att gå från centrala Porto över bron till Vila Nova de Gaia, om man inte stannar och beundrar alla byggnader och sevärdheter det vill säga, vilket man ju borde göra.

Jag bodde på ett hotell i de västra delarna av staden vilket gav mig en bra utgångspunkt för att upptäcka staden varje dag. Jag bodde här i tre nätter och jag kände att Porto hade mycket mer att erbjuda än vad jag hann med.

Det första jag gjorde när jag kom till Porto var att kolla in Parque do Horto das Virtudes (1) som låg ganska nära mitt boende. Det är en liten trädgård där man dessutom får en fin utsikt över floden.

Efter mitt besök i parken fortsatte jag strosa vidare till en annan park som låg i närheten av Portos universitet och heter Jardim da Cordoaria (2).

Intill parken ligger torget som heter Gomes Teixeira (3). Här finns det en hållplats för spårvagn som man kan hoppa på om man vill upptäcka staden på räls.

Torget är döpt efter en välkänd professor i Porto, Fransisco Gomes Teixeira. Den har en vacker fontän med lejon och är omringad av fina byggnader. En av byggnaderna här är kyrkan Carmo (4) som är täckt med blått och vitt kakel på utsidan. På insidan är den dekorerad med mycket guld.

I det här området hittar man också Livraria Lello (röd 3), en känd liten bokaffär som jag berättar mer om i mitt andra inlägg från Porto. I området finns det också flera andra mindre torg och andra platser att hänga på för att njuta av solen och ta en kaffe eller så.

Som jag nämnde är centrum ganska litet och plötsligt när jag gick var jag framme vid ett annat landmärke för Porto, The Clérigos tower (gul 1).

Härifrån promenerade jag vidare ner för backen längs med Rua dos Clérigos (5)…

…och kom fram till Praca da Liberdade (6).

Från the Praca da Liberdade är det bara en kort promenad till Sao Bento tågstation (röd 4). Fotot nedan är taget precis utanför där man kan se Sé Cathedral (7) till vänster och Rue das Flores (8) till höger. Rua das Flores är en av huvudpromenadgatorna med flera affärer, caféer och några museum.

The Sé Cathedral ligger på en av kullarna i Porto och kan ses från många av utsiktsplatserna i staden. Härifrån får man en utsikt över floden, över takåsarna och man ser the Clérigos tower.

Från katedralen kan man bege sig till den övre nivån på bron Ponte Luiz I (9). Det här är en av många broar som sammanlänkar Porto och Vila Nova de Gaia. Bron har två olika våningar där den översta är för spårvagnen och för gående medan den lägre är för bilar och gående.

Från bron får man en väldigt fin utsikt över båda sidorna om floden.

The Ribeira (10) är det turisttätaste området i Porto och är området precis vid vattnet. Här finns fler restauranger, barer, caféer och hantverksbutiker. Här är det livligt både dagtid och kvällstid då folk samlas här för att äta och umgås. Det finns flera traditionella restauranger där man kan äta gott och samtidigt ha utsikt över floden och titta på de fina husen på andra sidan.

Vila Nova de Gaia

“Den andra sidan av floden” har i huvudsak två saker att erbjuda: portvin och promenaden längs med vattnet med utsikt över Porto. Vila Nova de Gaia (10) är en egen stad och tillhör egentligen inte Porto utan floden Duoro skiljer dem åt.

Som jag skrev i början är Porto ju känt för sitt portvin. Vinet produceras i Duorodalen som ligger längre upp längs med floden från Porto. Förr i tiden transporterades vinet till Gaia med små träbåtar som kallas rabelos. I Gaia lagrades sedan vinet innan det var dags att säljas. Det finns fortfarande många fina rabelos med vintunnor som hör till portvinsföretagen längs med hamnpromenaden. Även om vinet nuförtiden transporteras på land.

I Gaia finns det flera så kallade porthus, stora och små, där man kan utforska vinkällare och gå på vinprovning. Många av dem har uteserveringar där man kan sitta och njuta av sitt vin, äta lite snacks och bara njuta av den fina utsikten över Porto. Det är speciellt väldigt fint i solnedgången.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *