Vandring till Trolltunga

Vandring till Trolltunga

Sommaren 2019 var jag och en kompis på en roadtrip i Norge. Under en av dagarna gjorde vi en dagsvandring till den väldigt populära klippan Trolltunga. Även om målet med vandringen var att komma fram till den spetsiga klippan bjöd hela vandringen på väldigt fina vyer.

Planera vandringen

Vi hade inte bokat varken transport eller hotell innan vår resa utan tänkte att vi säkert kunde organisera allt när vi var på plats i Norge. En anledning till att vi inte bokade något var ju väderfaktorn, vi ville vänta och se vilken dag som skulle passa bäst för den här vandringen. När vi till slut träffades och började vår roadtrip började vi planera den exakta rutten för resan och bestämde att vi skulle ta vandringen till Trolltunga på vår sista dag. Kommande dagar såg fina och varma ut allihopa.

Vandringen till Trolltunga är verkligen en av de allra mest populära sakerna att göra i Norge. Klippan ligger nära Hardangerfjorden och vandringen utgår nära den lilla orten Odda. Jag tror många känner igen den ikoniska bilden av en spetsig klippa som hänger ut över vattnet, ca 700 m högt upp. Sjön som man ser på bilderna också heter Ringedalsvatnet.

Vandringen är lite mer än 10 km enkel väg, beroende på var man börjar sin vandring. Vi började från Mågelitopp och vandrade 10,3 km innan vi kom fram till Trolltungan. Sen var det då lika långt tillbaka igen… Om man planerar att göra den här vandringen som en dagstur måste man börja ganska tidigt på morgonen för att hinna med. Men man kan ju också börja senare på dagen och ta med sig ett tält och sova nånstans längs med leden. Oavsett när man gör det så är det bra om man har med sig mycket mat och vatten.

Det var väldigt soligt under vår vandring och typ inga moln alls. Ungefär en timme efter vi var klara och tillbaka på hotellet började det driva in mycket moln och det började ösregna och åska. Vi tänkte på alla de personer som vi mötte på vägen ner som var på väg upp på leden och förmodligen skulle sova där nånstans. Det kan inte ha varit speciellt trevligt att vara där på vandringsleden i det vädret… Det är väldigt viktigt att man kollar väderprognosen innan man ger sig iväg på den här vandringen. Man är ganska så ensam där uppe. Det finns dock två små stugor längs med leden som är till för nödsituationer.

Boende vid Trolltunga

Det kan vara värt att notera att i det här området nära starten till Trolltunga, runt Odda och Tyssedal, finns det inte många bra platser alls för att sätta upp sitt tält. Vi körde runt och letade efter en plats, men det var omöjligt. Vi åkte till tre olika campingplatser (vissa ganska långt bort till och med) och de var fulla allihopa! Terrängen runt omkring medgav inte att bara sätta upp tältet var som helst iheller. Till slut lyckades vi boka ett väldigt bra hotellrum i Tyssedal där vi kunde ladda upp ordentligt inför vandringen. Det hade ju varit bättre om vi bara bokat det direkt, innan vi körde runt och letade, men det är ju lätt att vara efterklok. Men med tanke på det vill jag verkligen rekommendera att man planerar sitt boende i förväg, gör inte samma misstag som vi.

Ta sig till startplatsen

Det finns 3 olika parkeringsplatser på olika avstånd från starten på vandringen. P1 ligger nere i orten Tyssedal och har 220 parkeringsplatser. P2 är mycket närmare starten i Skjeggedal och har 180 platser. Här var startplatsen tidigare under många år, men härifrån måste man först gå på en slingrig asfalterad väg uppförs. Sen några år tillbaka finns det nu en tredje parkeringsplats, P3, som ligger vid den “riktiga” startpunkten i Mågelitopp. Här finns det dock bara plats för 30 bilar så man måste förboka en plats här. Jag kallar det den riktiga startpunkten eftersom man inte kommer längre än hit med en bil och det är här den riktiga vandringsleden börjar.

Det finns olika bussar som går i skytteltrafik till de olika startplatserna. Ett bolag kör mellan Odda, Tyssedal, P1 och P2. Sen är det ett annat bolag för att ta sig mellan P2 och P3. Så man behöver två olika biljetter för att ta sig hela vägen från Odda eller Tyssedal. Det är bäst att kolla online för tidtabellen och boka det i förväg om man kan. Det är också bra om man kan vara på P2 i god tid så man inte behöver vänta så länge på nästa buss. På vägen tillbaka så får man vara beredd på att vänta ett tag på bussen mellan P3 och P2. Vi fick vänta ganska länge för att ta oss från Mågelitopp till P2 och sen vänta ytterligare på nästa buss till Tyssedal. Speciellt efter en sån lång vandring då man bara vill äta och duscha är det lite jobbigt.

Vandringen till Trolltunga

Vi valde att åka med buss så långt vi kunde och börja vandringen så tidigt som möjligt. Eftersom vi bokade våra bussbiljetter dagarna innan så kunde vi inte välja den allra tidigaste avgången, men det var tillräckligt tidigt ändå faktiskt. Vi hade tagit med oss frukost och åt den under tiden som vi väntade på den andra bussen vid P2. Vid 07:30 startade vi sen vår vandring från Mågelitopp. De första 500 meterna är en enkel vandring med små sjöar och fina omgivande berg. Det var en väldigt fin morgon och jag visste direkt att det skulle bli en riktigt bra vandringsdag.

Ganska så tidigt under vandringen var det dags för stigning. Man vandrar ganska så brant i en stigning på 400 m. Det var ganska skönt att vi under den här delen var i skuggsidan, det var tillräckligt svettigt utan solen som värmde oss också.

Men sen till slut, på toppen, får man sin belöning med fin utsikt över bergen och glaciärerna.

Vandringen till Trolltunga är som sagt väldigt populär, och som man kan se på bilderna här så var vi inte direkt ensamma på leden. Den här vandringen är därmed inte för dem som inte gillar sällskap när de vandrar. Runt 80 000 personer vandrade här under 2016 och leden blir mer och mer populär för varje år.

Efter stigningen fortsätter leden lite lättare igen och går lite upp och lite ner med väldigt vackra vyer åt alla håll.

Efter ungefär 6 km kommer man till en plats där man får en första vy över sjön. En perfekt plats för en liten rast för att vila benen och äta något. Ser ni tältet på bilden nedan? Det är nog ganska nice att vakna upp där med den utsikten tror jag.

Trolltunga

Sen äntligen, efter mer än 10 km var vi framme vid Trolltungan! Till en början var känslan verkligen mer av “äntligen” istället för “wow”. De sista kilometerna ville vi bara komma fram till vårt mål och trodde att det låg runt nästa hörn hela tiden. Det är också lite svårt att få “wow”-känslan när det är så himla mycket folk överallt, speciellt vid naturupplevelser. Men såklart var det väldigt coolt och fint att se klippan. Utsikten över till Ringedalsvatnet var verkligen fin.

Som vi hade förväntat oss var det jättemycket folk runt klippan. Vi kom fram precis kring lunch så väldigt många satt här och åt, men kön fram till klippan var också väldigt lång. När vi kom hit satte vi oss också ner för att äta och titta på alla människor som gick ut på klippan. Det var kul att se hur alla gick ut där och gjorde olika poser. Men det var också lite jobbigt att se vissa människor som gick ända fram till kanten. Men från en annan vinkel kan man se att klippan faktiskt är ganska bred och inte så läskig alls.

Först tänkte vi inte ställa oss i kö för ett foto utan var nöjda med att bara ha sett den. Men efter ett tag ändrade vi oss och tänkte att vi borde ha ett foto nu när vi gått hela vägen dit. Så vi ställde oss i kö och stod där i nästan 2 timmar! Sen var det över på bara några minuter. Några stod på klippan och gjorde alla möjliga poser och människor som stod bakom i kön tyckte att de skulle skynda sig på. Så därför var vi lite stressade när vi gick upp och försökte vara effektiva och snabba. Vi ville ha ett foto av oss båda där uppe, så jag gav min kamera till en främling…

Och tyvärr blev jag inte direkt nöjd med resultatet… Men vi har åtminstone bevis på att vi har stått på Trolltungan!

När vi hade fått vårt foto fortsatte vi vidare till några andra klippor precis i närheten. Här kan man också få fina foton utan att alla kollar och väntar på en.

När vi var klara med vår lilla fotosession var det dags att gå tillbaka igen. Jag tycker att det här är det negativa med den här vandringen, att det är precis samma väg tillbaka igen. Inte de roligaste 10 km att gå när man gått där en gång redan. Den tidigare stigningen på 400 m var nästan svårare att göra nerför. Det påverkar ju knäna (och mina tår) mycket mer än att vandra uppförs.

Men allt som allt var det en väldigt härlig vandring! Det negativa är att det är så mycket folk där, att det tar tid att stå i kö och att det var ganska bökigt att ta sig till startplatsen och att man som sagt vandrar samma väg tillbaka igen. Det positiva dock var ju att det var så himla fin natur och häftiga vyer. Men det finns ju otroligt mycket berg och fjordar i Norge, så jag är helt säker på att man kan hitta en annan plats minst lika fin som denna. Men man gillar ju olika. Det är säkert flera som gillar att vandra i närheten av andra människor, det är ju såklart en annan säkerhet i det.2 thoughts on “Vandring till Trolltunga”

  • I am from Gothenburg,Sweden. I wanted to explore Trolltunga hike. Can you please help me in cost and travel procedure

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *