Valle de Viñales – Kubas landsbygd

Valle de Viñales – Kubas landsbygd

Efter några dagar i Havanna var det dags att resa vidare och upptäcka andra delar av Kuba. Bussen styrde västerut och efter 3,5h var vi framme i Viñales. Viñales ligger strax söder om dalen Valle de Viñales som finns med på UNESCOs världsarvslista. Staden är inte speciellt stor men dalen är ett mycket populärt turistmål nuförtiden och det märktes tydligt när vi var där hur det bara växte så det knakade. Jag har en kompis som besökte Viñales för några år sen och då fanns det inte många ställen att äta på. Nu fanns det ändå en hel del restauranger att välja mellan och även en del turistbyråer som sålde olika turer ut i dalen. På torget fanns det Wifi också så man var inte helt bortkopplad från omvärlden.

Souvenirer går det att köpa även i denna stad. Fodral till cigarrer och plåtar med Cuba är populära saker turisterna köper med sig hem.

Vi bodde något kvarter ifrån huvudgatan i ett Casa particular. Alla hus i kvarteret påminner om varandra till konstruktionen men är målade i olika färger. Nästan alla hyr dessutom ut något rum för att få in lite extra pengar. På flera ställen såg vi hur nya hus byggdes och det verkar som alla nybyggen hade extra plats för att kunna hyra ut rum. Det är nog ganska smart med tanke på att Viñales och Kuba bara växer som turistmål.

Ridtur i Valle de Viñales

När vi anlände till Viñales var i alla fall jag ganska så trött efter bussresan. Men vi skulle ju inte vara här så länge så efter att ha pratat med vår lägenhetsvärd bokade vi direkt in en ridtur i dalen. Efter en halvtimme kom en kille och hämtade upp oss och vi promenerade bort till ett stall. Där fick vi varsin häst och gav oss ut tillsammans med en guide.

Vi kom direkt ut på den härliga landsbygden och såg små färgglada hus, djur och kubaner som levde och arbetade. Det var en oerhört trevlig tur. Men som ni kan se är det lite annat säkerhetstänk på Kuba, vi fick inte låna några hjälmar utan hoppade bara på hästarna och så var det att tuta och köra.

Tobaksplantage

Vårt första stopp på vår guidade tur var en tobaksplantage. Jag gillar inte tobak och har aldrig någonsin rökt men det var ändå intressant att se hur de gör cigarrer som är så typiska för Kuba.

Sockerplantage

Turen gick vidare och nästa stopp var en socker- och kaffefarm. Från sockerrör utvann vi socker som vi sen fick smaka i en god drink. Här gick det även att köpa rom om man gillar det.

Det var verkligen en härlig tur vi fick göra på våra hästar den här eftermiddagen. Min häst hette Caramello och min kompis häst Paloma. De var väldigt roliga faktiskt. Tydligen var det Paloma som var chefen för varje gång jag och Caramello råkade hamna bredvid eller lite före blev vi nästan tacklade av Paloma som definitivt skulle gå först. Det var en spännande tur och väldigt fin natur att rida runt i.

Rundtur med bil

Vår enda heldag i Viñales valde vi att åka på en liten rundtur med bil. På morgonen hämtade chauffören oss och vi körde runt för att se några av områdets sevärdheter.

Första stoppet var det här berget med en färgglad väggmålning. Mural de la Prehistoria heter den och är en målning som gjordes av en konstnär på 60-talet. Sen dess har dock målningen behövt fyllas i några gånger. Man kan även besöka en grotta här men vi kollade bara på målningen utanför så vet inte hur den är.

Istället åkte vi till en annan grotta en bit bort. Här fick vi gå in i grottan och vandra en liten bit. Inne i grottan kom vi sen fram till en liten sjö där vi fick åka båt ut ur grottan. Jag har varit i en liknande grotta tidigare i Mexiko så jag blev inte jätteimponerad, men häftigt att besöka om man inte sett någon innan.

Ett av stoppen var såklart den här populära utsiktsplatsen som ligger vid hotellet Horizontes Los Jazmines. Väldigt fin vy ut över det vackra landskapet. Ganska härligt läge för hotellet med den här utsikten från poolen.

Här hade de en tjur som vaktade postkontoret.

På promenad bland grisar

Rundturen varade inte så länge som vi hade tänkt, det finns inte så jättemånga sevärdheter att åka runt till utan att köra in i kulturlandskapet. Vi hade hela eftermiddagen framför oss när den var klar så efter lite lunch så gav vi oss ut på en promenad till de nordvästra delarna av stan med målet som var en annan mindre utsiktsplats. Vägen vi gick på heter Calle Adela Azcuy Norte och leder till Cueva de los Murciélagos som är en grotta uppe i ett berg.

På vägen dit gick vi förbi en liten trevlig bar.

Det fanns även ett utegym.

Och här ligger visst ett kontor.

Det var lite längre att gå än vi först förväntade oss, men som tur var fanns det en restaurang på vägen som vi stannade och tog en dricka på. Det var skönt med en liten paus, och passande nog passerade en rejäl regnskur precis då.

För att nå grottan går man längs en markväg förbi djur och en liten sjö. Sista biten är sen uppför en trappa. Uppe vid grottan sen var det lite för mycket växtlighet för att få en bra utsikt, men vi träffade några som höll på och klättra. Klättring är en populär aktivitet i Viñales som gjort att fler turister hittat hit.

Efter grottan avvek vi lite från stigen tillbaka för att komma till utsiktsplatsen. Efter ett tag slutar dock den fina stigen vi vandrat på och vi kommer till en grishage. Det var lite spännande men grisarna var snälla och lät oss promenera rakt igenom den.

Och till sist nådde vi utsiktsplatsen. Det var ju inget mot utsikten vi sett tidigare under dagen, men vägen dit var ju väldigt intressant och trevlig. En promenad för att uppleva staden eller området man besöker är ju alltid det bästa tycker jag.

Kort och gott, missa inte Viñales om ni är på Kuba. Naturen ute i dalen var väldigt speciell med de stora klipporna och det var väldigt fint att se. Det var så lugnt och skönt att rida där ute bland fälten och bara ta in omgivningarna. Det rekommenderar jag verkligen er att göra. Det finns en hel del turer att förboka hemifrån, men jag skulle säga att det bästa är ett fråga er bovärd om tips på turer och aktiviteter och boka genom dem.2 thoughts on “Valle de Viñales – Kubas landsbygd”

  • Du måste känna dig hemma bland alla palmer 😆

    Det första jag tänkte när jag såg fotot på Maria på hästen var “var är hjälmen?!”. Sen kom förklaringen.

    Wow, häftig väggmålning!

    Haha kul med tjuren

    Fin natur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.