Att resa till Patagonien
Patagonien är välkänt för sitt fina landskap med berg, sjöar och glaciärer. Jag besökte Patagonien tillsammans med en kompis under ca en vecka i november 2023. Vi hade en riktigt bra vecka och gjorde några längre vandringar och fick även uppleva den vackra naturen från bilvägen. Då vi inte besökte hela Patagonien som är ett väldigt stort område så är detta verkligen inte en omfattande guide. Jag skriver istället om de områdena som vi besökte, som är några av de mest populära, mer specifikt Torres del Paine och Los Glaciares nationalpark.
Patagonien
Patagonien heter det geografiska område som utgör den sydligaste delen av Sydamerika. Hela Patagonien är 850 000 kvadratkilometer och ligger i både Chile och Argentina. På grund av storleken och placeringen av området består landskapet här av allt från regnskog och öken till glaciärer och fjordar. Bergskedjan Anderna går rakt genom Patagonien i en nord-sydlig riktning i de västra delarna. Det är speciellt här i detta området man hittar flera av Patagoniens nationalparker och ett helt fantastiskt bergslandskap.
Patagonien delas upp i olika regioner utefter land och landskap.
Regionerna i Chile är:
- Lake District: Här finns nationalparker med skog, sjöar och vulkaner.
- Aysen: Stäpplandskap, berg och kustnära regnskog.
- Southern fjords and channels: Ett område med fjordar och glaciärer.
- Torres del Paine nationalpark: Ett vandringsparadis med berg och sjöar.
Regionerna i Argentina är:
- Peninsula Valdes.
- Welsh Patagonia.
- Lake District: Berg, sjöar och skog.
- Los Glaciares nationalpark: Mäktigt bergslandskap och jättemånga glaciärer.
- Tierra del Fuego & Cape Horn: Det här är världens ände med mycket öppna landskap, men också berg. Härifrån kan ta åka till Antarktis.
Hjärtat av Patagonien
Patagonien nämns ofta som en plats som har det finaste landskapet som går att hitta. Ofta pratar man specifikt om nationalparken Torres del Paine som inte sällan hamnar högt upp på olika listor över de vackraste platserna i världen. Detta gör Torres del Paine i Chile till en av de mest besökta och turisttäta platserna i hela Patagonien. Hit kommer vandrare från hela världen (eller mer specifikt från Nederländerna enligt vår erfarenhet på plats) för att uppleva fantastisk vandring.
Även Los Glaciares nationalpark i Argentina är riktigt populärt för vandrare. Med utgångspunkt i byn El Chaltén har man massvis med härliga leder att upptäcka. De två vandringar som brukar nämnas som favoriter att vandra hittar man i dessa båda parker och därför var det just hit vi valde att åka. Det är dessa två nationalparker och närmaste omgivningar jag benämner som hjärtat av Patagonien!
Torres del Paine och Los Glaciares ligger relativt nära varandra men är separerade av landsgränsen mellan Chile och Argentina. Båda dessa parkerna är väldigt populära att besöka på en och samma resa. I Torres del Paine heter den största staden som man utgår ifrån Puerto Natales. I Los Glaciares är det den lilla vandringsbyn El Chaltén eller staden El Calafate som gäller. Det går att ta sig mellan Puerto Natales och El Chaltén på en dag, det är bara ca 42 mil… Vi var i Patagonien i ca 1 vecka och spenderade två nätter i Torres del Paine, två nätter i Puerto Natales, två i El Chaltén och en i El Calafate. På den här tiden hann vi med en lång vandring och en glaciär i vardera land, de största sevärdheterna i det här området.
Att göra här
Det säger sig själv, men till Patagonien åker man för naturupplevelserna. Det är vandring som lockar de flesta att komma hit till denna vackra del av världen. Några av de populäraste vandringarna är ca 20 km långa och heter Mirador Base Las Torres (Chile) och Laguna de los Tres (Argentina). Självklart finns det massvis med kortare vandringar också. Man behöver dock inte vara “en riktig vandrare” för att åka hit och uppleva landskapet här. Det finns flera aktiviteter som lämpar sig om man inte är så aktiv. Roadtrip är toppen att göra för att uppleva naturen från bilen. Det går också att besöka både glaciären Perito Moreno i Argentina och Grey Glaciar i Chile utan att anstränga sig speciellt mycket.
Utöver aktiviteterna ovan som är de mest populära i hjärtat av Patagonien finns det massor att göra och se i resten av Patagonien också. Många passar även på att besöka de allra sydligaste delarna av Patagonien som heter Tierra del Fuego (Eldslandet på svenska). Den största staden där heter Ushuaia och det är även hit man kan flyga. Här finns det mer fin natur och även pingviner att spana in. Det går också att åka till Antarktis härifrån!
Ta sig hit
Det enklaste sättet att ta sig till Patagonien är via flyg. Det går inrikesflyg från Santiago de Chile till fyra olika flygplatser i Patagonien, från norr till söder: Puerto Montt, Coyhaique, Puerto Natales och Punta Arenas. Från Buenos Aires går det också inrikesflyg till Bariloche, Trelew, El Calafate och till Ushuaia. Vi flög med flygbolaget LATAM och Aerolíneas Argentinas som båda funkade bra. Deras flyg går att hitta på de vanliga flygjämförelsesidorna. Det är bra att dubbelkolla den tillåtna vikten på det incheckade bagaget då det var lite lägre än vanligt med Aerolíneas Argentinas.
Mer specifikt för att ta sig till hjärtat av Patagonien flyger man till Puerto Natales, Punta Arenas eller El Calafate. Punta Arenas är en vältrafikerad flygplats och dit många kommer med flyget. Därifrån går det sen att ta buss för att ta sig norrut till nationalparken Torres del Paine. Det går även flyg till Puerto Natales som är en lite mindre flygplats men som ligger mycket närmare Torres del Paine.
Om man väljer att besöka båda de två nationalparkerna i de olika länderna som vi gjorde så är ett tips att flyga till den ena flygplatsen och sen ut från den andra. Vi flög till Puerto Natales vilket var skönt för att slippa lägga en halvdag på buss från Punta Arenas. Vi flög sen hem från El Calafate som också funkade väldigt bra.
OBS! När ni ska boka inrikesflyg i Argentina så välj att betala med argentinska pesos. Nu när den argentinska peson är så dålig så är det fördelaktigt att betala i pesos. Jag brukar inte kolla olika valutor innan jag bokar flyg, men av någon anledning gjorde jag det nu och jämförde priset mellan argentinska pesos och USD. Det visade sig vara billigare i pesos så vi betalade i det. Sen gick det någon vecka och jag fick tillbaka ytterligare pengar på flygresan som jag betalt. Det har att göra med the blue dollar rate som jag tyvärr inte kan förklara.
Ta sig runt
För att ta sig runt i södra Patagonien kan man välja mellan antingen hyrbil eller använda bussarna som går här. Bus-Sur är ett av bolagen som trafikerar de populära besöksmålen i Patagonien. Bussarna är fräscha och bra i många fall, men det tar lite längre tid om man väljer att åka buss istället för att ha hyrbil.
Hyrbil är väldigt smidigt att ha när man är här för att kunna stanna där man vill för att göra mindre vandringar eller bara titta på utsikten. Vägarna är både bra asfaltsvägar och ju närmare bergen man kommer grusvägar. Vi upplevde inte några svårigheter alls när vi körde här, men på vissa platser är det en bra lutning och om det regnat mycket kan det ge problem på grusvägarna. Det kan också blåsa ordentligt och det kan faktiskt kännas i bilen.
Puerto Natales till El Calafate (Chile till Argentina)
Vi valde att hyra en bil att använda på den chilenska sidan och sen en separat bil i Argentina för att få ner priset på bilhyran. För att då ta oss mellan länderna åkte vi buss som dagligen trafikerar sträckan Puerto Natales och El Calafate. Mellan dessa två städer tar det 5 timmar enligt tidtabellen, vår buss blev dock sen iväg och man vet aldrig hur lång tid det tar med gränsövergångar. Från El Calafate går det att ta buss vidare mot El Chaltén på ca 2,5-3 timmar.
För att åka mellan Chile och Argentina måste man passera gränsövergångar. Det kan ta lite tid, men är annars ganska smidigt. Det man ska passa sig för är dock att inte ha med sig färsk mat som inte är tillåtet, så som kött, frukt och grönsaker. När vi passerade gränsen med buss så var det ingen som kollade igenom våra väskor utan man intygade att man inte hade med sig något. Jag kan dock tänka mig att de genomför stickkontroller lite då och då.
När ska man åka hit
Patagonien har precis som oss i Sverige ett år med flera årstider. Däremot då det ligger på södra halvklotet har de sommar under våra vintermånader december-februari. Det är inte läge att åka till Patagonien under vintern (maj till september) då det kan vara mycket tuffa förhållanden med mycket snö, låga temperaturer och blåsigt. För att få ut det mesta av sin resa och om man vill vandra är det bäst att åka hit under sommaren eller möjligtvis under våren (oktober/november) och hösten (mars/april). Sommaren är dock den mest populära tiden att åka hit så det är mer turister och dyrare boenden under den tiden. Vädret är inte heller helt förutsägbart på denna plats ens under sommarhalvåret så vädret kan lätt bjuda på några spratt ändå, men det är åtminstone bäst chans att få bra väder under den tiden.
Vi var i Patagonien under första veckan i november. Detta var precis i slutet på ett högtrycksläge då det varit flera dagar med strålande sol och relativt svaga vindar. Vi hade sån otrolig tur med vädret och fick ta del av detta vädret under i alla fall två dagar. Det var helt molnfritt och temperaturer över 10 grader. Bara några veckor innan hade det varit snöoväder och många vandringsleder var stängda. När högtrycket gett vika fick vi en dag med mulet väder och kraftiga vindar. Denna blåsten gjorde att även enklare vandringsleder stängde för att man inte skulle skada sig. Vindarna här kan bli så kraftiga att man på riktigt kan blåsa bort från bergen! Med det sagt så gäller det att vara flexibel på en resa hit och ta hänsyn till vädret. Det är inte ovanligt att folk är här i veckor och inte får se de fina utsikterna de vandrat flera mil för att kolla på.
Vad kostar det att åka hit?
Jag hade alltid föreställt mig att Patagonien var väldigt långt hemifrån och väldigt svårt att ta sig till och resa till. Men det var inte alls så svårt som jag trodde innan. Givetvis är det fortfarande lika långt hemifrån, men det är inte så svårt eller oöverkomligt dyrt heller.
Här är en liten breakdown på våra större kostnader:
Internationellt flyg (Stockholm-Santiago, Rio de Janeiro/Buenos Aires-Stockholm): 16-17000 kr per person.
Inrikesflyg Chile (Santiago – Puerto Natales): 1700 kr per person.
Inrikesflyg Argentina (El Calafate – Buenos Aires): 1500 kr per person.
Hyrbil Chile (3,5 dygn): 4400 kr
Hyrbil Argentina (3 dygn): 1600 kr.
Bensin: 855 kr. (Vi körde ca 500 km i Chile och betalade 710 kr för bensin. I Argentina körde vi 600 km och betalade 145 kr för det. Vi hade en större bil i Chile än i Argentina och i Argentina var det väldigt mycket bara raksträckor. Men bensinen var billigare där också tack vare det låga värdet av deras valuta.)
Buss (Puerto Natales till El Calafate): 344 kr per person.
Boende Puerto Natales: 800-1000 kr per natt för två. Låg till medium standard.
Boende Camping Torres del Paine: Nästan 6000 kr för två personer, tre nätter i ett tält! 1000 kr per natt för en sovplats i ett tält som vi själva behövde skaffa sovsäck till.
Boende El Chaltén/El Calafate: Ca 800 kr per natt för två. Låg till medium standard.
När det gäller mat och dryck så åt vi middag eller lunch för mellan 90-250 kr. Vi fick en riktigt fin och god köttmiddag i Argentina för 240 kr t.ex. Priserna är alltså något lägre än i Sverige, men det är inte superbilligt för det. Totalt sett är det billigare i Argentina än i Chile.
Det är ju två olika länder och därmed olika valutor. I Chile är det den chilenska peson som gäller och i Argentina den argentinska peson. Kolla upp vad som gäller med den argentinska peson innan ni åker. Det är inte fördelaktigt att ta ut pengar ur bankomat, ni får ungefär dubbelt så dyr växelkurs då!
Annat bra att veta
Glöm inte att öva på spanskan innan ni åker hit. Det är helt klart en fördel att kunna spanska då de flesta, även i turismbranschen, inte är så bra på engelska.
Vår vecka i Patagonien
Vi spenderade en vecka i Patagonien och hann med flera av de stora sevärdheterna. Vi var väldigt nöjda med vår tid här men hade såklart gärna stannat längre. Det finns så mycket fint att se här och vi hann verkligen inte med allt. Men faktum är att man hinner med ganska mycket på en vecka också. Nedan finns en överblick över hur vi la upp vår tid här. Länkar kommer komma till de specifika inläggen om platserna så småningom.
Dag 1. Santiago de Chile till Puerto Natales
Vi tog ett tidigt flyg från Santiago de Chile ner till Puerto Natales. Här hämtade vi ut en hyrbil och påbörjade vår roadtrip i Torres del Paine. Vi körde runt och kollade in landskapet och bodde den här natten på Camping Central inne i nationalparken.
Boende: Camping Central i Torres del Paine
Dag 2. Heldagsvandring till Mirador Base Las Torres
Vi gick upp tidigt och begav oss iväg på den ca 20 km långa vandringen till Mirador Base Las Torres.
Boende: Camping Central Torres del Paine.
Dag 3. Roadtrip i Torres del Paine
En riktigt blåsig dag som vi spenderade genom att köra runt i Torres del Paine och kolla in det fina landskapet.
Boende: Puerto Natales
Dag 4. Dagstur till Grey Glaciar
Vi fortsatte vår roadtrip i Torres del Paine och tog oss till Grey Glaciar. Här åkte vi på en båttur för att ta en närmare titt på glaciären.
Boende: Puerto Natales
Dag 5. Puerto Natales till El Chaltén
Den här dagen spenderades på resande fot. Vi hoppade på bussen till El Calafate och hämtade där en hyrbil för att sen köra vidare till El Chaltén.
Boende: El Chaltén
Dag 6. Kortare vandringar och upptäcktsfärd i El Chaltén
Vår första dag i El Chaltén upptäckte vi den lilla byn genom att gå omkring i byn, kolla i souvernirbutiker och göra några kortare vandringar.
Boende: El Chaltén
Dag 7. Heldagsvandring till Laguna de los Tres
Vi gjorde ännu en heldagsvandring på ca 20 km till Laguna de los Tres. När vi var klara körde vi hela vägen till El Calafate.
Boende: El Calafate
Dag 8. Utflykt till Perito Moreno
Vi tog oss till glaciären Perito Moreno. Här fick vi se den stora glaciären kalva och det var häftigt. Sen tog vi oss till flygplatsen för kvällsflyget till Buenos Aires.
Boende: Buenos Aires
Det blev en fullspäckad vecka i Patagonien, men vi njöt verkligen av att vara där! Jag är glad att vi åkte dit trots att vi inte skulle ha så mycket tid där, det var det verkligen värt.