Tågluffa på Balkan

Tågluffa på Balkan

2019 känns lite som ett jubileumsår för mig. 2009, året för tio år sen, ligger än i dag högst upp på listan över mina bästa år. Det hände så mycket kul då och var bara så bra på alla plan. 2009 var också året då mitt livs bästa resa gjordes! Det var jag och mina två bästa vänner som tågluffade, båtluffade och roadtrippade på Balkan. Jag har så många roliga minnen från den här resan och tänker lite extra på den i år då det som sagt är tio år sen nu. Under tre veckor åkte vi runt på Balkan i tåg, buss, båt och bil. Vi besökte Slovenien, Kroatien, Montenegro, Serbien och Makedonien. Vi hade det helt fantastiskt! Nedan ser ni rutten vi gjorde.

Det är klart att det säkert är väldigt mycket som har förändrats på de här resmålen under dessa tio år, men jag vill verkligen lyfta tågresandet och inspirera inför era sommarresor. Därför kommer här ett inlägg där jag berättar hur vi reste och vad vi såg och gjorde under vår resa. Balkan har väldigt mycket att erbjuda och är ett väldigt trevligt resmål.

Vi utgick från Skåne och resan började med tåget från Malmö över till Köpenhamn. I Köpenhamn hoppade vi på tåget söderut. Vi fick sitta i en kupé med plats för 6 personer och spenderade tiden med att skåla in resan och spela Uno. Vid den här tiden var vi alla studenter och jag tror det var därför vi valde att inte köpa plats i en ligg-/sovvagn… Tanken var alltså att vi skulle sitta upp och sova hela natten till München. Det här var den värsta natten på hela resan då det inte gick att sitta upp och sova.  Först var det bara vi tre i kupén och då var det helt okej, men när kupén blev full var det lite svårare. Jag minns att jag låg på det hårda golvet vid något tillfälle och försökte sova där i mörkret. Men vad gör väl det när man är taggad på att börja sin resa? Vi kom ju till slut fram till München där vi bytte tåg och åkte vidare. Snabbt glömde vi den tuffa natten och var trots den vid gott mod. Vi läste i våra medhavda guideböcker och tittade på den otroligt fina utsikten vi hade genom Österrike.

Vi bytte tåg igen i Graz och åkte vidare till Maribor i Slovenien där vi äntligen fick kliva av tåget. Här blev vi hämtade av min kompis släktingar och blev hemkörda till dem. Mina kompisar jag åkte med är nämligen från Slovenien respektive Makedonien, därav de givna start- och slutpunkterna på vår resa.

1. Otiški Vrh – Slovenien

Otiški Vrh är en liten by som ligger strax utanför Dravograd i de norra delarna av Slovenien. Här hängde vi några dagar med släktingar till min ena kompis. Byn ligger jättefint till med fina berg i omgivningarna. Vi fick följa med ut på några promenader och se den fina naturen. Utöver det här så hängde vi mest hemma hos dem och drack öl på kvällarna. Väldigt roligt att se hur släkten lever tätt inpå varandra genom att man delar på våningar i samma hus. Här hade vi det superbra. Slovenien är så fint!

2. Ljubljana – Slovenien

Efter att ha spenderat några dagar hos släkten var det dags att ge oss av på egen hand igen. Vi hoppade på bussen och åkte till Ljubljana, Sloveniens huvudstad, där vi tog in på ett hostel. Vi utforskade den trevliga staden under en dag och jag minns inte att vi såg så många andra turister faktiskt. Nu för tiden tror jag dock allt fler har upptäckt den, med all rätta.

Mitt i staden vid huvudtorget ligger den fina rosa Franciskanska bebådelsekyrkan. Ett givet landmärke i staden som pryder många vykort härifrån.

Ljubljana är en mysig liten stad att strosa omkring i. Längs floden Ljubljanica som går genom staden finns det mysiga uteserveringar och fina promenadstråk.

Ljubljanas slott ligger mitt i stan på en kulle. Det är givet att besöka det om man är i staden, om inte annat så för den fina utsikten man får på vägen dit.

Jag blir verkligen sugen på att åka tillbaka när jag kollar igenom alla bilder!

3. Bledsjön – Slovenien

Från Ljubljana tog vi en dagstur med tåg till sjön Bled. Bled är ett väldigt populärt turistmål nuförtiden, men även när vi var där. Mitt i sjön ligger det en liten ö med en kyrka på. Från tågstationen gick vi längs med stranden och fick se den fina kyrkan på relativt nära håll.

Sen gick vi vidare upp till Bledslottet för att få utsikt över sjön. Det låg åska i luften och håret på mitt huvud bokstavligen ställde sig upp. Men utsikten var såklart väldigt fin, både över sjön och bort mot bergen.

Det fungerar alldeles utmärkt att ta en dagstur till Bled med tåg från Ljubljana, så det rekommenderar jag verkligen att göra. Det kommer dock alltid vara mycket folk här, men det är det värt. En bit sydväst om Bled ligger en annan sjö som heter Bohinj, den besökte vi aldrig men den ser också jättefin ut! Den hade jag velat åka till nästa gång.

4. Zagreb – Kroatien

Innan resan hade vi bara planerat våra första och sista stopp. Där emellan visste vi att vi ville till några kroatiska öar och se Montenegro, men mer än så hade vi inte planerat egentligen. Men nu var det dags att börja lägga upp en plan. Vi ville åka till de populära Plitvicesjöarna i Kroatien. Men efter att ha sett över hur många dagar vi hade kvar och vad vi ville se fick vi helt enkelt skippa det. Vi ville ner till värmen och öarna snarast!

Så från Ljubljana åkte vi vidare till Zagreb i Kroatien för ett kort stopp innan vi skulle åka vidare. Vi hade en dag här där vi gick runt och tittade på torgen och lite andra sevärdheter. Men även har var det regnigt och grått så vi såg inte jättemycket av staden.

I Zagreb hoppade vi på nattåget som skulle ta oss ner till Split!

5. Split – Kroatien

Den här gången snålade vi inte, utan bokade en ordentlig kupé med sängar att sova i. Kupén var fräsch och bra med tre sängar och ett litet handfat. En bit bort i korridoren låg en toalett som också var ganska fräsch om jag minns rätt.

Vi sov gott allihopa och när vi vaknade och drog upp gardinen möttes vi av solen som var på väg att gå upp och en härlig känsla av att vi nu nått kusten och sommaren på riktigt.

Vi kom fram tidigt på morgonen och gick direkt och köpte lite bröd till frukost. Det var inte mycket andra människor ute på gatorna än så vi hade nästan staden helt för oss själva. Vi tänkte inte stanna här så länge utan planen var att ta första båten härifrån och ut till öarna. Men eftersom vi kom så tidigt så hade vi några timmar på oss att strosa omkring.

Det är så kul att kolla igenom alla bilder vi tog på den här resan, snacka om att vi alla hade en helt annan energi då jämfört med nu, haha.

En sevärdhet vi hann med under morgontimmarna var att gå upp i det gamla klocktornet. Här fick vi en fin utsikt över staden och hamnen.

Vi spenderade bara några få timmar i Split, men det verkade vara en väldigt fin stad. Det är den näst största staden i Kroatien och ligger väldigt fint vid vattnet.

Nu var det i alla fall slut på tågresandet på ett tag, vi skulle åka vidare ut bland öarna och då är det båtluff som gäller. Vi tog färjan över till ön Brač och Supetar på en stor och fin båt med ett soldäck där vi kunde sitta och kolla på utsikten. Här fick vi faktiskt se delfiner hoppa i vattnet med, de hamnade dock inte på bild.

6. Bol, Brač – Kroatien

Från Supetar hoppade vi på en buss till Bol på andra sidan ön. Vi hade inget boende bokat i förväg så det första vi gjorde när vi kom fram var att leta efter nånstans att bo. Eftersom mina kompisar kunde ta sig fram med hjälp av sin slovenska respektive makedonska var det jag som fick vakta väskorna medan de var iväg och raggade nånstans att bo. Vi hade aldrig något boende bokat i förväg och på den här ön hade vi lite problem med att få tag på ett. Men till slut fick vi tag på en fin lägenhet i ett hus. Annars under resan var det alltid folk som väntade i hamnen och ville att man skulle välja just deras boende. Jag tror dock det ser lite annorlunda ut nuförtiden och att det inte är så lätt att komma till en ö och hitta ett boende direkt.

När vi hade installerat oss begav vi oss till Zlatni Rat, Gyllene Hornet. Jag tror säkert ni sett bilder på den unikt formade strandremsan i flertalet guideböcker. Stranden var full med folk och vi gick till den delen som var längst bort. Efter vi legat på stranden ett tag märkte vi dock att folk var väldigt lättklädda. Tydligen hade vi hamnat på nudistdelen. Vi orkade inte riktigt flytta oss därifrån så låg kvar ett tag och slumrade alla lite där på stranden.

Efter strandhänget blev vi såklart hungriga och vi gick in till stan för att äta. Vi hittade en trevlig restaurang där vi beställde in några öl och pizza. Och just där och då minns jag att det var den godaste pizzan jag ätit! Jag var tvungen att äta upp hela pizzan, men herregud vad mätt jag var resten av kvällen sen, hehe. När vi käkat upp gick vi tillbaka till rummet för att göra oss i ordning för kvällen. På kvällen väntade en stor fest på gatorna som var väldigt rolig.

Dag 2 i Bol var det dags att besöka en annan strand som låg en bit ifrån centrum. För att komma dit ska man passera hamnen och gå österut. Väldigt fin promenad dit.

När vi var här var det verkligen en dold pärla. Det var inte så mycket folk och det var relativt lugnt och stilla, väldigt härligt. Vi spenderade en hel dag här och njöt ordentligt av vårt badande och solande. Ser det inte alldeles underbart ut med det gröna vattnet och det fina klostret i bakgrunden? Kanske känner ni igen omgivningarna från 2014:års julkalender: Piratskattens hemlighet? Den spelades nämligen in precis här!

Bol var en jättemysig by att spendera lite tid i. Jag har sett nu i efterhand att man även kan gå upp på bergen i närheten och få en fin utsikt, härligt! Det här var ett favoritställe på resan, vi hade det så himla bra.

7. Jelsa, Hvar – Kroatien

Efter att ha spenderat några dagar i Bol var det dags att åka vidare. Vi åkte över till ön Hvar och den lilla mysiga byn Jelsa. Vi hade inte tänkt stanna här mer än 1 natt, men det var väldigt svårt att få boende för så kort tid. Men vi hade ju ingen tid att passa egentligen så det gjorde inte så mycket. Byn är verkligen jätteliten men har en fin hamn och möjlighet till klippbad en kort promenad från centrum.

8. Hvar stad, Hvar – Kroatien

Från Jelsa åkte vi vidare till Hvar stad. Här var vi bara i några timmar i väntan på färjan till nästa ö. Vi hann sola och bada lite och även gå upp för ett mindre berg för att få en fin utsikt.

9. Korcula stad, Korcula – Kroatien

Båttrafiken mellan öarna vill jag minnas var väldigt bra. Antingen var det lite större färjor med soldäck eller katamaran som vi tog från Hvar till Korcula stad. När vi kom i hamn med båten stod det massvis med folk som ville hyra ut sina rum, den här gången kunde vi bara välja och vraka. Det svåra är att veta läget på boendet. Vi valde ett boende av en kvinna som verkade bra men det visade sig att lägenheten var lite för långt bort för att promenera in till stan. Det märkte vi dock inte förrän vi kommit fram.

Korcula är en annan mysig och fin ö och också väldigt populär bland turister. Korcula stad brukar kallas för lilla Dubrovnik eftersom gamla stan har en mur runt sig precis som Dubrovnik. Dock är det inte så mycket kvar av den gamla muren längre. Men det var mysigt att strosa runt här. Vi badade utanför muren vid några klippor, det funkade, men var inte helt optimalt. På kvällen var det fest på gatorna längs gågatan där alla restauranger finns.

10. Dubrovnik – Kroatien

Från Korcula tog vi båt och därefter buss över till Dubrovnik. Vilket ställe alltså! Och om de övriga platserna vi besökte fortfarande var ganska förskonade från de stora turistmassorna så var det helt annat med Dubrovnik. Det var massor med folk överallt. Jag kan bara tänka mig hur mycket människor det då är nuförtiden, också med tanke på att många fans av Game of Thrones besöker det, hehe.

Men jag förstår, Dubrovnik var jättefint!

Ett absolut måste att göra i Dubrovnik är att promenera runt på muren som omringar gamla stan. Det tar ett tag att gå runt hela, speciellt om man som jag stannar och tar bilder hela tiden. Och tips från coachen är att inte göra som vi och gå upp mitt på dagen, det blir varmt!

När vi var klara var vi så varma och svettiga att vi bara skyndade oss till en av badplatserna som är precis utanför murarna som vi sett från muren. Vi bara slängde av oss grejerna och hoppade i plurret. Det var det bästa doppet någonsin och vi pratar fortfarande om det då och då. Det var precis vad vi behövde. Här spenderade vi sen resten av eftermiddagen, vi beställde pizza och solade och badade om vartannat.

11. Bay of Kotor och Sveti Stefan

Från Dubrovnik tog vi bussen över till Herceg Novi i Montenegro. Här hade vi förbokat en hyrbil vi skulle ha för att upptäcka Montenegro från. Montenegro visade sig direkt från sin bästa sida när vi körde genom Bay of Kotor och fick se den otroligt fina bukten med berg och små kyrkor. Vi stannade för lunch vid en uteservering och beskådade den fina omgivningen samtidigt som vi planerade de kommande dagarna.

När vi kört igenom Bay of Kotor körde vi till Sveti Stefan. Det är en liten gammal stad som ligger längst ut på en udde. Nuförtiden är det dock en resort och man får inte komma in om man inte bor där. Vi stannade istället utanför och badade lite från stränderna där.

12. Kotor – Montenegro

Längs den delen av Montenegros kust som vi körde var det väldigt fint. En kort bit från Sveti Stefan ligger det populära turistmålet Budva. Vi körde dock bara förbi och fick se det från vägen. Vi valde istället att besöka Kotor. Gamla stan i Kotor ligger på Unescos världsarvslista och ligger långt in i Kotorbukten med väldigt vackra omgivningar. Gamla stan är väldigt liten med ack så charmig. Väl värt ett besök!

Kotor ligger vid foten av ett berg och har en kyrka och en borg en bit upp på berget. Dit var vi ju såklart tvungna att gå och vi gjorde det under kvällen när solen inte stod så högt. Det var trots det svettigt att gå upp alla trappsteg, men väl värt det när vi fick se solnedgången över bukten. Väldigt fint var det! Här satt vi ett tag och bara njöt av värmen och utsikten.

Vi strosade runt i den lilla staden och åt lite middag. Jag minns att jag här gick in i en fotobutik för att ladda över alla mina foton på en CD-skiva eftersom minneskortet nästan var fullt. Var typ nervös resten av hela resan över att det verkligen skulle vara bilder på den när jag kom hem, hehe.

Här i Kotor valde vi att inte skaffa något boende för att vi ville komma ut på vägarna så tidigt som möjligt dagen efter. Vi satte oss i bilen och körde längs vägen upp för berget. Här hittade vi ett tillräckligt bra ställe för att stanna bilen och lägga oss att sova på. Jag låg i baksätet, vilket var helt okej, medan en annan fick ligga i bagaget och den tredje i passagerarsätet fram. Det var ju minst sagt spännande, haha.

Morgonen efter

När vi vaknade på morgonen sen hade vi en väldigt fin utsikt över Kotor och vattnet. Verkligen en fantastisk morgon!

Vi körde runt i bergen och njöt av den oerhört vackra naturen. Vägarna var dock väldigt kringelkrokiga och jag har för mig vi var med om en lättare krock vid ett tillfälle med. Vi kom precis runt ett hörn och var tvungna att bromsa för det stod ett fordon där, då var det någon som körde in i oss bakifrån. Men allt gick bra och tror inte ens det blev något synligt på bilen.

Vi hade siktat in oss på Zabljak och nationalparken Durmitor i de norra delarna av Montenegro. På vägen dit körde vi och tittade på Ostrog som är ett kloster som ser ut att vara inbyggt i berget. 

13. Zabljak & Durmitor nationalpark – Montenegro

Nationalparken Durmitor ligger i de norra delarna av Montenegro. Vägen vi körde dit var så himla fin. Den började uppe bland bergen och sen körde man längs raviner. Naturen var så otroligt vacker överallt och man satt bara som klistrad mot fönstren för att titta ut. Jag blev helt häpen av hur fint det var.

Vi körde direkt till parken och parkerade precis utanför. Vi tog en dagstur med en promenad runt sjön och tittade på den fina utsikten. I den här parken finns det även möjligheter till paddling och bergsklättring. Det vi fick se var väldigt fint, men söker man på Google kan man se alldeles fantastiska vyer som man kan få i parken om man vill göra en ordentlig vandring. Riktigt fint kan jag tänka mig det hade varit.

Vi hade ju inte bokat något boende i förväg den här gången heller så när vi var klara i parken körde vi in till Zabljak, en by i närheten, för att hitta boende och få i oss lite mat. Eftersom vi sov i bilen natten innan tänkte vi att det inte skulle vara hela världen att behöva göra det igen. Men nu var vi ju lite högre upp i bergen och det började bli ganska så kallt. Det var alltså inte längre något alternativ att sova i bilen. Vi var lite desperata och frågade runt på turistbyrån och lite andra ställen, men allt verkade vara fullt. Vid den här tiden hade det redan mörknat också och det kändes inte helt bra. Men till slut efter många om och men hjälpte en man oss att få tag på ett boende genom en kontakt. Äntligen fick vi ett rum och vi kunde duscha! Den natten sov vi gott.

14. Montenegro!

Så var vi tillbaka ute på vägarna igen efter vårt stopp i Zabljak. Överallt var det så himla fint längs dessa vägarna. Här går också en tågrutt som en gång sades vara en av världens finaste. Tyvärr gick det ju inte att stanna och ta bilder, vilket retade mig hela tiden. Vi stannade dock vid några ställen, bland annat i en annan nationalpark som hette Biogradska Gora.

Vägarna var överlag ganska bra, men på sina ställen kändes det väldigt olustigt att köra. Det var snirkliga vägar som gick precis längs bergväggen vilket ju gör att det är svårt att hålla en jämn hastighet och se mötande trafik. Vi fastnade i kö en gång på grund av en bilolycka.

Och då finns det inte så mycket mer att göra än vänta. Det går inte riktigt att välja någon annan väg. Då får man sträcka på benen, kolla in utsikten och vara glad över att det inte var en själv som krockat.

Vi körde ner till kusten igen för att lämna in bilen. Därifrån åkte vi vidare till Podgorica för vidare transport mot Belgrad. Jag blev väldigt överraskad över hur fint det var i Montenegro och kan verkligen rekommendera alla naturälskare att besöka detta vackra land!

15. Belgrad – Serbien

Tittar man på kartan så ser det ju verkligen ut som en omväg att åka från Podgorica till Belgrad och vidare till Skopje i Makedonien. Jag tror dock det här var det effektivaste sättet för oss att ta oss mellan platserna, järnvägen går ju där den går.

Vi var i Belgrad några timmar och såg väl inte jättemycket av den här staden heller. Det jag dock fortfarande minns väldigt starkt är de vanliga husen vi gick förbi mitt inne i stan med massa skotthål i väggarna. Många hus såg fortfarande ut som de gjorde när kriget tog slut för många år sen. Det finns helt enkelt inte pengar för att rusta upp allt. Det kan dock vara bra för vår generation nu att se bevis på att det verkligen har hänt, och kriget här på Balkan var ju inte alls längesen.

Förutom att strosa runt i stan och hänga i parken besökte vi även Belgrads zoo. Troligtvis inget jag gjort idag, men jag har alltid gillat djur så då var det kul att få se giraffer och andra exotiska djur.

16. Bolno – Makedonien

Från Belgrad åkte vi vidare till Skopje, Makedoniens huvudstad. Härifrån tog vi buss till Bitola och sen fick vi skjuts vidare till den lilla byn Bolno. Här spenderade vi några dagar ute på landsbygden och fick träffa lite släktingar till min kompis. Vi blev mycket väl uppassade och hade det väldigt mysigt. Bland annat åkte vi in i skogen och hade picknick och åkte in till Resen för fest.

 

17. Ohrid – Makedonien

Det populäraste turistmålet i Makedonien är Ohrid. Det är en väldigt gammal stad i de västra delarna av landet som ligger invid Ohridsjön. I det här området finns det en hel del sevärdheter så som kyrkor och kloster, alla omgivna av en härlig natur med stränder och berg. En dag besökte vi Sankt Naum Kloster som ligger i de södra delarna av sjön. Precis som många andra historiska byggnader i området har den det karakteristiska orange utseendet. Klostret har ett väldigt fint läge och fantastiskt utsikt över sjön.

När vi besökt klostret spenderade vi resten av dagen på en strand i närheten där vi njöt av det svalkande vattnet i Ohridsjön. Mycket bra dag då Makedonien visade sig från sin bästa sida.

Att tågluffa

Efter tre härliga veckor var det då dags att ta sig hem igen från Makedonien till Sverige. Vi tog först buss från Bitola till Skopje där vi sedan hoppade på nattåget till Belgrad. I Belgrad hade vi några timmars väntetid innan nästa tåg till München. Även det här var ett nattåg då vi kom fram väldigt tidigt i München. Här hoppade vi på tåget till Hamburg och därifrån nästa tåg till Köpenhamn. Så 5 stopp och lite mer än 2 dygn efter vi lämnade Bitola var vi framme i Malmö igen. Om man inte har specifika start- och slutstopp som vi hade kan man ju planera in intressanta platser på hemresan så den inte blir så lång.

Allmänt

När vi reste hade vi ett Interrail-pass med 10 resdagar över 22 dagar. Vi använde dock bara 8 av dagarna eftersom många båtar och bussar inte alltid räknades in. Det finns några olika varianter på Interrail-pass och de har ofta varit väldigt prisvärda när man är ung nog för ungdomsrabatten. För att resa med tåg i Europa behöver man dock inte alltid använda sig av ett Interrail-pass. Beroende på vilka sträckor man tänkt kan det vara billigare att köpa tågbiljetterna för sig. Även med Interrail-pass måste man lägga till en slant för att få sovvagn eller liggvagn. Interrail-pass kan vara bra när man vill vara spontan och inte bestämma exakt rutt innan resan. Det kan vara skönt med möjlighet till att ändra sig om man blir trött på kyrkor och vill ta sig till havet istället. 🙂 Det är dock ett tips att kolla upp hur lång restid det är mellan olika städer så man har ett litet hum när man lägger upp rutten. På den engelska Interrail-sidan finns en karta med Europas alla tågrutter och priserna på de olika Interrail-passen.

Några tips:

  • Se till att alltid ha snacks med, man vet aldrig när man får mat nästa gång.
  • Titta ut genom fönstren och inte ner i mobilerna hela tiden. Men ta med en powerbank!
  • Unna dig sovvagn så du vaknar upp pigg och redo att ta dig an dagen och resmålet.
  • Grovplanera en rutt innan resan, men njut och ha inte bråttom.
  • Ta med kortspel, Uno, Yatzy och andra roliga spel att fördriva tiden med. Vi spelade Uno vid varje tillfälle som gavs. Det blev en turnering av det hela. När vi kom hem räknade vi ihop alla poäng och utsåg en vinnare som sen blev bjuden på middag.
  • Packa lätt! Men bra att ha med är: sarong, hänglås, midjeväska, sovlakan, bekväma skor

Hela den här resan var helt fantastiskt och mitt första riktiga äventyr. Jag njuter när jag tänker på hur bra och roligt vi hade det. Nu när jag tänker tillbaka på allt vi var med om och allt vi upplevde slås jag av att det var längesen jag fick samma känsla av ett resmål.  Allt var så nytt då, jag var ung och hade inte sett så mycket av världen. Jag gillade att resa även innan den här tågluffen, men kanske var det efter det här reslusten verkligen vaknade till liv. Några månader senare drog vi ju till Indien, en resa kanske inte fullt lika härlig…

Så, blir ni inte sugna på både allt vad Balkan har att erbjuda och att upptäcka Europa med tåg? 🙂2 thoughts on “Tågluffa på Balkan”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *