Weekend i Riga

Weekend i Riga

De baltiska länderna på andra sidan Östersjön har de senaste åren fått ett rejält uppsving när det kommer till besökare. Fler och fler upptäcker de relativt små länderna som utgör Baltikum. Jag pratar alltså om Estland, Lettland och Litauen, listade från norr. I september 2022 besökte jag Lettland och dess huvudstad Riga, mitt andra besök i Baltikum. Till skillnad från mitt första besök, som var till Tallinn 2019, var vädret strålande fint och det bidrog till att vår helg blev väldigt bra.

Lettland har nästan 1,9 miljoner invånare och är det näst mest befolkade av Balt-länderna. I huvudstaden Riga bor det ca 640 000 invånare och det är därmed den största staden i Baltikum. Rigas flygplats ligger strax utanför staden vilket gör det väldigt enkelt att ta sig hit. Det finns busshållplatser precis utanför terminalen och därifrån tar bussresan ca 35 minuter in till stan. Väldigt smidigt och enkelt!

Gamla stan

Rigas gamla stadskärna är ett populärt besöksmål och inbjuder verkligen till att bara strosa omkring. Sedan 1997 finns de här historiska delarna av staden på UNESCO:s världsarvslista.

Något av det första man ser när man kommer till Riga, om man tar bussen från flygplatsen som vi, är det gamla Rådhustorget och Svarthuvudenas hus. Byggnaden är från 1334 och har fått namnet av ett gammalt brödraskap. Nuförtiden genomförs det olika evenemang här såsom konserter och utställningar. I källaren finns det ett museum som man kan besöka om man är sugen på det. Vi hade så bra väder när vi var här så vi hade “tyvärr” inte tid för några museum.

Vi gjorde som så många andra turister i staden och valde ett hotell mitt i Gamla stan. Det gjorde att vi under våra dagar här gick otaliga gånger upp och ner för de mysiga små gatorna. Stadskärnan kändes ganska liten, så det tog inte lång tid innan vi hittade ganska så bra. Jag tyckte det var bra att bo mitt i Gamla stan, men vårt hotell var ingen höjdare, speciellt inte frukosten. Vi skippade faktiskt den och gick till caféer för frukost istället.

Vi bodde nära det stora torget Domplatsen och Rigas katedral. Det första vi gjorde när vi kom till Riga var att äta lunch på torget med utsikt över katedralen. Katedralen byggdes på 1200-talet och anses vara den största medeltida kyrkan i Baltikum. Det är flera byggnader som hör till katedralen så det är ganska stort där inne. Här finns det både ett sjöfararmuseum, kloster och andra museum. Det finns också en tillhörande innergård och det anordnas event här då och då.

Längs med gatorna i Gamla stan finns det restauranger med uteserveringar, barer och butiker. Det finns ett trevligt torg mitt i stan som har färgglada hus med mysiga uteserveringar och en härlig grönska. Här satte vi oss och åt lunch och njöt av septembervärmen. Vi skålade i öl och firade att vi nu hunnit bli 35 år! (En var 35 fyllda vid resan, för två var det ca 1 månad kvar.) Det kändes riktigt lyxigt att sitta ute i t-shirt i september och äta lunch. Dock kändes det väldigt turistigt, så hit går man för att titta på folk och kanske inte för den mest kulinariska upplevelsen.

Det fanns förr en stadsmur runt staden som till största del inte längre finns kvar. Längs med stadsmuren fanns det 8 stycken stadsportar, varav bara en av dem finns kvar idag. Det är den så kallade Svenskporten. Och visst blir man intresserad av den när man besöker staden som svensk! Det är den lilla porten på bilden nedan som stått här sen 1600-talet. Sverige regerade i Lettland en tid och därifrån kommer namnet på porten.

På bilderna nedan syns en del av stadsmuren och Kruttornet som också är från svensktiden. I byggnaden vid Kruttornet finns Lettlands krigsmuseum som verkade intressant. Utanför museet stod det flera skyltar uppställda med bilder från de senaste decennierna då Lettland gick med i NATO och vad som hänt sen dess.

Två av oss hade tre kvällar i Riga, medan den tredje kom sent på fredag kväll och därmed hade en och en halv kväll här med oss. Men under den här tiden hann vi besöka en hel del barer där vi testade olika drinkar och skålade i bubbel. Det kändes som det fanns ganska många barer här, men tyvärr var det väl ingen vi fastnade för sådär jättemycket som hade superbra drinkar. Peter’s Brewhouse satt vi på när vi väntade på vår tredje musketör och där vet jag att jag drack en god drink! Jag gillade dock att det fanns uteserveringar lite här och var, både i Gamla stan och i andra områden.

Det finns självklart också en hel del restauranger i stan med mat i varierad kvalité. Vi åt lyxig och god mat på en restaurang som heter DOM, vi fick dock vänta ganska länge på maten. Vi hade innan dess googlat upp populära restauranger och försökt gå dit, men det var typ fullt överallt. Så boka bord! Att vi inte har lärt oss det än…

Utsikt från S:t Peterskyrkan

En av de äldsta byggnaderna i stan är S:t Peterskyrkan. Även om den är gammal ser den, som så många andra byggnader, inte så gammal ut. Men den har fått utstå mycket under historiens gång och har fått byggas upp flera gånger. Några gånger eftersom blixten slagit ner i tornet och senast under andra världskriget.

Tornet till kyrkan är totalt 123 m högt med spira och allt. 72 m upp finns en plattform man kan åka upp till med hjälp av en hiss. Härifrån får man en väldigt fin utsikt över Riga i alla riktningar.

Rigas centralmarknad

Sydost om Gamla stan finns Rigas centralmarknad. Det är en stor marknad dit framför allt lokalbefolkningen går för att handla allt från frukt och grönt till fisk, kött, nötter och mejeriprodukter. Det finns också marknadsstånd som säljer teknikprylar och väskor m.m. samt små restauranger. Även utomhus går det att fynda, här finns det framför allt frukt och grönt. Det här verkade vara ett väldigt populärt ställe, vilket jag kan förstå. Vi tyckte också det var trevligt.

Att åka på en båttur

Gamla stan i Riga är på sätt och vis omringad av vatten. I de sydvästra delarna går den stora floden Daugava. Härifrån kan man åka på olika båtturer längs med floden för att se Rigas skyline. Det finns också båtturer som utgår härifrån och sen går runt hela Gamla stan på de mindre kanalerna.

Vi spontanbokade en båttur som skulle gå runt Gamla stan på internet när vi var där. När vi gått ner till floden för att hoppa på vår tur så säger personalen att det är alldeles för lågt vatten för att kunna åka runt. Då fick vi istället gå genom hela stan till en park för att där hoppa på en mycket mindre båt och åka en mycket kortare tur på kanalen genom parken. Det var inte riktigt det vi väntat oss, och lite dåligt att de inte kunde erbjuda pengarna tillbaka när vi inte fick det vi betalat för. Parken var dock väldigt mysig och det var fint väder, så det var skönt att bara chilla på en båt en liten stund.

Bastejkalnsparken

Bastejkalnsparken heter parken som vi åkte igenom på vår lilla båttur. Det är faktiskt en väldigt härlig park att promenera runt i. Det var väldigt rent och fint och jag rekommenderar verkligen att gå runt lite här, speciellt om vädret är fint.

I den här parken hittar man också Frihetsmonumentet. Det är en symbol för bland annat frihet och självständighet och byggdes för att hedra alla de soldater som dog när de kämpade under Lettlands självständighetskrig.

Central District

Riga är så mycket mer än Gamla stan. Om man fortsätter förbi parken och vidare åt nordost finns det ett lite modernare område som kallas Central District. Även här finns det vackra byggnader (om än i modernare stil) att titta på och flera butiker och caféer.

Utsikt från Radisson Blu

I Central District hittar man bland annat hotell Radisson Blu. Hotellet är populärt att besöka för en drink i deras bar med utsikt över stan. Hit gick vi självklart. Tyvärr speglades utsikten ganska mycket för att bli bra på foto, men utsikten var väldigt fin ändå och drinkarna goda. Det var oväntat lite folk här när vi var här sent på eftermiddagen, men tyckte ändå stämningen var bra.

Jugendhusen

Något annat som är populärt att göra i Riga är att besöka kvarteren kring Albert Street där det finns många hus i Jugendstilen. Den här stilen, som också kallas Art Nouveau, kännetecknas av att husen är utsmyckade med skulpturer och andra konstverk i form av bland annat människor och växter. Riga är faktiskt en av de städer som fortfarande har väldigt många hus i den här stilen och lockar många arkitekturälskare från hela världen. Får man inte nog av att kolla på husen från gatan finns här också ett museum att besöka.

Riga är en väldigt trevlig stad att åka till på en weekend. Staden är inte så jättestor och det finns inte så mycket sevärdheter, i alla fall inte om man jämför med andra populära weekendresmål i Europa. Men likväl kan man hållas sysselsatt oavsett om man reser hit när det är finväder eller typiskt höstväder. Det ligger bara en kort flygresa bort från Sverige och har man tur kan man hitta väldigt billiga flygbiljetter.2 thoughts on “Weekend i Riga”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *