Weekend i Dublin

Weekend i Dublin

I början av oktober 2017 åkte jag och en kompis på en liten weekend till Dublin. Ingen av oss hade varit där innan så vi var väldigt taggade på att åka dit. Vi spenderade bara två nätter där så vi hann inte riktigt med att se allt som staden erbjuder, men vi hade det riktigt bra. Jag tog tyvärr inte med min kamera utan dokumenteringen fick ske med mobilen…

Lördag

Vi landade omkring 17-tiden och tog enkelt Airlink express in till centrala Dublin. Busshållplatsen ligger precis utanför ankomsthallen så det var väldigt lätt att hitta den. Man köper biljetterna i en maskin vid busshållplatsen och den kostade 7 euro (2017) för en enkel resa. Bussen var en dubbeldäckare och vi hade turen att få platserna längst fram där uppe.

Vi hoppade av bussen i centrum i området Temple bar och promenerade till vårt hotell. Temple bar är ett väldigt trevligt område där man hittar massor med härliga irländska pubar. Vi kom fram en lördagskväll och det var fullt med folk ute och hade kul. Många var ute och rörde sig redan vid 18-tiden.

Efter en snabb incheckning gick vi direkt ut för att hitta nånstans att äta middag. Hotellet hade ett väldigt bra läge mitt i Temple bar så vi behövde inte leta speciellt länge. Vi hamnade till slut på the Norseman Pub. Likt många andra pubar här i området så är bottenvåningen en bar och ovanvåningen en restaurang. Här åt jag en väldigt god burgare.

The Temple Bar

Efter middagen begav vi oss till den kända puben The Temple Bar för att dricka lite Guinness och njuta av Dublins pubtraditioner. Puben var helt full inomhus men de hade en liten uteplats där man kunde stå eller sitta och ta sig en drink. Vi var faktiskt lite förvånade att så pass många hängde utomhus i oktober. Men det var precis det vi fick göra också.

Söndag

På söndagsmorgonen gick vi ut för att äta frukost på något trevligt café i stan. Det var väldigt tomt på gatorna och vi kunde till en början inte hitta några ställen som hade öppet. Så vi gick till Trinity College-området och kollade runt lite där. Det var ett väldigt fint campus med gamla byggnader och vi började prata om våra minnen från universitetstiden i Lund.

I en av byggnaderna här finns det gamla biblioteket The Book of Kells. Det var tyvärr stängt när vi var här men det hade varit kul att besöka. Googlar man på det ser det ut att vara ganska coolt.

Frukost på Carluccio’s

Vi började bli hungriga och rörde oss söderut i stan. Vi såg en hel del caféer som såg trevliga ut, men allt var stängt. Till slut hittade vi ett café som var öppet så vi kunde få vår frukost.

Det var ett stort café och vi var nöjda med vår frukost här. De hade full irländsk frukost med ägg, bacon, korv, bröd och mycket mer som till exempel yoghurt och croissanter.

Maten var väldigt bra tyckte jag. Jag gillade den toast som jag åt med champinjoner på. Jag åt också en väldigt god chokladcroissant. Portionerna var väldigt generösa och vi blev båda väldigt mätta. Atmosfären här var väldigt bra och trevlig också.

Påfyllda med ny energi var vi redo att fortsätta vår sightseeing av Dublin.

Andra sevärdheter

Efter frukost så promenerade vi längs med Grafton street som är en av huvudgatorna med många affärer. Vi spenderade inte så mycket tid där utan fortsatte till parken som heter Stephen’s green. Jag gillar att besöka olika parker när jag besöker olika städer. Men den här var lite överskattad skulle jag säga.

Efter parken fortsatte vår promenad genom stan…

Vi passerade förbi flera stora kyrkor när vi gick omkring på gatorna i Dublin. De var väldigt fina utifrån, dock var vi inte så sugna på att lägga tid på att gå in i dem när vi var här så kort tid.

The Irish Whiskey museum

Även om jag inte gillar whisky så gjorde vi ett besök på det irländska whisky-museet. Det ligger vid korsningen i närheten av Trinity Universitet och är svår att missa. Entrén är utmärkt med några ekfat och olika whiskyskyltar. När man gått in genom entrén som är full med ekfat går man upp för några trappor och kommer till entrén med en souverniraffär.

Museet är ganska litet men erbjuder en tur med whiskyprovning. Vi tog en tur som vi tyckte var ganska bra. Vi hade en guide som guidade oss igenom tre olika rum där vi fick lära oss om ursprunget av whisky och hur man gör det. Guiden var väldigt bra och engagerad.

Turen avslutades med en provning av fyra irländska whiskys. Jag kan ingenting om whisky men det var ändå lite kul att testa dem. Jag märkte faktiskt lite skillnad på dem, men fortfarande inte riktigt min grej.

Guinness storehouse

En väldigt populär turistattraktion i Dublin är Guinness storehouse. Eftersom Dublin är Guinness hemstad finns det här ett häftigt ölbryggeri med museum, ölprovning och takbar som man kan besöka. Det är väldigt populärt att komma hit så man måste boka en biljett för en specifik tid. Vi hade inte bestämt oss i förväg för när vi skulle gå utan hade bara tänkt gå dit när vi kände för det. Men under eftermiddagen kollade vi upp deras öppettider och såg då att det inte fanns så många biljetter kvar så vi fick snabbt boka några biljetter så vi blev garanterade att komma in. När vi väl kom dit sen kunde vi komma in tidigare än den tiden vi hade bokat.

Vi spenderade sen hela tre timmar här! Inte så konstigt kanske när det är 7 våningar man ska ta sig igenom…

Rundvandringen börjar i ett rum där de visar upp de olika ingredienserna; vatten, malt, humle och jäst. Efter det rummet får man lite information om hur man exporterade ölen förr i tiden, information om grundaren Arthur Guinness och hur reklamblad för Guinness har sett ut genom åren. Eftersom hela museet finns i en gammal jäsningsanläggning som blivit omvandlad så är det en väldigt cool omgivning som man går runt i.

När vi gått igenom ungefär halva museet satte vi oss ner för att vila lite och tog en fika. Vi delade på en STOR bit chokladkaka.

Efter vår lilla rast var vi redo för ölprovningen. Eller det var väl egentligen inte en riktig provning då vi bara fick varsitt litet glas Guinness.

Efter den lilla shoten med öl fick man gå igenom ett område med gammal reklam för Guinness. Guinness grundades 1759 så man har hunnit med en del reklam genom åren.

Till slut avslutas rundan i Guinness storehouse högst upp i baren som heter Gravity. Här får alla en gratis öl som ingår i biljettpriset. Härifrån får man en 360 graders utsikt över Dublin. Det var mulet när vi var här och även lite disigt så vi kunde tyvärr inte se bergen ordentligt som finns i närheten. Jag kan bara föreställa mig hur vyn skulle vara här på en klar dag. Det här var såklart höjdpunkten på turen, både på grund av ölen och av utsikten. Det var dock en hel del folk här så vi var ganska glada över att vi fick sittplats, många fick stå upp.

Middag med ölprovning

Sen var det dags för middag igen och dags att välja en restaurang att äta på. Det finns massor med trevliga pubar överallt i Temple Bar så det var därför ganska svårt att välja. Vi gick omkring i området en stund och valde till slut en trevlig pub. Stället var nästan fullt, men vi lyckades få ett bord på bottenplan i pub-delen. De hade precis som många andra barer ett bra liveband som spelade svängig musik. Vi valde några smårätter från menyn och testade också deras ölprovning. Vi fick själv välja sex olika öl, tre ljusa och tre mörka, från deras egna bryggeri. Det var väldigt kul och dessutom god öl och allt som allt en väldigt trevlig pub!

Måndag

Dagen efter var det sen dags att åka hem igen. Vi gick över floden till den norra sidan som inte såg ut att ha jättemånga sevärdheter att erbjuda. Det kändes dock lite mer modernt och nyare än på andra sidan floden. Här åt vi lite frukost på ett trevligt ekologiskt café. Vi gick omkring här en stund längs med floden innan vi tog Airlink express tillbaka till flygplatsen.

“The Spire” är ett 120 meter högt monument av rostfritt stål mitt på O’Connell Street. När man står nedanför och kollar rakt upp på den kan man bli lite snurrig…

På bilden nedan syns Samuel Beckett Bron.

Man hinner mer än vad man tror på mindre än 48 timmar! 🙂 Men jag åker gärna tillbaka till Dublin igen och testar fler av deras pubar.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *