Havanna, Kuba

Havanna, Kuba

För snart två år sen besökte jag och en kompis Kuba. Som vanligt inför en resa krävdes det mycket planering för att bestämma vilka platser vi skulle besöka. Men självklart var Kubas huvudstad Havanna givet. Det blev också platsen vi började vår tripp på.

Kubas huvudstad Havanna ligger vid vattnet på den västra delen av Kuba. Det bor över 2 miljoner människor i staden och är därmed landets största. Innerstan är indelad i tre stadsdelar med Vedado längst västerut, Centro i mitten och Gamla Havanna längst österut vid hamnen. Längs med vattnet ligger promenaden Malecón. Havanna är mycket större än de här stadsdelarna, men det är här de flesta sevärdheterna finns.

Havannas stadsdelar

Vedado

Längst västerut ligger som sagt Vedado som är en något nyare stadsdel med stora gator och finare kvarter. Större och finare jämfört med de äldre kvarteren som jag skriver om lite längre ner. Inför resan gjorde vi en hel del research men la tyvärr inte ner jättemycket tid på plats att bo. Vi hamnade till slut i Vedado och nu i efterhand förstår jag faktiskt inte riktigt hur det kunde bli så. Hade jag åkt igen hade jag helt klart valt Gamla Havanna istället vilket verkar vara det vanligaste stället för turister att bo på. Kvarteren i Vedado är inte så mysiga och det finns inte så många restauranger. Vi åkte istället taxi varje dag in till Gamla stan för att äta middag och kolla på sevärdheter.

I Vedado nere vid vattnet ligger det välkända hotellet Nacional de Cuba. Ångrar lite nu i efterhand att vi aldrig gick in där, men tror inte vi hade koll på att det var öppet med en fin bar på taket…

Vi beskådade det istället på avstånd från ett närliggande hotell.

Centro

Som namnet antyder ligger Centro i mitten av stan. Här ligger inte så många Casa particulares (som är ett vanligt sätt att bo på för turister) eller hotell utan det är mest kubaner som bor och lever här. Husen är i ganska dåligt skick men det var intressant att strosa omkring här och på riktigt känna in atmosfären. Gatorna är ganska breda men inte med så mycket trafik som i andra delar av stan. Det var ett väldigt lugnt område och vi stötte inte på några andra turister eller ens taxibilar i de kvarteren vi gick.

La Habana Vieja

Hjärtat av Havanna. I den här gamla stadsdelen av Havanna hittar man restauranger, torg och många av stadens sevärdheter. Här är det mycket folk ute på gatorna, både kubaner och turister. Det finns många mysiga gränder att gå vilse i och det är väldigt färgglatt överallt. Gamla stan är sedan 1982 upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

Som synes på bilderna är gatorna ganska smala. Även om det kör en del bilar här i gränderna är det väldigt vanligt med cykelrikshas (cykeltaxi) som är lite smidigare att ta sig fram med.

Inne Gamla stans kärna finns det musikanter i nästan varje hörn känns det som. Charmigt.

Ett av alla torg i gamla stan är Plaza de Catedral med kyrkan Catedral de La Habana.

Plaza de San Fransisco är ett annat fint torg.

Sen har vi Plaza Vieja som har flertalet restauranger med trevliga uteserveringar.

En kväll käkade vi middag på en av restaurangerna med balkong ut mot just gamla torget. Det var fin utsikt men maten var ingen höjdare. Det blev strul med beställningen så vi kände oss lite lurade och fick betala för något vi inte beställt.

Malecón

Malecón är 8 km lång och sträcker sig längs kusten längs hela Havannas innerstad. Den började byggas 1901 för att skydda Havanna från havets vågor som här slår in mot staden. Det är alltså både en mur som skydd mot vågorna, en promenad och en stor, bred väg. Det finns inga övergångsställen på den här vägen (eller nånstans för den delen) så det gäller att hålla koll åt alla håll och med snabba steg skynda sig över gatan. Alltid lika spännande…

Från Malécon ser man fästningen El Morro som byggdes under 1500-talet.

Besök gärna Malecón när solen går ner. Det är nämligen här Havanna-borna själva samlas för att umgås. Det är allt från kompisar som fiskar tillsammans till par på romantiska dejter.

Saker att se och göra i Havanna

Revolutionstorget

Revolutionstorget ligger i stadsdelen Centro och är världens 31:e största torg. Runt torget ligger flera regeringsbyggnader och är en stor historisk plats för Kuba. Här höll Fidel Castro många av sina maratontal och andra politiska möten har skett här. Bara någon månad innan vi åkte till Kuba gick Fidel Castro bort. Det var då på det här torget det hölls en stor sorgeceremoni dit kubanerna kom för att hedra honom.

Mitt på torget finns ett stort monument dedikerat till nationalhjälten José Martí. På husen mittemot sitter stora stålporträtt av Che Guevara och Camilo Cienfuegos.

Åka amerikansk 50-talsbil längs Malecon

Finns det någon som inte tänker på de gamla färgglada bilarna när de tänker på Kuba och Havanna? Jag tror inte det. Bilarna körs fortfarande på Kuba och syns lite överallt. De används främst som taxibilar för turister som vill åka gammal amerikanare genom stan. De flesta andra kör faktiskt andra nyare bilar. Att åka taxi med en vintagebil kostar något mer än en vanlig taxi men är ett måste att ha gjort åtminstone en gång när man är i Havanna.

El Capitolio och Parque Central

I de östra delarna av Habana centro ligger Parque Central. Det här känns som en ganska central plats i stan med många kända byggnader och sevärdheter i närheten. Det är också här man hittar de gamla 50-talsbilarna som står uppradade och väntar in turister som vill åka en sväng. Härifrån går också bussen till stranden.

El Capitolio är en pampig och snygg byggnad som inte riktigt passar in i den annars ganska ruffiga stilen i området. Fram till revolutionen var det här regeringen hade sitt säte. Idag är det här Havannas vetenskapscentrum huserar.

Bredvid Capitolio ligger kulturcentret Gran Teatro de la Habana.
Paseo del Prado i samma område är en fin allé och gatan som delar stadsdelarna Centro och Habana vieja. Vi promenerade här från torget ner till vattnet och det var ganska stillsamt och lugnt trots att det är mitt i stan.

Revolutionsmuseet

En eftermiddag besökte vi Revolutionsmuseet som ligger i Gamla Havanna. Det är ett ganska stort museum som berättar om Kubas revolution på 1950-talet och Che Guevara. Det är inte mycket skyltar på engelska utan det mesta står på spanska. Men det är ändå gripande att gå igenom våningarna och titta på alla bilder med unga revolutionärer. Byggnaden är ganska pampig och innan den blev ett museum efter den kubanska revolutionen bodde några av landets presidenter här.

Stränderna

Strax öster om Havanna ligger en rad med stränder. Det går att ta sig dit antingen med buss eller med taxi. Vi valde att en dag ta taxi ut till en av stränderna, men minns tyvärr inte vilken vi besökte. Men det var en fin strand med fint vatten och det fanns solstolar att hyra. Det var lite snålt om matställen på det stället vi var dock. Vi beställde en rätt med räkor och potatis och det var faktiskt inte alls gott. Men vi hade en härlig dag på stranden ändå. Det var skönt att kunna koppla av och ligga och läsa lite. Man var lite trött efter allt turistande dagarna innan.

Havanna var en väldigt intressant stad att besöka och väldigt svår att beskriva med ord måste jag säga. Om man uppskattar god mat och lyxig tillvaro kanske inte Kuba och Havanna är det bästa resmålet för er. Men jag tyckte det var mycket spännande och väl värt ett besök. Det har börjat dyka upp ganska mycket turister i landet och framför allt Havanna, men det känns ändå väldigt genuint och kubanskt.

Efter Havanna drog vi vidare till Viñales och därefter Trinidad. Inlägg därifrån kommer!4 thoughts on “Havanna, Kuba”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.